15 °

max 15 ° / min 7 °

Petak

26.04.

15° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

24° / 14°

Srijeda

01.05.

21° / 14°

Četvrtak

02.05.

17° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Francuska i Kina zajedno pozvale na mir u Ukrajini

Izvor: EPA-EFE

Svijet

Comments 0

Francuska i Kina zajedno pozvale na mir u Ukrajini

Autor: Antena M

  • Viber

407. je dan ruske invazije na Ukrajinu.

I danas smo pratili najvažnija dešavanja:

22:19 Francuska i Kina zajedno pozvale na mir u Ukrajini


Francuska i Kina objavile su zajedničku izjavu u kojoj pozivaju na mir u Ukrajini nakon završetka posjete francuskog predsjednika Emanuela Makrona Pekingu.

U zajedničkom saopštenju obje su nacije rekle da “podržavaju sve napore za obnovu mira u Ukrajini na temelju međunarodnog prava i načela Povelje Ujedinjenih nacija”.

Posebno su pozvali na zaštitu žena i djece koji su bili pogođeni sukobom, budući da se ruski predsjednik Vladimir Putin i povjerenica za prava djece Maria Lvova-Belova suočavaju s potjernicom Međunarodnog krivičnog suda, koji ih optužuje za nezakonito prebacivanje djece iz Ukrajine u Rusiju, navodi UPI.

18:30 Rusija američkog novinara zvanično optužila za špijunažu

Rusija je i zvanično optužila pritvorenog novinara Wall Street Journala Evana Gershkovicha za špijunažu, javljaju ruske novinske agencije.

Državna novinska agencija TASS objavila je danas da je američki novinar negirao optužbe.

17:37 Peskov: Kina neće promijeniti poziciju pod spoljnim pritiskom

Kina neće promijeniti svoju poziciju o konfliktu u Ukrajini pod spoljnim pritiskom, rekao je danas portparol Kremlja, Dmitri Peskov.

Na pitanje novinara da li bi francuski predsjednik Emanuel Makron tokom aktuelne posjete Pekingu mogao da utiče na poziciju Kine o konfliktu u Ukrajini, Peskov je odgovorio da je "Kina veoma ozbiljna i velika sila koja ima svoju suverenu poziciju", prenijela je agencija TASS.

"To je veoma ozbiljna pozicija koja se formira na ozbiljan način. Kina nije zemlja koja mijenja svoju poziciju pod stranim uticajem", dodao je Peskov.

15:36 Ukrajina kaže da je curenje podataka pokušaj Rusije da posije sumnju u kontraofanzivu

Objava tajnih dokumenata koji detaljno opisuju planove Sjedinjenih Država i NATO-a da pomognu Kijevu djeluje kao ruska operacija dezinformacija kojom bi se posijale sumnje u planiranu kontraofanzivu Ukrajine, rekao je u petak zvaničnik ukrajinskog predsjednika.

Objavljeni podaci o kojima je pisao New York Times sadrže "veliku količinu fiktivnih informacija" rekao je Mihajlo Podoljak za Rojters. Dodao je i da Rusija pokušava da povrati zamah u invaziji.

"Ovo su samo standardni elementi operativnih igara ruske obavještajne službe. I ništa više", naveo je Podoljak u pisanoj izjavi.

15:29 Lavrov: Ovo je naš glavni uslov za pregovore s Ukrajinom

Moskva želi da se svi mirovni pregovori u Ukrajini fokusiraju na stvaranje "novog svjetskog poretka", citira francuska štampana agencija Agence France-Presse (AFP) izjavu ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova.

Lavrov je rekao da će mirovni pregovori o Ukrajini biti mogući tek kada se bude vodilo računa o uspostavi "novog svjetskog poretka", u kojemu neće biti američke hegemonije.

"Pregovori će biti mogući tek kada se uzmu u obzir ruski interesi", istakao je.

"Riječ je o načelima na kojima će se temeljiti novi svjetski poredak." Prema pisanju agencije, dodao je da Rusija odbacuje "unipolarni svjetski poredak koji vodi jedan hegemon".

13:38 Otac djevojčice s antiratnim crtežom u pritvoru u Bjelorusiji

Aleksej Moskaljov, Rus koji je optužen za diskreditovanje ruske vojske nakon što je njegova kći nacrtala antiratni crtež, nalazi se u pritvoru u Bjelorusiji, izvijestila je ruska državna novinska agencija TASS pozivajući se na rusku ambasadu u zemlji.

Aleksej Moskaljov osuđen je za diskreditovanje oružanih snaga i osuđen na dvije godine zatvora, a njegova kći Marija, ili Maša u deminutivu, smještena je u dom za nezbrinutu djecu.

Maša je prošle godine na času likovnog u školi nacrtala crtež na kojemu su prikazani ruski projektili koji lete prema Ukrajini i slogani "Slava Ukrajini" i "Ne Putinu, ne ratu".

13:35 Lavrov kaže da je Rusiji sve teže izvoziti poljoprivredne proizvode

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je danas tokom konferencije za novinare s turskim ministrom vanjskih poslova Mevlutom Čavušogluom da prepreke ruskom izvozu poljoprivrednih proizvoda postaju sve teže te da su razgovarali o onome što je Lavrov opisao kao neuspjeh u sprovođenju uslova ugovora za izvoz crnomorskog žita.

11:26 Ukrajina kaže da Rusija fokusira svoje napore na zauzimanje istočnog grada Bahmuta gdje je, kako navode, situacija "jako teška".

Dodali su da se njihova vojska drži uprkos brojčanoj nadmoći Rusije, prenijela je Al Džazira. 

Portparol Istočnog vojnog zapovjedništva Serhij Čerevatji rekao je Rojtersu da Ukrajina kontroliše situaciju u Bahmutu, da razumije ruske namjere i da je Moskva na nekim mjestima imala taktički uspjeh, ali da je za to plaćala visoku cijenu.

08:37 Procurili tajni američki ratni planovi za Ukrajinu, Pentagon istražuje

Tajna ratna dokumenta s detaljima planova SAD-a i NATO-a za jačanje ukrajinske vojske uoči planirane ofanzive protiv ruskih snaga su ove sedmice objavljena na društvenim mrežama, potvrdili su za The New York Times viši zvaničnici administracije američkog predsjednika Džoa Bajdena. 

Pentagon istražuje ko bi mogao biti iza curenja dokumenata koji su se pojavili na Tviteru i Telegramu, aplikaciji s više od 500 miliona korisnika koja se masovno koristi u Rusiji.

07:07 Ukrajina: 2500 ukrajinskih civila deportovano u pritvor u Rusiju

U izvještaju predstavnika za ljudska prava ukrajinskog parlamenta piše da je 2500 civila iz okupiranih djelova Ukrajine deportovano u pritvor u Rusiju.

Dmitro Lubinec kaže da ukrajinske vlasti ne mogu biti sigurne koliko se državljana Ukrajine nalazi u Rusiji. 

"Ne možemo jasno reći koliko je Ukrajinaca trenutno na teritoriji Ruske Federacije jer nam sama Rusija ne daje nikakve zvanične brojke", rekao je, prenosi Index. 

Lubinec je dodao da postoje dokazi da Rusija pokušava da regrutuje neke od ukrajinskih civila u Vagnerovu grupu plaćenika da se bore na istoku.

Smatra se da je Rusija deportovala oko 19.000 ukrajinske djece na svoju teritoriju.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR