14 °

max 14 ° / min 6 °

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

16° / 6°

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

13° / 8°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Petak

26.04.

15° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Razgovarali Zelenski i šef NATO-a; Peskov: Nešto bi mogli vratiti Ukrajini

Svijet

Comments 1

Razgovarali Zelenski i šef NATO-a; Peskov: Nešto bi mogli vratiti Ukrajini

Autor: Antena M

  • Viber

224. dan je rata u Ukrajini. Zbivanja uživo ste i danas pratili na portalu Antena M.

21:59 Razgovarali Stoltenberg i Zelenski

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da je "koordinisao dalje korake na putu euroatlantskih integracija Ukrajine" tokom današnjeg telefonskog razgovora s glavnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom.

Zelenski je na Tviteru poručio: "U stalnom sam kontaktu s našim strateškim partnerima. Imao sam telefonski razgovor s glavnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom."

Stoltenberg je, pak, večeras poručio da će NATO "održati i pojačati podršku Ukrajini koliko god bude potrebno".

"Razgovarao sam s predsjednikom Zelenskim i pohvalio hrabri ukrajinski narod i ukrajinske snage za impresivan napredak u povratu svoje teritorije od ruskih agresora. Rusija mora zaustaviti rat koji je započela", poručio je šef NATO-a Stoltenberg na Tviteru. 

19:52 Ukrajina: Oslobodili smo šest naselja u Lugansku

Ukrajinski guverner Luganske oblasti Sergej Hajdaj kazao je da je ukrajinska vojska u Lugansku oslobodila šest naselja.

19:32 Peskov sugerisao da bi se nešto moglo vratiti Ukrajini

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov nagovijestio je da bi određene teritorije unutar četiri regije u Ukrajini koje je Rusija anektirala mogle biti vraćeni.

Govoreći o granicama u regijama Donbas, Herson i Zaporožja, ruska medijska grupa RBC izvještava kako je Peskov rekao sljedeće:

"Pročitajte naredbu. Tu postoji pravna formulacija. Uopšteno, naravno, tu govorimo o teritoriji na kojoj je djelovala vojno-civilna uprava u trenutku prijema [u Rusiju]."

A onda je dodao:

"Ali još jednom ponavljam: određene teritorije ondje će biti vraćene, a mi ćemo nastaviti konsultovati stanovništvo."

17:55 Putin elektranu Zaporožje proglasio ruskim vlasništvom

Vladimir Putin izdao je dekret u kojem naređuje vladi da preuzme kontrolu nad nuklearnom elektranom Zaporožje i učini je vlasništvom Ruske Federacije, prenose mediji. 

16:15 Češko predsjedništvo Evropske unije potvrdilo je da su zemlje članice nakon višednevnih razgovora usvojile konačni tekst novog paketa sankcija protiv Rusije. 

Za razliku od prijašnje verzije, kako Jutarnji list saznaje iz diplomatskih izvora, u novom tekstu nije predviđena derogacija kojom bi se dopuštao tranzit sirove ruske nafte preko Hrvatske za zemlje zapadnog Balkana.

14:55 Ukrajinski guverner: Krenulo oslobađanje Luganska

Ukrajinska vojska napredovala je u Lugansku, regiji na istoku koja je do sada bila gotovo potpuno pod okupacijom ruskih snaga, objavio je danas ukrajinski guverner Serhij Hajdaj.

"Sada je to i službeno. Počelo je oslobađanje regije Lugansk. Nekoliko mjesta već je slobodno od ruske vojske", napisao je na Telegramu. 

11:26 Ruski predsjednik Vladimir Putin mogao bi se tokom dana obratiti naciji, javljaju ruski mediji, a prenosi Sky News.

Važno je napomenuti da ova informacija ne dolazi iz ruskih državnih medija, nego iz nezavisne novine Readovka.

Njihova web stranica kaže da bi Putin mogao promijeniti status "specijalne vojne operacije".

U prethodnom obraćanju, Putin je optužio Zapad da se bavi "nuklearnom ucjenom" i rekao da ne blefira te da će upotrijebiti "sva sredstva koja su nam dostupna" ako ruska teritorija bude ugrožena.

10:36 Oleksandr Starukh, ukrajinski guverner Zaporožja, regije za koju Rusija danas tvrdi da je pripojila prema ruskom zakonu, objavio je novi izvještaj na Telegramu.

"Neprijatelj je raketirao regionalni centar i rubne dijelove grada. Uništeni su infrastrukturni objekti. Podaci o žrtvama se razjašnjavaju. Snage protivvazdušne odbrane su djelovale. Ako vidite neeksplodiranu municiju, ne smetajte, ne približavajte se, ne slikajte. Prijavite pronalazak službama", napisao je Starukh.

09:30 Kiril Stremusov, jedan od nametnutih ruskih čelnika u ukrajinskoj Hersonskoj oblasti, rekao je ruskoj novinskoj agenciji Tass da je "napredovanje oružanih snaga Ukrajine u smjeru Hersona zaustavljeno".

Tvrdnja nije potvrđena, a novinska agencija nije pružila dodatne pojedinosti.

09:27 Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je četiri zakona kojima se ratificira ruska aneksija okupiranih ukrajinskih regija Donjecka, Luganska, Zaporožja i Hersona.

Podsjetimo, ruske snage ne kontrolišu u potpunosti niti jedno od četiri područja.

Ruski državni medij Tass javlja da su dokumenti objavljeni sada kada ih je Putin potpisao.

- Nove ruske granice, kako proizlazi iz ugovora, biće određene granicama koje su postojale na dan njihovog formiranja i prijema u Rusku Federaciju. Do izbora čelnika novih regija, u skladu s ruskim zakonom, vodiće ih privremeni vršioci dužnosti koje će naimenovati Putin, javlja Tass.

Prema dokumentima, DNR i LNR u sastavu Rusije zadržaće status republika i svoje nazive, državni jezik biće ruski. Zaporoška i Hersonska regija takođe će postati dio Ruske Federacije kao zasebni subjekti - one će ostati regije.

Granice republika i regija odrediće se njihovim granicama koje su "postojale na dan njihovog formiranja i prijema u sastav Ruske Federacije". Međunarodni ugovori određuju da će granice povezane s teritorijem strane države biti državna granica Rusije. Istovremeno, kao što je navedeno u ustavnim zakonima, DNR i LNR dio su Ruske Federacije unutar granica iz 2014. utvrđenih njihovim ustavima, objašnjava Tass.

Prema zakonima, stanovnici novih regija od datuma uključivanja ovih teritorija u Rusiju - 30. septembra- priznati su kao ruski državljani. Oni koji se žele odreći ruskog državljanstva dobili su mjesec dana za podnošenje zahtjeva.

Putin je Denisa Pušilina izabrao za vršioca dužnosti čelnika Narodne Republike Donjeck, a Leonida Pasečnika za vršitelja dužnosti čelnika Luganske Narodne Republike (LNR).

Takođe, Putin je imenovao Jevgenija Balitskog za vršitelja dužnosti guvernera Zaporoške oblasti, a Volodimira Saldu za vršitelja dužnosti guvernera oblasti Herson.

09:02 Ukrajinske trupe oslobodile su strateški važno mjesto Davidov Brid, koje se nalazi u Hersonskoj oblasti, a to je ruske snage primoralo na novo ubrzano povlačenje.

Ukrajinsko ministarstvo odbrane objavilo je video na kojem pripadnici njihove marinske brigade podižu zastavu u pomenutom mjestu.

07.25 Tokom protekle večeri, Rusi su dronovima kamikazama napali Bilu Crkvu, grad koji se nalazi osamdesetak kilometara južno od Kijeva.

Više zgrada je ošetećeno, a u jednoj od njih došlo je i do većeg požara, saopštile su ukrajinske vlasti.

07:00 Ukrajinska kontraofanziva na jugu nastavljena je prošle noći, i to u Hersonskoj oblasti, gdje je ubijen 31 ruski vojnik, a uništena je brojna oprema okupatora, među kojima i osam tenkova i 26 oklopnih vozila.

Pored toga, u mjestima Kostromka i Bruskinski uništena su i dva helikoptera ruske vojske.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

@@@@:

"NESTO BI MOGLI VRATITI UKRAJINI"ne ide tako to tovaris Peskov!i Dritanga bi sad vratila citavi kamion cigara ali......