10 °

max 15 ° / min 9 °

Srijeda

24.04.

15° / 9°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

17° / 10°

Nedjelja

28.04.

22° / 11°

Ponedjeljak

29.04.

25° / 14°

Utorak

30.04.

25° / 16°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Zelenski: Ograničenje cijene nafte nije dovoljno

Izvor: EPA

Svijet

Tag Gallery
Comments 0

Zelenski: Ograničenje cijene nafte nije dovoljno

Autor: Antena M

  • Viber

Najvažnije vijesti 283. dana rata u Ukrajini pratili smo iz sata u sat:

23:12 Lukašenko: Ako se Zapad želi boriti do zadnjeg Ukrajinca ili Poljaka, to je njihova stvar

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko dao je izjavu za medije nakon sastanka s ruskim ministrom odbrane Sergejem Šojguom, koji je održan u Minsku.

"Zapad trenutno razmatra opcije nastavljanja vojnih aktivnosti u Ukrajini, što osigurava nastavak ruske specijalne vojne operacije", rekao je Lukašenko.

"Vjerujemo da razmišljaju o načinima nastavka rata. Ako je tako, specijalna operacija neće završiti", rekao je Lukašenko, a prenosi bjeloruska režimska novinska agencija BeiITA.

"Ako se žele boriti do zadnjeg Ukrajinca ili do zadnjeg Poljaka ili nekog drugog plaćenika, to je njihov izbor. Zasad ni naše obavještajne službe ni ja ne vidimo spremnost da se uključe u pregovore o okončanju sukoba", rekao je Lukašenko.

22:05 Zapad uveo ograničenje cijene ruske nafte. Zelenski: To nije dovoljno

Ograničenje cijene ruske nafte na 60 dolara, koje su dogovorile grupa G7 i Australija, nije ozbiljno i teško će odvratiti Rusiju od rata u Ukrajini, rekao je danas ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

"Teško da bi se ovakvo ograničenje moglo nazvati ozbiljnom odlukom. To je prilično ugodno za proračun terorističke države", rekao je Zelenski u videoobraćanju pa dodao: "Samo je pitanje vremena prije nego što se budu morali upotrijebiti snažniji alati. Šteta je da će se izgubiti to vrijeme."

19:56 Rusija: Evropa će odsad živjeti bez ruske nafte

Rusija je odbacila uvođenje zapadnog ograničenja cijena na izvoznu cijenu svoje nafte, poručivši da će "Evropa sad živjeti bez ruske nafte". Podsjetimo, ranije smo objavili kako se grupa G7, koja okuplja najmoćnije ekonomije svijeta, zajedno s Australijom i Evropskom unijom dogovorila o uvođenju ograničenja cijene od 60 američkih dolara po barelu ruske nafte. 

Radi se o potezu zapadnih zemalja koje žele spriječiti eksploziju cijena, ali i uskratiti ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu sredstva koja su mu potreba za finansiranje rata u Ukrajini. Ograničenje cijena danas je komentarisao i Putinov portparol Dmitri Peskov kazavši kako ga Moskva "neće prihvatiti", javlja ruska prorežimska agencija RIA.

Peskov je rekao da će Rusija provesti "brzu analizu" dogovora o ograničenju cijena, a potom odgovoriti. No, značajna poruka je uoči službenog odgovora Moskve došla od Mihajla Uljanova, stalnog predstavnika Moskve pri međunarodnim organizacijama u Beču, koji je poručio da će evropske zemlje koje podržavaju ograničenje cijena zažaliti za svoju odluku.

"Od ove godine Evropa će živjeti bez ruske nafte", objavio je Uljanov na Twitteru pa dodao: "Moskva je već dala do znanja da neće prodavati naftu državama koje podržavaju antitržišno ograničenje cijena. Samo čekajte, uskoro će EU optužiti Rusiju da koristi naftu kao oružje."

18:16 Kremlj: Putin će posjetiti Donbas u dogledno vrijeme

Predsjednik Rusije Vladimir Putin posjetiće u dogledno vrijeme Donbas, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

“To će se sigurno dogoditi u dogledno vrijeme jer je Donbas dio Ruske Federacije“, istakao je Peskov odgovarajući na pitanje novinara.

17:27 Ukrajinski guverner: Oslobodili smo 13 naselja na istoku

Ukrajinska vojska oslobodila je 13 naselja u Luganskoj oblasti, najistočnijoj regiji Ukrajine, rekao je danas šef regionalne administracije te većinski okupirane regije Sergej Gajdaj.

Guverner Luganska navodi kako ruske snage i dalje artiljerijom tuku po oslobođenim selima.

17:26 Ukrajinski ministar posjetio aerodrom kod Hersona

Ministar odbrane Ukrajine Oleksij Reznikov posjetio je Černobajevku.

"Ovo su ostaci međunarodnog aerodroma Herson. Rusi će razumjeti prva tri slova imena grada bez prevodioca. Ovo je jedino što mogu dobiti iz Ukrajine", naveo je on.

16:22  Bahmut potpuno razoren

13:35 Makron planira razgovor sa Putinom

Emanuel Makron je potvrdio da planira uskoro da razgovara sa Vladimirom Putinom o situaciji oko nuklearne elektrane Zaporožje.

Francuski predsjednik je napomenuo da buduća bezbednosna arhitektura u Evropi treba da sadrži garancije za Rusiju.

13:10 Ukrajina: Rusi idu u ofanzivu u dva grada, granatiraju i Herson

U saopštenju Generalštaba Oružanih snaga Ukrajine navodi se da Rusija nastavlja da granatira civilnu infrastrukturu i pokušava da pređe u ofanzivu na Avdivku i Bahmut.

"Rusija je izvela pet raketnih udara, 27 vazdušnih udara i 44 raketna napada na ukrajinske gradove i trupe. Glavni ciljevi ruskih vazdušnih udara bili su Bahmut i Avdiivka, oba u Donjeckoj oblasti na istoku Ukrajine", navodi se u saopštenju.

12:45 "Ko ima koristi od ovog bolesnog čina? Možda Rusija jer gubi diplomatsku bitku"

11:45 Rusija se protiv sankcija bori kupovinom stotinu tankera

Rusija je ove godine nabavila 100 tankera kao odgovor na naftne sankcije koje je Moskvi nametnuo Zapad, izvještava Financial Times.

Kremlj koristi dodatne tankere kako bi izbjegla probleme s ograničenjima u isporuci nafte, a kompanija za energesko savjetovanje Rystad tvrdi da su ove godine kupljena 103 tankera.

Navodno je riječ o brodovima starima između 12 i 15 godina i predstavljaju rusku flotu u sjeni.

Podsjetimo, skupina zemalja G7 i Australija su juče dogovorile oko ograničenja cijene ruske nafte od 60 dolara po barelu nakon što su članice Evropske unije prevladale otpor Poljske i ranije istog dana postigle politički sporazum.

11:30 Španija poslala Ukrajini svoj prvi raketni sistem protivvazdušne obrane

Španija je u Ukrajinu poslala svoj prvi raketni sistem Hawk, piše Kyiv Post.

Ovaj sistem se može koristiti i protiv letjelica i protiv raketa, koje je Rusija koristila za napad na Ukrajinu. Španije je obećala Ukrajini isporučiti još pet ovakvih jedinica.

Dvije ruske rakete pogodile su područje Zapooižja na jugoistoku Ukrajine tokom noći.

Guverner Oleksandr Starukh rekao je da su oštećene zgrade u blizini regionalne prijestonice Zaporožja, ali nema izvještaja o žrtvama.

10:45 Rusija reagovala na ograničenje cijena nafte

Rusija je odgovorila da će nastaviti pronalaziti kupce za naftu, usprkos ograničenju 60 dolara po barelu koje su dogovorile članice Evropske unije i G7 uz Australiju. Ograničenjem se pokušavaju ograničiti ruski prihodi i sposobnost finansiranja rata u Ukrajini. 

Kao odgovor, Putin i zvaničnici Kremlja poručili su da neće prodavati naftu zemljama koje su pristale na ograničenje. Ruska ambasada o u SAD-u saopštila je jutros da ta politika "preoblikuje slobodno tržište i insistira na tome da će se nafta nastaviti prodavati". 

"Ovakvi koraci neizbježno će rezultirati povećanjem neizvjesnosti i nametanjem većih troškova za potrošače sirovina. Bez obzira na trenutno koketiranje s opasnim i nelegitimnim instrumentom, uvjereni smo da će ruska nafta i dalje biti tražena", navodi se u ruskoj objavi. 

10:00 Ukrajina: Rusija je od početka invazije izgubila više od 90.000 vojnika

Ukrajinske snage ubile su još 510 ruskih vojnika, čime je ukupan broj vojnika koje je Rusija izgubila od početka invazije porastao na 90.600.

Takođe su oborili još osam bespilotnih letjelica i uspjeli uništiti tenk, prema izvještaju ukrajinskog Glavnog štaba oružanih snaga.

08:20 Zelenski: Iz ruskog zarobljeništva oslobođeno više od hiljadu Ukrajinaca

Više od hiljadu Ukrajinaca oslobođeno je iz ruskog zarobljeništva tokom rata, rekao je Volodimir Zelenski. Ukrajinski predsjednik rekao je da njegova zemlja mora vratiti sve koje su zarobile ruske snage.

Rusija i Ukrajina organizovale su niz razmjena zarobljenika tokom rata. Posljednja se dogodila prije dva dana, kada su dvije zemlje razmijenile 50 vojnih službenika.

07:35 Britanski šef diplomatije upozorio: ‘Ako Putin želi mirovne pregovore, to može značiti samo jednu stvar‘

Vladimir Putin mogao bi iskoristiti mirovne pregovore u Ukrajini kako bi obnovio vojne zalihe prije pokretanja novih napada, upozorio je britanski ministar vanjskih poslova Džejms Kleverli.

U intervjuu za Telegraph rekao je da postoji rizik da Putin zapravo samo koristi prekid vatre kako bi uvježbao više vojnika, proizveo više municije te obnovio vojne snage i ponovno ih naoružao.

"Dogodiće se da ćemo za šest, 12 ili 18 mjeseci ponovo vidjeti napade. Rješenje mora biti održivo, mora biti smisleno i stvarno. Moramo paziti na pauzu koju Rusija koristi kako bi sljedeća faza agresije bila učinkovitija od aktuelne", rekao je, pa dodao. "Putin ima formu za ovo. Gruzija, to će biti jednokratno, zar ne? Krim, to će biti jednokratno, zar ne? Istočna Ukrajina, to će biti jednokratno", pojasnio je.

07:13 Bizarne glasile o Putinovom zdravlju

07:00 Na najnovijim satelitskim snimkcima vidi se povećan broj grobova na glavnom groblju u Mariupolju, ukrajinskom gradu teško pogođenom u ratu Rusije i Ukrajine. Lučki grad je pod ruskom okupacijom od aprila,, a prije toga trpio je neprestano bombardovanje moskovskih snaga.

Maxar Technologies objavio je nove satelitske fotografije na kojima se vidi groblje Starokrimsk 29. marta i potom 30. novembra Razlika je očita, a samo jedna fotografija pokazuje suštinu i besmisao rata.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR