25 °

max 36 ° / min 20 °

Subota

27.07.

36° / 20°

Nedjelja

28.07.

38° / 23°

Ponedjeljak

29.07.

38° / 25°

Utorak

30.07.

36° / 22°

Srijeda

31.07.

37° / 20°

Četvrtak

01.08.

38° / 22°

Petak

02.08.

36° / 22°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Zelenski pred kanadskim parlamentom: Ovo je genocid, Moskva mora jednom zauvijek izgubiti i izgubiće

Izvor: Screenshot/Twitter

Svijet

Tag Video
Comments 0

Zelenski pred kanadskim parlamentom: Ovo je genocid, Moskva mora jednom zauvijek izgubiti i izgubiće

Autor: Antena M

  • Viber

576. je dan ruske agresije na Ukrajinu.

I danas ste na našem portalu pratili najvažnija  dešavanja:

22:05 Otava povećava vojnu pomoć Kijevu za 482 miliona dolara

Kanada će isporučiti Ukrajini dodatnu vojnu pomoć vrijednu 482 miliona američkih dolara u naredne tri godine, rekao je  premijer Džastin Trudo  tokom posjete ukrajinskog predsjednika, Volodimira Zelenskog.

Trudo je najavio da će njegova zemlja poslati instruktore da pomognu ukrajinskim pilotima u obučavanju za upravljanje borbenim avionima F-16.

"Nastavićemo da radimo sa našim partnerima, uključujući i unutar NATO-a, kako bismo pružili nepokolebljivu podršku. I nastavićemo da pružamo ekonomsku podršku Ukrajini tokom sljedeće godine kako bi ona ostala jaka, dinamična i prosperitetna demokratska zemlja", rekao je Trudo.

Zelenski je u obraćanju kanadskom parlamentu zahvalio Kanadi za podršku u ratu protiv Rusije i dodao da je pomoć Otave pomogla da se spasi hiljade života.

"Vodstvo Kanade u sankcijama Rusiji zbog ovog rata i terora zaista je ohrabrilo druge u svijetu da slijede vaš primjer", rekao je uz glasan aplauz.

U Kanadi živi 1,4 miliona ljudi ukrajinskog porijekla, nakon Ukrajine i Rusije.

Od početka 2022. godine Kanada je izdvojila 5,9 milijardi dolara za pomoć Ukrajini, od čega je trećina bila vojna pomoć.

Zelenski je u Otavu doletio iz Vashingtona gdje je u  apelovao na američke političare za nastavak podrške Kijevu usred sumnji nekih republikanaca o tome treba li Kongres odobriti dodatnu pomoć. 

22:02 SAD šalje Ukrajini projektile dugog dometa

Američki predsjednik Džo Bajden obavijestio je svog ukrajinskog kolegu Volodimira Zelenskog da će Vašington Kijevu isporučiti rakete dugog dometa ATACMS, izvijestio je NBC News pozivajući se na tri američka zvaničnika i jednog dužnosnika Kongresa.

Sa druge strane, list Washington post objavio je da je Bajdenova administracija blizu odluke da Ukrajini pošalje ATACMS naoružan kasetnim bombama, a ne bojevom glavom.

Već mjesecima Kijev traži od SAD-a ATACMS, kojim bi ukrajinska vojska mogla gađati mete daleko unutar granice Rusije.

20:58 Zelenski pred kanadskim parlamentom: Ovo je genocid

Moskva želi kontrolisati Ukrajinu i koristi sva raspoloživa sredstva da to učini, rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u obraćanju kanadskom parlamentu.

“To je genocid… ono što ruski okupatori rade Ukrajini”, dodao je.

“Kada pozivamo svijet da nas podrži, ne radi se samo o običnom sukobu. Riječ je o spašavanju života miliona ljudi.”

“Moskva mora jednom zauvijek izgubiti i izgubiće.”

17:17 Zapadni projektili korišćeni u napadu na Crnomorsku flotu

Ukrajina je koristila rakete koje je isporučio Zapad u napadu na sjedište ruske Crnomorske pomorske flote na okupiranom Krimu. Izvor u ukrajinskim vazdušnim snagama rekao je za BBC da su lansirane krstareće rakete Storm Shadow - poznate i kao Scalp.

Prošle sedmice, Ukrajinci su koristili iste modele u napadu na vojnu bazu na Krimu pri čemu su oštećeni ruska podmornica i desantni brod.

16:10 Zapovjednik ukrajinskih vazdušnih  snaga: "Zahvaljujem našim pilotima!"

General Mikola Oleščuk, komandant ukrajinskih vazdušnih snaga, sugerisao je na Telegramu da su njegove jedinice bile direktno uključene u napad na štab ruske crnomorske flote u Sevastopolju.

"Rekli smo vam da će toga biti još... dok okupatori dolaze k sebi u Melitopolju i dok se oglašavaju sirene za vazdušnu uzbunu u Sevastopolju, dopustite mi da još jednom zahvalim pilotima Vazdušnih snaga!" napisao je na Telegramu.

15:07 ISW: Ukrajina dolazi do posljednje linije ruske odbrane u Zaporožju

Ukrajinska oklopna vozila djeluju iza završne linije ruskog odbrambenog sloja u zapadnom Zaporožju, kažu analitičari. Institut za proučavanje rata, američki think tank, rekao je da još ne može potvrditi jesu li se ukrajinske snage u potpunosti probile.

Međutim, geolocirani snimak od juče je pokazao da su ukrajinska oklopna vozila napredovala južno od ruskih protivtenkovskih jaraka i prepreka "zmajevi zubi". Takođe nije jasno zadržavaju li ukrajinske snage te položaje.

"Sposobnost Ukrajine da dovede oklopna vozila do i kroz najjaču rusku odbranu s namjerom da ih zaustavi i upravlja tim vozilima u blizini pripremljenih ruskih obrambenih položaja važni su znakovi napretka u ukrajinskoj protivofanzivi", rekao je ISW.

Analitičari takođe kažu da ruske snage koje se brane u zapadnom Zaporožju nisu mogle spriječiti ukrajinske snage u "postupnom, ali postojanom napredovanju" od sredine avgusta, i to uprkos tome što je Rusija rasporedila "relativno elitne jedinice" za jačanje odbrambenih operacija.

14:42 Rusi: Oborili smo još jedan projektil iznad Krima

Ruske vlasti su saopštile da je protivvazdušna odbrana danas oborila još jedan projektil u blizini grada Bahčisaraja. Šef Krima Sergej Aksjonov kazao je da su krstareće rakete oborene iznad poluostrva, prenosi Reuters.

13:59 Zelenski: Mi i Amerikanci pokrećemo zajedničku proizvodnju oružja

Ukrajina i SAD dogovorili su se da će pokrenuti zajedničku proizvodnju oružja koja će omogućiti Kijevu da proizvodi sisteme protivvazdušne odbrane, rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

13:24 Velika eksplozija u Sevastopolju, Rusi: Pogođeno sjedište Crnomorske flote

Odjeknula je glasna eksplozija u Sevastopolju. Nije riječ samo o najvećem gradu na ukrajinskom poluostrvu Krimu, koji su Rusi anektirali 2014. godine, nego i o ključnoj luci, u kojoj je sjedište ruske Crnomorske flote.

Sevastopolj je u posljednje vrijeme učestalo na meti ukrajinskih vojnih dronova i krstarećih projektila. Prema fotografijama i snimcima koji su se danas proširile društvenim mrežama, čini se da je do eksplozije došlo upravo u luci, u kojoj se nerijetko nalaze ruski ratni brodovi.

Neslužbeni Twitter kanali bliski ukrajinskoj strani objavili su snimak na kojem se vidi oblak dima, a lokalci govore da su vidjeli rakete nad gradom neposredno prije eksplozije.

Najmanje jedan ukrajinski projektil pogodio je sjedište ruske Crnomorske flote u Sevastopolju, rekao je lokalni proruski guverner Mihail Razvožajev. Nakon udara izbio je požar. Razvožajev je dodao da je moguć još jedan udar te pozvao građane da izbjegavaju centar grada, u kojem se nalazi sjedište Crnomorske flote.

Na licu mjesta su vatrogasci, rekao je proruski guverner dodavši da je komad šrapnela od eksplozije pao kod pozoriša Lunačarski.

12:06 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski stigao u prvu posjetu Kanadi. 

11:03 Ukrajina: Rusi su granatirali Herson, poginuo mladić 

Guverner Hersona Oleksandr Prokudin je objavio na Telegramu da je u današnjem napadu poginula jedna osoba.

"U Hersonu od jutra nemirno. Okupatorske snage zapalile su stambene četvrti grada. Zbog neprijateljskih granata izbili su požari na stambenoj zgradi i garaži. Nažalost, 25-godišnjak je preminuo od zadobijenih povreda, još jedna osoba je povrijeđena", napisao je. 

09:08 Šef Pentagona obećao Zelenskom nastavak saradnje

Šef Pentagona Lojd Ostin potvrdio je na sastanku s predsjednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim u četvrtak da će Sjedinjene Države nastaviti aktivno da sarađuju s Ukrajinom i njenim saveznicima i partnerima kako bi ukrajinskoj vojsci pružili sve što je potrebno za uspjeh na bojnom polju. 

07:56 Rusi napali grad na istoku Ukrajine, najmanje 13 ranjenih

U ruskom napadu na Kurahove, zapadno od Donjecka, u blizini ukrajinskog istočnog fronta, povrijeđeno je 13 osoba, uključujući jednu izvučenu ispod ruševina, saopštili su zvanični izvori tog područja rano jutros.

Bila su dva udara na taj grad, što je izazvalo požar, kazao je načelnik Roman Padun u razgovoru za javni servis Suspilne, prenosi Hina. Nije naveo detalje o tome koje je oružje korišćeno. 

 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR