15 °

max 15 ° / min 7 °

Petak

26.04.

15° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

24° / 14°

Srijeda

01.05.

21° / 14°

Četvrtak

02.05.

17° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Ukrajinci tvrde da su odbili Ruse u Bahmutu, Francuska šalje dodatne topove

Izvor: EPA-EFE/Oleg Petrasyuk

Svijet

Comments 0

Ukrajinci tvrde da su odbili Ruse u Bahmutu, Francuska šalje dodatne topove

Autor: Antena M

  • Viber

Pročitajte najvažnije informacije koje su obilježile 342. dan rata u Ukrajini.

20:00 Samit Ukrajine i EU u petak u Kijevu

Svijet

Samit Ukrajine i EU u petak u Kijevu

31.01.2023. 19:59

19:51 Ukrajinci tvrde da su odbili Ruse u Bahmutu

Ukrajina tvrdi da su njene snage odbile ruske napade na putu u blizini Bahmuta, spriječivši Moskvu da preuzme kontrolu nad važnom linijom.

Ruske trupe nisu uspjele da presjeku put koji vodi do Bahmuta, rekao je vojni portparol Serhij Čerevati.

18:55 Francuska će isporučiti dodatne topove Cezar Ukrajini

Francuska će Ukrajini obezbijediti 12 dodatnih topova Cezar kalibra 155 milimetara, pored već isporučenih 18, kao i protivvazdušnu opremu, izjavio je danas francuski ministar odbrane Sebastijen Lekorni.

Tih 12 topova srednjeg dometa biće isporučeno narednih nedjelja i "finansiraće se kao dio fonda za podršku od 200 miliona eura", koji je osnovala Francuska, rekao je Lekorni na zajedničkoj konferenciji za novinare sa ukrajinskim kolegom Oleksijem Reznikovim.

Francuska je takođe obećala da će Ukrajini isporučiti radar Ground Master 200 (GM200) koji proizvodi francuska kompanije Tales.

18:00 Lavrov: NATO je već duže umiješan u hibridni rat protiv Rusije

NATO je već duže umiješan u hibridni rat protiv Rusije, koliko god pokušavao da opravda svoje prekomjerno slanje oružja Ukrajini, rekao je danas ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

17:02  “Sve je počelo na Krimu i tamo će sve završiti našom pobjedom”

Šef ukrajinske obavještajne službe Kiril Budanov, slučajno ili ne, pogodio je tačno vrijeme i datum početka ruske invazije na Ukrajinu. Sada je prognozirao ishod rata koji bukti nepunih godinu dana u ovoj zemlji.

“I Krim će nam biti vraćen. Reći ću vam – sve je počelo na Krimu 2014. i tamo će sve završiti našom pobjedom”, poručuje Budanov.

13:30 Ukrajina: Ruske rovove kod Bahmuta pretvorili smo u grobove

Ukrajinske snage uspjele su da unište ruski rov i "pretvore ga u grob" kod grada Bahmuta, oko kojeg Rusi i Ukrajinci vode žestoke borbe već mjesecima, objavila je ukrajinska pogranična straža na službenom Telegram kanalu.

"Postrojenja pješadije Ruske Federacije iskopala su improvizovan rov u dijelu šume. Naši borci otkrili su njihovo skrovište i pogodili ga minobacačima. Petorica okupatora zakopana su pod ostacima, a još četvorica su ranjena nakon napada kojim je uništena struktura", stoji u objavi.

12:33 Ukrajina kritikuje Milanovića zbog komentara o Krimu

08:41 Rusija šalje borbene avione i helikoptere u Bjelorusiju, navodno zbog vježbi

Rusija i Bjelorusija započele su jednonedjeljnu vježbu obuke osoblja za zajedničko komandovanje svojim regionalnim grupacijama, saopštilo je jutros bjelorusko ministarstvo odbrane.

Obuka je dio priprema za zajedničke vježbe koje će dvije zemlje održati u Rusiji u septembru, dodalo je bjelorusko ministarstvo. Bjelorusija je sprovodila razne vojne vježbe od invazije Moskve na Ukrajinu, one nezavisne i zajedničke s Rusijom, pojačavajući ih novim oružjem i vojnom opremom.

Neslužbeni vojni kanali za praćenje na Telegramu izvijestili su da je vojna oprema, uključujući lovce, helikoptere i transportne zrakoplove, otpremljena iz Rusije u Bjelorusiju od početka godine - s osam lovaca i četiri teretna aviona samo u nedjelju.

08:16 Putin je bio na koljenima, a onda mu je Zapad pružio slamku spasa: "Rusi? Vratili su inicijativu"

07:11 Bajden: Nećemo Ukrajini poslati avione F-16

SAD su isključile mogućnost slanja borbenih aviona F-16 u Ukrajinu, rekao je američki predsjednik Džo Bajden.

"Ne", rekao je Bajden na pitanje novinara hoće li poslati avione F16 u Ukrajinu.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski tražio je borbene avione koji bi pomogli u odbrani zemlje, ali je Bajden stalno govorio da avioni nisu na stolu.

Ukrajina će danas tražiti borbene avione od Makrona

Ukrajinski ministar odbrane Oleksij Reznikov danas će se u Parizu susresti s francuskim predsjednikom Emanuelom Makronom u jeku rasprave među saveznicima Kijeva o tome hoće li ili neće Ukrajii poslati borbene avione. Očekuje se da će Reznikov od Makrona tražiti slanje borbenih aviona Ukrajini nakon što je američki predsjednik Bajden odbio takvu mogućnost.

U izjavi koju je dao prije Bajdenove izjave u Washingtonu, Makron je naglasio da potencijalno slanje borbenih aviona Ukrajini ovisiti o više faktora: od potrebe da se izbjegne eskalacija te osiguranja da borbeni avioni "neće taknuti rusko tlo". 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR