8 °

max 15 ° / min 7 °

Petak

19.04.

15° / 7°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 5°

Ponedjeljak

22.04.

14° / 8°

Utorak

23.04.

10° / 9°

Srijeda

24.04.

13° / 8°

Četvrtak

25.04.

10° / 6°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Njemačka hitno povlači radnike iz Rusije, Kina: Imamo konkretne korake za kraj rata

Svijet

Comments 0

Njemačka hitno povlači radnike iz Rusije, Kina: Imamo konkretne korake za kraj rata

Izvor: index.hr, AJB

Autor: Antena M

  • Viber

459. je dan ruske invazije na Ukrajinu. 

I danas smo prenosili najvažnije informacije o ratu u toj zemlji.

23:00 Granatirana pogranična mjesta u Sumskoj oblasti
 
Lokalne vlasti saopštile su da su ruske snage tokom dana 18 puta granatirale pogranična mjesta u Sumskoj oblasti u Ukrajini, prenosi Ukrinform.

Kako se navodi u objavi na Telegramu, zabilježeno je 88 eksplozija, ali nije bilo žrtava ni materijalne štete.

21:55 Počela obuka ukrajinskih vojnika u Njemačkoj

Prva grupa od oko 400 ukrajinskih vojnika počela je obuku u Njemačkoj za rukovanje i održavanje američkih tenkova M1 Abrams.

Zvaničnici Ministarstva odbrane ranije su saopštili da će oko 30 tenkova biti poslato u Njemačku za korišćenje u programu obuke koja će trajati deset do 12 nedjelja, prenosi Interfaks.

"Oko 200 pripadnika vojnog osoblja – otprilike jedan oklopni bataljon – počelo je u petak da izvodi kombinovane vežbe naoružanja na poligonima Grafenver i Hoenfels u Nemačkoj",  rekao je portparol Pentagona potpukovnik Garon Garn.

17:42 Jedna žena ubijena, dvije ranjene u ruskom napadu u Zaporižju

Jedna 73-godišnja žena je ubijena, a još dvije su ranjene nakon što su ruske snage granatirale 16 područja u Zaporožju, rekao je lokalni ukrajinski guverner Jurij Malaško.

Malaško je izvijestio da je Rusija pokrenula 108 napada na jugoistočni grad u jednom danu koristeći artiljeriju, višecijevne raketne sisteme i bespilotne letjelice.

"Neprijatelj će odgovarati za svaki ratni zločin, za svaku slomljenu sudbinu i život koji je prekinut. Ukrajinci su jaki i nesalomljivi, pobjeda je naša", poručio je Malaško u objavi na Telegramu. 

16:25 Britanski maršal: Ako Rusija izgubi, postat će brutalna prijetnja NATO-u

Glavni maršal avijacije Britanije, Majk Vigstoun, rekao je za Telegraf da su ruske vazdušne snage, mornarica i podmorničke snage prijetnja Britaniji i NATO-u. Upozorio je da bi prijetnja mogla postati još gora bude li ruski predsjednik Vladimir Putin svrgnut i ako Rusija izgubi rat.

“Kada se ukrajinski sukob završi i Ukrajina vrati svoje granice, kao što mora, imat ćemo oštećenu, osvetoljubivu i brutalnu Rusiju. Način da nam nanese štetu je vazdušni napad, napad raketama i napad pod zemljom”, rekao je Vigstoun, vođa RAF-a na odlasku.

15:24 EU blokirala novac ruskoj centralnoj banci

Evropska unija blokirala je zbog ruske specijalne vojne operacije na Ukrajinu imovinu i rezerve ruske centralne banke u vrijednosti većoj od 200 milijardi EUR.

Brojka se temelji na izvještajima zemalja članica Unije dostavljenima Evropskoj komisiji, rekao je portparol EU u Briselu.

EU je blokirala imovinu ruske centralne banke u sklopu sankcija uvedenih Rusiji zbog njene specijalne vojne operacije na Ukrajinu, prenose Nezavisne novine.

Zabranjene su sve transakcije povezane s upravljanjem rezervama i imovinom ruske centralne banke, koja stoga više nema pristup svojoj imovini u centralnim bankama i privatnim institucijama u Evropskoj uniji.

12:26 Ruske snage smanjile napade na Bahmut kako bi se pregrupisale

Ruske snage privremeno su ublažile svoje napade na opkoljeni istočni ukrajinski grad Bahmut kako bi se regrupisale i ojačale svoje sposobnosti, rekla je ukrajinska zvaničnica.

Ruska privatna vojska Wagner počela je ove sedmice predavati svoje položaje regularnim ruskim jedinicama nakon što je proglasila potpunu kontrolu nad Bahmutom nakon najduže i najkrvavije bitke u ratu, objavio je Reuters.

10:37 Poruka Rusije za SAD

Rusija je odbacila kritike Džozefa Bajdena zbog svog plana za raspoređivanje taktičkog nuklearnog oružja u Bjelorusiji, rekavši da je Vašington decenijama radio istu stvar u Evropi. Američki predsjednik odgovorio je na izvještaj rekavši da ima "izuzetno negativnu" reakciju na planove, a američki State Department osudio je taj potez.

Ruska ambasada nazvala je američku kritiku licemjernom, rekavši da bi "prije nego što okrivi druge, Vašingtonu dobro došlo malo introspekcije".

08:49 SAD i EU prijete Rusiji: Ovo je izuzetno opasna eskalacija

Američki predsjednik Džozef Bajden rekao je da je imao "izuzetno negativnu" reakciju na izvještaj da je Rusija napredovala sa svojim planom za raspoređivanje taktičkog nuklearnog oružja u Bjelorusiji, dok je Evropska unija osudila plan.

Reuters prenosi da je visoki predstavnik EU za vanjsku politiku Džozep Borelj rekao: Ovo je korak koji će dovesti do daljnje izuzetno opasne eskalacije.

08:17 Ukrajinski šef bezbjednosti najavio kontraofanzivu: Spremni smo, mogla bi početi sjutra

Ukrajina je spremna da pokrene svoju dugo očekivanu kontraofanzivu, rekao je jedan od najviših sigurnosnih zvaničnika zemlje za BBC.

Oleksij Danilov nije želio reći tačan datum, ali je rekao da bi napad za ponovno preuzimanje teritorija od okupacijskih snaga predsjednika Vladimira Putina mogao započeti "sjutra, prekosjutra ili za sedam dana".

Upozorio je da ukrajinska vlada nema pravo na grešku u vezi s odlukom jer je ovo "istorijska prilika" koju "ne možemo izgubiti".

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR