16 °

max 16 ° / min 8 °

Srijeda

24.04.

16° / 8°

Četvrtak

25.04.

15° / 8°

Petak

26.04.

15° / 7°

Subota

27.04.

19° / 11°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

25° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Putin zaprepastio novinare: Ukrajinci su krenuli, a mi imamo veliki problem

Izvor: Jutarnji hr

Svijet

Comments 0

Putin zaprepastio novinare: Ukrajinci su krenuli, a mi imamo veliki problem

Autor: Antena M

  • Viber

Ruski predsjednik Vladimir Putin konačno se oglasio. Posljednjih dana u Ukrajini borbe su se opako zahuktale, a od predsjednika Rusije nije bilo ni traga ni glasa. Sve do danas.

"S apsolutnom sigurnošću možemo tvrditi da je ova ukrajinska protuofenziva započela",  rekao je Putin na press konferenciji.

Naveo je da teške borbe traju već pet dana i ustvrdio da su ruske trupe uspjele zadržati svoje položaje, te da je ukrajinska vojska pretrpjela  daleko veće gubitke od ‘klasičnog‘ omjera tri prema jedan koji se često očekuje tokom ofanzive, prenosi Jutarnji.hr.

Međutim, neuobičajeno oprezni Putin je napomenuo.

- Bez obzira na sve, Kijev i dalje posjeduje potencijal za ofanzivu.

Putin je također upozorio da se njegove trupe suočavaju s nedostatkom modernom oružja...

- Nadam se da će naša vojna industrija uskoro moći zadovoljiti rastuću potražnju.


Rusija će rasporediti nuklearno naoružanje u Bjelorusiju početkom jula, nakon što se pripreme posebna skladišta, najavio je u Vladimir Putin.

Putin je već u martu sugerisao da bi Moskva mogla rasporediti nuklearno naoružanje u Bjelorusiju, što se tumači kao upozorenje NATO savezu zbog podrške Ukrajini.

"Sve ide po planu",  rekao je Putin bjeloruskom predsjedniku Aleksandru Lukašenku tokom razgovora u Sočiju, piše agencija Reuters.

 
- Priprema primjerenih skladišta završava 7.-8. jula te ćemo odmah započeti aktivnosti povezane s raspoređivanjem primjerenih vrsta oružja na vašoj teritoriji - rekao je Putin, prema službenim transkriptima Kremlja.

- Hvala ti, Vladimire Vladimiroviću - odgovorio je bjeloruski čelnik. Biće to prvi put da Rusija postavlja takve bombe izvan svog teritorija od pada Sovjetskog Saveza.

Putin osudio je u srijedu rušenje brane Kahovke u južnoj Ukrajini kao "varvarski čin" Kijeva, tokom telefonskog razgovora s turskim predsjednikom Redžepom Tajipom Erdoganom.

- Varvarski čin s ciljem uništenja hidroelektrane Kakhovke u regiji Herson doveo je do ekološke i humanitarne katastrofe velikih razmjera - rekao je Putin, prema saopštenju Kremlja.

 
Sekretar ruskog Vijeća sigurnosti Nikolaj Patrušev rekao je u srijedu da Sjedinjene Države, Britanija i njihovi saveznici u NATO-u moraju "snositi odgovornost" za uništenje brane Kahovke, izvijestila je novinska agencija TASS.

Rekao je da zemlje "koordiniraju aktivnosti Ukrajine" i stoga su "dale suglasnost za bombardiranje".

Brana je pukla rano u utorak, oslobodivši bujice vode koje su poplavile velike dijelove ukrajinske južne regije Herson.

I Ukrajina i Rusija optužuju jedna drugu da su je uništile.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR