16 °

max 16 ° / min 8 °

Četvrtak

25.04.

16° / 8°

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 14°

Srijeda

01.05.

20° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Iz Rusije vraćeno 31 ukrajinsko dijete  VIDEO

Izvor: Tviter

Svijet

Comments 0

Iz Rusije vraćeno 31 ukrajinsko dijete VIDEO

Izvor: Hina

Autor: Antena M

  • Viber

Trideset i jedno dijete vraćeno je u Ukrajinu pošto su nezakonito bili odvedeni u Rusiju s područja pod kontrolom Moskve, objavila je na društvenim mrežama nevladina organizacija Spasimo Ukrajinu.

"Danas dočekujemo još 31 dijete koje je protivpravno bilo odvedeno u Rusiju s okupirane teritorije", napisao je Mikola Kuleba, čelnik nevladine organizacije.

Djeca su odvedena u Rusiju iz Harkivske (na sjeveroistoku Ukrajine) i iz Hersonske oblasti (na jugu), navodi organizacija čija je glavni zadatak da se bore, kako kaže, protiv deportacije ukrajinske djece.

Kako navodi organizacija, djeca su s putnim torbamae u petak pješice prešla granicu u pratnji rodbine, a zatim su ušla u autobus kojim će nastaviti putovanje.

"FSB 13 sati ispitivao žene"

Kuleba je pohvalio "majke heroje" koje su došle u potragu za svojom djecom i rekao da je ovo bila najteža misija te organizacije dosad.

Starija žena koja je išla po svoje dvoje unučadi umrla je putem od stresa, rekao je objavivši na Fejsboku da je ruska služba bezbjednosti (FSB) 13 sati ispitivala Ukrajinke.

Vlasti u Kijevu ocjenjuju da je više od 16.000 ukrajinske djece oteto i odvedeno u Rusiju od početka invazije na Ukrajinu 24. februara 2022., a mnoga su smještena u dječje domove.

Moskva poričr te tvrdnje i kaže da je spašavala ukrajinsku djecu izvlačeći ih s područja sukoba i pripremajući plan za njihov povratak u porodice.

Dana 17. marta Međunarodni krivični sud (ICC) izdao je nalog za hapšenje ruskog predsjednika Vladimira Putina pod sumnjom na da je odgovoran za ratni zločin nezakonite deportacije ukrajinskih maloljetnika s okupiranih područja u Ukrajini u Rusku Federaciju.

Sud sa sjedištem u Haagu izdao je i međunarodnu potjernicu za Mariju Lvovu-Bjelovu,  zbog sličnog razloga.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR