9 °

max 11 ° / min 9 °

Četvrtak

08.12.

11° / 9°

Petak

09.12.

12° / 10°

Subota

10.12.

13° / 11°

Nedjelja

11.12.

13° / 9°

Ponedjeljak

12.12.

8° / 7°

Utorak

13.12.

7° / 2°

Srijeda

14.12.

6° / 0°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Preminula Iranka koju je pretukla policija za moral jer nije pokrila kosu

Izvor: Twitter

Svijet

Comments 1

Preminula Iranka koju je pretukla policija za moral jer nije pokrila kosu

Autor: Mia Zeković

  • Viber

Mahsa Amini, 22-godišnja Iranka koju je pretukla iranska policija za moral jer nije nosila hidžab, preminula je u petak nakon što je pala u komu, objavila je Aminina porodica. BBC prenosi da su tokom sahrane neke žene otkrile kosu iz protesta.

Mlada Iranka je preminula nekoliko dana nakon što ju je uhapsila policija za moral jer se navodno nije pridržavala strogih pravila pokrivanja glave. Svjedoci su izjavili da je Amini pretučena dok je bila u policijskom kombiju kada je privedena u Teheranu u utorak.

Policija je odbacila optužbe, rekavši da je djevojka „iznenada imala srčani problem“.

To je posljednji u nizu izvještaja o brutalnosti nad ženama od strane vlasti u Iranu posljednjih nedjelja.

Porodica Mahse Amini kaže da je ona bila zdrava mlada žena bez zdravstvenih problema koji bi objasnili iznenadni problem sa srcem. Kako dodaju, obaviješteni su da je odvedena u bolnicu nekoliko sati nakon hapšenja i da je pala u komu.

Teheranska policija je saopštila da je Amini uhapšena zbog „datih opravdanja i da bi se obrazovala“ o hidžabu, marami koju sve žene moraju da nose u Iranu.

Njena smrt došla je u trenutku sve češćih izvještaja o represivnim aktivnostima vlasti protiv žena, uključujući i one za koje je ocijenjeno da se ne pridržavaju islamskog kodeksa odijevanja, a kojima je zabranjen ulazak u vladine ustanove i banke.

Na društvenim mrežama pojavili su se video snimci na kojima se vidi kako policajci pritvaraju žene, vuku ih po zemlji i na silu ih odvode.

Mnogi Iranci za takvu situaciju direktno krive vrhovnog vođu Alija Hamneija. Njegov govor iz prošlosti se ponovno dijeli društvenim mrežama u kojem opravdava ulogu moralne policije i insistira da pod islamskom vlašću žene moraju biti prisiljene da poštuju islamski kodeks oblačenja.

 

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

MarkoizNK

Svojevremeno prije 42 godine kad su Demokrate sa Džimijem Karterom na čelu skinule demokratiju i prospernu vladu Šaha Rezu Pahlavija doVeli su Ajatolu Hamneija. Ajatolah na samom povratku u Iran rekao je, ŠAHOV ISLAM NIJE ISLAMJA ĆU VAM POKAZATI MUHAMEDOV ISLAM. Tako da teror nad Irančanima traje 42