10 °

max 19 ° / min 9 °

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

22° / 13°

Srijeda

01.05.

19° / 14°

Četvrtak

02.05.

19° / 12°

Petak

03.05.

15° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Ukrajinska zvaničnica: Vagnerovci još uvijek nijesu napustili Bahmut

Izvor: EPA

Svijet

Comments 0

Ukrajinska zvaničnica: Vagnerovci još uvijek nijesu napustili Bahmut

Autor: Antena M

  • Viber

466. je dan ruske invazije na Ukrajinu.

I danas ste na našem portalu pratili najvažnija dešavanja.

22:06 Ukrajinska zvaničnica: Vagnerovci još uvijek nijesu napustili Bahmut

Zamjenica ukrajinskog ministra odbrane Hana Maliar je na Telegramu objavila da pripadnici paravojne formacije Vagner još uvijek nijesu u potpunosti napustili Bahmut. Podsjetimo, šef Vagnera Jevgenij Prigožin je 20. maja najavio da će njegovi borci završiti povlačenje iz grada u Donjeckoj oblasti do 1. juna.

Maliar tvrdi da plaćenici obučavaju pristigle regularne vojne snage. Smatra da se Rusi pregrupišu i zamjenjuju  istrošene snage koje su napadale u šest smjerova u Donbasu. Dodala je kako je situacija u samom gradu stabilna, te da ukrajinske snage i dalje kontrolišu jugozapadne rubove grada.

Prigožin je tvrdio da je Bahmut prošlog mjeseca pao u ruke Rusije, što je Ukrajina demantovala. Slike grada pokazuju da je Bahmut potpuno uništen u jednogodišnjim borbama.

19:15 Lukašenko: Jedina greška koju smo napravili je što nijesmo dokrajčili Ukrajinu 2014. godine
 
Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko je poručio da je jedina greška koju su napravile Rusija i Bjelorusija što nijesu "riješili ovo pitanje" 2014.-2015., kada Ukrajina nije imala vojsku i nije bila spremna.
 
Rusija je 2014. ilegalno napala Krim i pripojila ga sebi, a borci koje podržava Kremlj zauzeli su teritoriju na istoku Ukrajine.

Lukašenkovi komentari, koji su, prema Minsku, izrečeni u četvrtak tokom sastanka sa šefovima bezbjednosnih agencija Zajednice nezavisnih država, koju čine bivše sovjetske zemlje, ukazuju na to da je Lukašenko u potpunosti prihvatio svoju transformaciju u marionetu ruskog predsjednika Vladimira Putina, piše Politico.

Lukašenko je imao promjenjiv odnos sa Putinom tokom skoro tri decenije na vlasti. Ali nakon što mu je Kremlj pomogao da isprati masovne ulične proteste nakon namještenih predsjedničkih izbora 2020. godine, bjeloruski predsjednik je počeo aktivno podržavati Putina, pomažući Moskvi da pokrene invaziju na Ukrajinu u februaru 2022. godine i pristao je da se rusko nuklearno oružje postavo na tlo njegove zemlje.

17:12 Dvoje mrtvih u granatiranju ruske pogranične zone s Ukrajinom

Najmanje dvije osobe su danas poginule i dvije su povrijeđene u bombardovanju ruske Belgorodske oblasti koja se graniči sa Ukrajinom, saopštile su lokalne vlasti.

Ta oblast je posljednjih dana na meti ponovljenih udara.

Stradala je jedna žena u gradu Nova Tavoljanka i jedna u obližnjem selu Bezljudovka, u okrugu Čebekino, objavio je guverner Belgoroda na Telegramu.

Stotine stanovnika ove oblasti je evakuisano ka Belgorodu, glavnom gradu istoimene oblasti.

16:03 Borelj od Južne Koreje traži da dostavi municiju Ukrajini

Šef evropske diplomatije Žozep Borelj saopštio je da se sastao s ministrom odbrane Južne Koreje kako bi razgovarao o potrebama Ukrajine za municijom.

Sastanak na marginama Shangri-La dijaloga, najvišeg sigurnosnog samita Azije, održan je u jeku pritiska Sjedinjenih Američkih Država i članica NATO-a da Južna Koreja osigura oružje i municiju za Ukrajinu.

13:40 Bivši šef CIA-e: Ukrajinska kontraofanziva biće impresivna

Penzionisani general američke vojske David Petraeus smatra da ukrajinska kontraofanziva može uspjeti.

Govoreći u emisiji BBC Radio 4 Today, Petraeus, koji je bio direktor CIA-e i vodio međunarodne snage u Iraku i Avganistanu, rekao je da će ukrajinska kontraofanziva biti veoma impresivna, dodajući da su Ukrajinci “odlučni da oslobode svoju zemlju”.

12:00 Kličko naredio da skloništa budu operativna 24 sata

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko naredio je da skloništa budu operativna 24 sata, nakon navoda da su tri osobe koje su poginule nakon ruskog raketnog napada ostale zaglavljene ispred zaključanog skloništa, prenosi Al Džazira. 

Ubijeno je troje ljudi, uključujući jedno dijete, a najmanje 11 ljudi je ranjeno u ranojutarnjem raketnom napadu u četvrtak. 

11:07 IAEA: Nuklearka Zaporožje tri mjeseca bez rezervnog napajanja

Ukrajinska nuklearna elektrana Zaporožje već je tri mjeseca bez vanjskog rezervnog napajanja, zbog čega je “izuzetno ranjiva”, upozorio je čelnik Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi. 

10:37 Zelenski: Ukrajina spremna da pokrene kontraofanzivu

Ukrajina je spremna da pokrene dugoočekivanu kontraofanzivu kako bi vratila teritoriju pod ruskom okupacijom, rekao je predsjednik Volodimir Zelenski u intervjuu za Wall Street Journal, prenosi Reuters.

“Čvrsto vjerujemo da ćemo uspjeti”, rekao je Zelenski.

“Ne znam koliko će trajati. Da budem iskren, može se odvijati na različite načine, potpuno različite. Ali mi ćemo to uraditi i spremni smo”, dodao je.

08:42 Šef Vagnera: Ruska vojska je pokušala da digne u vazduh moje borce

Šef Vagnera Jevgenij Prigožin, koji se često u zadnje vrijeme sukobljava s ruskim vojnim vrhom, optužio je rusku vojsku da je pokušala da digne u vazduh njegove ljude.

On je na Telegramu rekao da su njegove trupe pronašle desetak lokacija na kojima su zvaničnici Ministarstva odbrane postavili eksploziv, uključujući protivtenkovske mine, rekavši da su im to naredili njihovi nadređeni, piše Sky News. 

Prigožin tvrdi da tako nešto nije bilo namijenjeno odvraćanju neprijatelja s obzirom na to da su mine postavljene na području iza crte bojišta. 

"Stoga pretpostavljamo da su eksplozivne naprave bile namijenjene Vagnerovim jedinicama koje su napredovale prema cilju", rekao je, prenosi Index. 

"Ništa nije eksplodiralo i niko nije povrijeđen", dodao je.

Rusko Ministarstvo odbrane nije komentarisalo ove najnovije optužbe Prigožina. 

07:27 Guverner Harkova: Dvije starije osobe poginule u bombardovanju

U još jednom ruskom bombardovanju ukrajinske regije Harkov ubijene su dvije osobe, rekao je guverner Oleg Sinehubov. 

U objavi na Telegramu rekao je da je Rusija juče lansirala dvije vazdušne bombe na selo u okrugu Kupjansk.

Kaže da su u udaru na stambene zgrade poginuli stariji muškarac i žena, prenosi Index. 

Sinehubov je takođe rekao da su povrijeđene tri žene i trogodišnji dječak.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR