11 °

max 15 ° / min 6 °

Petak

19.04.

15° / 6°

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 8°

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Četvrtak

25.04.

14° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
U školama u Iranu ponovno otrovane djevojčice, ajatolah traži i smrtne kazne

Izvor: Pixabay

Svijet

Comments 0

U školama u Iranu ponovno otrovane djevojčice, ajatolah traži i smrtne kazne

Autor: Antena M

  • Viber

Na desetine djevojčica otrovano je danas u nekoliko škola širom Irana, objavili su lokalni mediji. Od kraja novembra su mnogobrojne škole, većinom za djevojčice, pogođene iznenadnim trovanjima gasom ili toksičnim metrijama. Djeci je bilo slabo, padala su u nesvijest, a neka završila i u bolnici.

Predsjednik Nacionalnog istražnog komiteta za taj slučaj, poslanik Hamidreza Kazemi, rekao je juče da će njihov konačni izvještaj biti objavljen za dvije sedmice. 

Trovanja zabilježena u više od 230 škola

Najmanje "60 učenica otrovano je (u subotu) u školi za djevojčice u Haftkelu" u pokrajini Huzestanu na jugozapadu zemlje, objavila je novinska agencija Iribnews pozivajući se na lokalnog zvaničnika.

Učenice su otrovane i u "pet škola u Ardabilu na sjeverozapadu", gdje su imale "simptome tjeskobe, otežanog disanja i glavobolje", dodao je isti izvor.

U Urmiji, glavnom gradu pokrajine Zapadni Azerbejdžan na sjeverozapadu zemlje, "neutvrđen broj" učenika osnovne škole takođe je bio otrovan zbog "curenja gasa", objavila je agencija Ilna, prenosi Index.

Po službenim podacima od 7. marta, "više od 5000" djece otrovano je u više od 230 škola u 25 pokrajina od ukupno 31.

Ajatolah zatražio stroge i smrtne kazne

Trovanja su prestala početkom marta nakon što je objavljeno da je stotinjak ljudi uhapšeno, no nastavljena su dva mjeseca kasnije.

Vrhovni iranski vođa ajatolah Ali Hamenei zatražio je "stroge kazne", sve do smrtne, za osobe za koje se utvrdi da su odgovorne za ta trovanja, nazvavši ih "neoprostivim zločinima".

Učenice su otrovane u jeku protesta u Iranu izazvanih smrću 22-godišnje iranske Kurdinje Mahse Amini u pritvoru zbog navodnog kršenja strogog kodeksa odijevanja za žene.

Višemjesečni protesti pokrenuti smrću Mahse Amini najveća su kriza s kojom se Iran suočava posljednjih nekoliko decenija i u sukobima s policijom ubijeno je više od 500 demonstranata.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR