16 °

max 16 ° / min 8 °

Četvrtak

25.04.

16° / 8°

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 14°

Srijeda

01.05.

20° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
SAD: Majk Pens ozvaničio predsjedničku kandidaturu

Izvor: EPA-EFE

Svijet

Comments 0

SAD: Majk Pens ozvaničio predsjedničku kandidaturu

Autor: Antena M

  • Viber


Bivši potpredsjednik Sjedinjenih Država Majk Pens u ponedjeljak je predao dokumenta za kandidaturu za predsjedničku nominaciju Republikanske stranke, čime je i formalno postao rival bivšem predsjedniku Donaldu Trampu, samo dvije godine nakon što se njihov mandat u Bijeloj kući završio nemirima na Kapitol hilu, tokom kojih je Pens bio primoran da se krije.

 Pens, 48. potpredsjednik SAD, kampanju će formalno pokrenuti u srijedu objavljivanjem videa i skupom u Demojnu, u Ajovi, na 64. rođendan, prenosi agencija Asošijeted pres, pozivajući se na izvore upoznate sa Pensovim planovima. Pens je kandidaturu ozvaničio predajom dokumenata Federalnoj izbornoj komisiji.

Tramp trenutno vodi u ranoj trci za nominaciju republikanaca, dok je guverner Floride Ron Desantis drugi prema istraživanjima. Pristalice Pensa vide kao pouzdanog konzervativca koji podržava politiku prethodne administracije, ali bez stalnog haosa.

Pens je snažan protivnik prava na abortus i podržava zabranu na nacionalnom nivou, a protivi se i pravima transrodnih osoba u školama. Takođe se zalaže za promjene programa za federalno, socijalno i zdravstveno osiguranje – čemu se protive i Tramp i Desantis. Bivši potpredsjednik je takođe kritikovao guvernera Floride zbog spora sa kompanijom “Dizni”.

Poručio je i da bi SAD trebalo da daju veću podršku Ukrajini protiv ruske agresije, dok je kritikovao stranačke kolege koje nisu spremne da se suprostave ruskom lideru Vladimiru Putinu.

Pens, koji za sebe navodi da je “hrišćanin, konzervativac i republikanac”, mjesecima se pripremao za kandidaturu i organizovao skupove u državama u kojima se održavaju prvi stranački izbori za nominaciju, kao što su Ajova, Južna Karolina i Nju Hempšir. Takođe je posjećivao crkve, držao govore i sastajao se sa donatorima.

 Pens se objavom kandidature pridružio velikom broju republikanskih kandidata – osim Trampa i Desantisa, kandidovali su se i bivša ambasadorka pri Ujedinjenim nacijama Niki Hejli, senator iz Južne Karoline Tim Skot, preduzetnik Vivek Ramasvami, bivši guverner Arkanzasa Ejsa Hačinson. Bivši guverner Nju Džersija Kris Kristi objaviće kandidaturu u utorak, a guverner Sjeverne Dakote Dag Burgam u srijedu.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR