16 °

max 18 ° / min 9 °

Četvrtak

23.03.

18° / 9°

Petak

24.03.

18° / 10°

Subota

25.03.

17° / 10°

Nedjelja

26.03.

17° / 9°

Ponedjeljak

27.03.

13° / 6°

Utorak

28.03.

10° / 2°

Srijeda

29.03.

10° / 2°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Fon der Lajen: EU planira formiranje specijalnog suda za ruske zločine u Ukrajini

Izvor: EPA-EFE/OLIVIER HOSLET

Svijet

Comments 0

Fon der Lajen: EU planira formiranje specijalnog suda za ruske zločine u Ukrajini

Autor: Antena M

  • Viber

Evropska unija planira da uspostavi specijalni sud za suđenje ruskim zločinima u Ukrajini, rekla je danas predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

“Nastavljajući da podržavamo Međunarodni krivični sud (sa sjedištem u Hagu) predlažemo uspostavljanje specijalnog suda koji podržavaju Ujedinjene nacije da istražuje i sudski goni zločine ruske agresije” protiv Ukrajine, rekla je Fon der Lajen u videu objavljenom preko Tvitera.

Formiranje takvog suda je više puta tražio ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

“Spremni smo da počnemo rad sa međunarodnom zajednicom da dobijemo najveću moguću međunarodnu podršku za taj sud”, rekla je Fon der Lajen, prenosi Beta. 

Ona je takođe rekla da Evropska komisija namjerava da natjera Moskvu da plati za materijalna uništavanja u Ukrajini.

“Zajedno sa našim partnerima pazićemo da Rusija plati za razaranja koja je izazvala upotrebom zamrznutih sredstava oligarha i aktivom njene centralne banke", rekla je Fon der Lajen.

EU je već blokirala 300 milijardi eura rezervi Ruske centralne banke i zamrzla 19 milijardi eura imovine koja pripada ruskim oligarsima, podsjetila je Fon der Lajen.

“Kratkoročno bismo mogli da formiramo… strukturu da upravlja tim fondovima i da ih investiramo. Mi bi poslije upotrijebili te fondove za Ukrajinu”, rekla je Ursula fon der Lajen.

Kada se ukinu sankcije ta sredstva treba da se upotrijebe da Rusija plati nadoknadu za štete napravljene u Ukrajini, dodala je predsjednica Evropske komisje.

“Radićemo na sporazumu sa našim međunarodnim partnerima da to omogućimo. I zajedno možemo naći pravna sredstva da ostvarimo”, rekla je ona.

Ona je rekla da je više od 20.000 ukrajinskih civila i više od 100.000 vojnika ubijeno od početka ruske invazije na Ukrajinu u februaru ove godine, a da se šteta koju je pretrpio Kijev procjenjuje na 600 milijardi eura.

“Rusija treba da plati za te užasne zločine”, rekla je Fon der Lajen.

Češka, aktuelna predsjedavajuća EU, je još u septembru saopštila da podržava formiranje specijalnog suda poslije otkrića stotina tijela zakopanih u Izjumu, gradu koji su Ukrajinci povratili od Rusa na istoku zemlje.

Baltičke zemlje takođe su u septembru zatražile uspostavljanje takvog tribunala.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR