7 °

max 14 ° / min 6 °

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 6°

Utorak

23.04.

11° / 10°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Četvrtak

25.04.

12° / 8°

Petak

26.04.

17° / 10°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Makron izviždan tokom govora: Aktivisti u Hagu ga pitali – gdje je francuska demokratija

Svijet

Comments 0

Makron izviždan tokom govora: Aktivisti u Hagu ga pitali – gdje je francuska demokratija

Izvor: Nova.rs

Autor: Antena M

  • Viber

Predsjednik Francuske Emanuel Makron je u poseti Holandiji. U Hagu je govorio o budućnosti Evrope u jeku kritika, uglavnom s druge strane Atlantika, povodom njegovih stavova da je Evropi potrebna strateška autonomija i nezavisniji stav prema Americi i Kini, i njihovom sporu oko Tajvana. Njegov govor su prekidali i aktivisti nazivajući ga "predsjednikom nasilja i licemjerja" u svjetlu višenedjeljnih protesta u Francuskoj zbog najavljene penzione reforme.

Holandski kralj i kraljica srdačno su dočekali francuski predsednički par u Amsterdamu, uz najviše državne počasti. To je prva zvanična posjeta francuskog predsjednika Holandiji poslije 23 godine. U Hagu je govorio o evropskom suverenitetu, više puta prekidan zvižducima aktivista koji su ga pitali „Gdje je francuska demokratija?“
 
Buru je pokrenuo Makronov intervju na kraju posjete Kini. I ocjena da bez strateške autonomije Evropa rizikuje izlazak iz istorije, a da može biti treća supersila u odnosu na Ameriku i Kinu, piše RTS.

„Bio bi paradoks da savladani panikom povjerujemo da smo samo američki sljedbenici i pitanje na koje Evropljani treba da odgovore jeste da li je u našem interesu da ubrzamo krizu na Tajvanu. Moj odgovor je ne. Najgore bi bilo da mi Evropljani pomislimo da moramo da postanemo sljedbenici ove teme i da se ugledamo na agendu Sjedinjenih Država i kinesku pretjeranu reakciju“, rekao je francuski predsjednik.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR