20 °

max 27 ° / min 17 °

Utorak

21.05.

27° / 17°

Srijeda

22.05.

21° / 15°

Četvrtak

23.05.

22° / 13°

Petak

24.05.

22° / 13°

Subota

25.05.

24° / 14°

Nedjelja

26.05.

19° / 14°

Ponedjeljak

27.05.

23° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Švajcarski mediji: Patrijarh Kiril je radio za KGB

Izvor: EPA

Svijet

Comments 1

Švajcarski mediji: Patrijarh Kiril je radio za KGB

Izvor: Index

Autor: Antena M

  • Viber

Ruski pravoslavni patrijarh Kiril, blizak predsjedniku Vladimiru Putinu, radio je za sovjetske obavještajne službe tokom boravka u Švajcarskoj 1970-ih, pišu švajcarski mediji pozivajući se na arhive s kojih je skinuta oznaka tajnosti. Prema dnevnim novinama Le Matin Dimanche i Sonntagszeitung, dosje koji ima federalna policija o čovjeku koji je danas duhovni poglavar Ruske pravoslavne crkve potvrđuje da je Kiril bio dio KGB-a, vanjske obavještajne službe iz vremena Sovjetskog Saveza.

Dva su medija uspjela pregledati dosje u švajcarskom saveznom arhivu. Početkom 1970-ih patrijarh, koji gorljivo podržava rusku invaziju na Ukrajinu, živio je u Ženevi kako bi službeno predstavljao Moskovsku patrijaršiju u Ekumenskom vijeću crkava.

Misija Kirila, čije je kodno ime bilo "Mihajlov", bila je uticati na to vijeće.

"Bio je pod strogom kontrolom KGB-a"

Cilj Sovjeta tada je bio natjerati ženevsku instituciju da iznese osude na račun Sjedinjenih Država i njihovih saveznike i da ublaži kritike nedostatka vjerskih sloboda u SSSR-u, podsjećaju dnevne novine. Švajcarski listovi dodaju da je Ruska pravoslavna crkva odbila komentarisati navodnu Kirilovu špijunsku aktivnost u Ženevi, a Ekumensko vijeće crkava reklo je švajcarskim medijima da "nemaju informacija" o toj temi.

Le Matin Dimanche razgovarao je s patrijarhovim nećakom Mihajlom Gundiajevim, koji ga je naslijedio na mjestu predstavnika Moskovske patrijaršije u Ženevi, a tvrdi da njegov ujak "nije bio agent iako je bio pod strogom kontrolom KGB-a".

To "nije uticalo na iskrenost njegove predanosti ekumenskom radu s drugim crkvama", rekao je novinama. Dodao je da patrijarh Kiril posebno cijeni Švajcarsku.

"Gajim posebne osjećaje prema vašoj zemlji. Od svih zemalja na svijetu to je možda ona koju sam najčešće posjećivao", rekao je patrijarh 2019. primajući predsjednika gornjeg doma švajcarskog parlamenta u Moskvi.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Sekićanin

Jaka stvar, Risto je bio pukovnik UDB-e(posmrtno unaprijeđen u generallajtanta,jer špijuni nikad ne idu u penziju).