13 °

max 15 ° / min 6 °

Petak

19.04.

15° / 6°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 4°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 7°

Utorak

23.04.

11° / 10°

Srijeda

24.04.

13° / 9°

Četvrtak

25.04.

16° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Kijevske snage u nekim područjima kreću u ofanzivu, u Moskvi se gradi atomsko sklonište za rusku elitu

Svijet

Tag Video
Comments 0

Kijevske snage u nekim područjima kreću u ofanzivu, u Moskvi se gradi atomsko sklonište za rusku elitu

Autor: Antena M

  • Viber

468. je dan ruske invazije na Ukrajinu. I danas ste  pratili najvažnija dešavanja na našem portalu:

22:00 Kleverli stigao u Kijev, razgovarao sa Zelenskim

 "Ukrajina će pobediti u ovom ratu i može da računa na našu podršku", poručio je Kleverli.

20:25 U Moskvi se ubrzano gradi atomsko sklonište za rusku elitu

Ruske vlasti potpisale su ugovor o izgradnji atomskog skloništa ispod najelitnije bolnice u prijestonici, nekoliko dana nakon što su Moskvu napali dronovi, prema informacijama kojima raspolaže Moscow Times.

Sklonište će se nalaziti ispod moskovske Centralne kliničke bolnice, a administracija ruskog predsjednika Vladimira Putina potpisala je ugovor 26. maja.

Predviđeno je da ovaj objekat bude izgrađen “u rekordnom roku”, a planirano je da bude završen do 20. decembra. Raspolagaće kapacitetom od gotovo 800 ljudi, a biće namijenjeno moskovskoj eliti u slučaju bilo kakvog nuklearnog sukoba.

20.20 Kuleba: Ukrajina ima dovoljno oružja da započne kontraofanzivu

Ukrajina ima dovoljno oružja za kontraofanzivu protiv Rusije, koja će toj zemlji donijeti pobjedu potrebnu za pridruživanje NATO-u, kazao je danas ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba.

On je ocijenio da bi članstvo u NATO-u ”vjerovatno bilo moguće za Ukrajinu tek nakon završetka aktivnih neprijateljstava”.

Reuters navodi da Kuleba nije odgovorio na pitanje da li je počela dugo najavljivana proljeća kontraofanziva Ukrajine.

20:00  Ukrajina: Rusija prkosi uslovima sporazuma o Crnom moru

Ministarstvo za obnovu Ukrajine kaže da je Rusija nastavila s registracijom brodova, ali i dalje prkosi uslovima sporazuma o osiguranju sigurnosti izvoza žitarica neispravno pregledavajući plovila.

U saopštenju, ministarstvo je reklo da je Rusija registrovala dva plovila koja su isti dan izjavila da učestvuju u dogovoru, dodajući: “To je u suprotnosti s prihvaćenim pravilima inspekcije plovila koja zahtijevaju da se prvo pregledaju oni koji su najdulje u plovidbi.”

Ruska novinska agencija TASS izvijestila je da su inspekcije brodova nastavljene ranije u ponedjeljak.

18:07  Ukrajina: Kijevske snage u nekim područjima kreću u ofanzivu

Zamjenica ukrajinskog ministra odbrane rekla je da u nekim područjima kijevske snage prelaze u ofanzivu.

“Odbrambena operacija uključuje sve, uključujući i protivofanzivne akcije. Stoga u nekim područjima prelazimo na ofanzivne akcije”, rekla je Hana Maliar na Telegramu.

“Konkretno, smjer Bahmut ostaje epicentar neprijateljstava. Tu se krećemo duž prilično širokog fronta. Uspješni smo. Zauzimamo dominantne visine. Neprijatelj je u odbrani i želi zadržati svoje pozicije”, dodala je.

Ona tvrdi da je na jugu Rusija u defanzivi i dodaje: “Zašto Rusi aktivno objavljuju informacije o protivofanzivi? Zato što trebaju skrenuti pažnju s poraza u smjeru Bahmuta.”

18: 05  SAD uvele sankcije grupi povezanoj sa ruskom obavještajnom službom zbog Moldavije

SAD su uvele sankcije pripadnicima grupe povezane sa ruskom obavještajnom službom zbog njihove navodne uloge u naporima Moskve da destabilizuje demokratiju i utiče na izbore u Moldaviji, saopštilo je američko ministarstvo finansija.

U saopštenju se navodi da su sankcije usmjerene na sedam osoba, od kojih nekoliko održavaju veze sa ruskim obavještajnim službama. Među njima je i vođa grupe Konstantin Prokopjevič Sapožnikov koji je organizovao zavjeru da destabilizuje Vladu Moldavije početkom 2023. godine, prenio je Reuters.

17:05 Poljski premijer Moravjecki predlaže ubrzani put Ukrajine u NATO

Poljski premijer Mateusz Moravjecki izjavio je da Ukrajini “treba ponuditi veoma brz put u NATO”.

Moravjecki je kazao za kanadsku zvaničnu televiziju CBC da se Ukrajina bori u ime NATO-a, iako još nije dio NATO saveza.

Istakao je da se Ukrajina brani od napada ruskih snaga koje bi mogle ugroziti mnoge druge države članice NATO-a.

15:56 Kremlj: Putinovo obraćanje u pograničnim regijama je‘lažno’

Kremlj je rekao da je Putinovo radijsko obraćanje koje su čuli na ruskim stanicama u regijama koje graniče s Ukrajinom lažno i rezultat hakovanja, izvijestile su ruske novinske agencije.

Novinska agencija RIA rekla je da su brojne radio stanice prenijele lažnu adresu.

“Sve ove poruke su potpuna lažna”, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

14:27 Ukrajinska vojska: Nemamo informacije o početku kontraofanzive

Ukrajinska vojska saopštila je da nema informacije o velikoj ofanzivi. Podsjetimo, Rusija je jutros objavila da je Kijev pokrenuo kontranapad u ukrajinskoj regiji Donjeck.

"Nemamo takve informacije i ne komentarišemo nikakve laži", poručio je portparol glavnog štaba ukrajinskih oružanih snaga odgovarajući na pitanje Reutersa.

10:45 Šef Vagnera: Ukrajinci vraćaju izgubljene pozicije u Bahmutu

Osnivač i šef zloglasne ruske plaćenićke grupe Vagner, Jevgeniij Prigožin, je tokom vikenda objavio da su ukrajinske snage možda povratile dio izgubljenih pozicija na jugozapadu okupiranog grada Bahmut.

Prema Prigožinovim riječima, u izvještajima se navodi da su ukrajinske snage utvrdile opservacijske položaje u gradu i natjerale ruske snage da reaguju.

Podsjetimo, zamjenica ukrajinskog ministra odbrane, Haana Maljar, baš kao i drugi ukrajinski zvaničnici, tvrde da ukrajinske snage i dalje drže pozicije u gradu čiju potpunu okupaciju je prije dvije sedmice proglasio Prigožin.

09:53 Proruski komandant: Ukrajinci probili naše linije u Donjecku

Aleksandar Kodakovski, šef proruskog bataljona Vostok stacioniranog u istočnoj ukrajinskoj regiji Donbas, objavio je kako je ukrajinska vojska ostvarila napredak u području Velikonovosilkivski na zapadu Donjecka.

"Neprijatelj pokušava proboj. Grupisali su svoje oklopne snage u 'šaku' i ostvarili taktički uspjeh", objavio je Kodakovski na svom Telegram kanalu, pa dodao: "Osvojili su jednu našu poziciju, ali su pretrpjeli ozbiljne gubitke".

"Sad neprijatelj jača svoje prisustvo na tački proboja, očito će pokušati ostvariti još veći napredak", napisao je Kodakovski, koji tvrdi da zabilježeni napad ukrajinske vojske ne predstavlja dugo očekivanu protivofanzivu. No, upozorava da bi, u slučaju da Ukrajinci naprave veći proboj, znatno više vojnika moglo proći kroz točku proboja i nastaviti dalje.

Ove informacije nisu nezavisno potvrđene.

08:30 Rusija: Ukrajina nas je napala tamo gdje misli da smo najslabiji, nisu uspjeli

Ruske oružane snage odbile su ukrajinsku ofanzivu u smjeru južnog Donjecka, objavilo je rusko ministarstvo odbrane.

Ukrajina je krenula u ofanzivu sa šest mehanizovanih i dvije tenkovske jedinice, objavilo je rusko ministarstvo na Telegramu.

"Četvrtog juna ujutro neprijatelj je pokrenuo veliku ofanzivu u pet sektora fronta u smjeru južnog Donjecka", stoji u objavi.

"Cilj je neprijatelja bio proboj naših odbrambenih linija na, po njegovom mišljenju, najranjivijem dijelu fronta", navodi se. "Neprijatelj nije postigao svoje ciljeve, nije imao uspjeha."

Reuters nije mogao u prvom trenutku da provjeri ruske navode, a Ukrajina ih nije odmah komentarisala.

Rusko ministarstvo objavilo je i video koji, kako kažu, prikazuje nekoliko ukrajinskih oklopnih vozila u plamenu nakon pogotka.

Ruske snage ubile su 250 ukrajinskih vojnika i uništile 16 tenkova, borbena vozila i 21 oklopni transporter, izvijestilo je rusko ministarstvo.

Na području koje su napale ukrajinske snage nalazi se, prema objavi na Telegramu, načelnik ruske vojne komande Valerij Gerasimov, komandant ruske vojne operacije u Ukrajini.

07:31 Ukrajinci dijele video: "Vojska vas moli za tišinu"

Sve više ukrajinskih zvaničnika na društvenim mrežama dijeli video u kojem ukrajinska vojska poziva na "tišinu". Juče je to napravio i Anton Geraščenko, savjetnik u ukrajinskom ministarstvu unutarnjih poslova.

"Oružane snage Ukrajine mole za tišinu u informacijskom prostoru", naveo je Geraščenko uz video u kojem se mijenjaju kadrovi vojnika koji podižu kažiprst prema ustima u gesti koja simbolizuje utišavanje.

Pretpostavlja se da je video objavljen kako bi se Ukrajinci pozvali da ne objavljuju informacije o dugo očekivanoj protivofanzivi.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR