15 °

max 21 ° / min 14 °

Utorak

16.04.

21° / 14°

Srijeda

17.04.

14° / 9°

Četvrtak

18.04.

14° / 8°

Petak

19.04.

14° / 6°

Subota

20.04.

15° / 5°

Nedjelja

21.04.

11° / 8°

Ponedjeljak

22.04.

13° / 7°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Britanija će da podstiče pušače da cigarete zamijene vejpom

Svijet

Comments 0

Britanija će da podstiče pušače da cigarete zamijene vejpom

Autor: Antena M

  • Viber

Čak milion pušača će biti podstaknuto da cigarete zamijene „vejpovima“, dok će trudnicama biti ponuđeni finansijski podsticaji da naprave ovu zamjenu, što će biti po prvi put u svijetu, objavila je britanska vlada u utorak, prenosi Rojters.

Na osnovu ovog programa, skoro svaki pet pušač će dobiti osnovnu opremu za vejp - elektronsku cigaretu – kao i podršku da prestanu da puše, izjavilo je Ministarstvo zdravlja.

Trudnicama će biti ponuđeni vaučeri kao pomoć da se oslobode ove navike u okviru vladinog cilja da smanji broj pušača na 5% ili manje stanovništva u odnosu na trenutnih 13%.

„Čak dva od tri stalna pušača će umrijeti od pušenja. Cigarete su jedini proizvod u prodaji koji će vas ubiti ako se pravilno koristi“, rekao je ministar zdravlja Nil O’Brajen.

„Za milion pušača ćemo ponuditi nov način pomoći da prestanu da puše. Finansiraćemo nov nacionalni program zamjene – prvi ove vrste na svijetu.“

Iako su prosječne stope pušenja u svijetu više nego u Britaniji, duvan je i dalje vodeći preventabilni uzrok smrti i bolesti u zemlji, objavilo je ovo ministarstvo.

Tokom 2021. i 2022. godine vlada je potrošila 68 miliona funti (84,52 miliona dolara) na mjere lokalnih vlasti usmjerene na prestanak pušenja, što je dovelo do toga da 100.000 pušača prestane da puši, kao i na lakše funkcionisanje preopterećene Nacionalne zdravstvene službe Britanije.

Međutim, vejping ima svoje kritičare i zdravstveni zvaničnici su upozorili na njegovu popularnost među djecom koja ih izlaže hemikalijama čiji dugoročni efekti nije jasni.

Brojke zdravstvenih službi pokazuju da je 9% djece od 11 do 15 godina u Britaniji koristilo elektronske cigarete 2021. godine, što je porast u odnosu na 6% tri godine ranije. Vlada je rekla da će formirati posebno odjeljenje koje će na raspolaganju imati 3 miliona funti i raditi na sprečavanju nelegalne prodaje vejpova osobama mlađim od 18 godina.

 

 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR