31 °

max 34 ° / min 19 °

Subota

27.07.

34° / 19°

Nedjelja

28.07.

38° / 23°

Ponedjeljak

29.07.

38° / 25°

Utorak

30.07.

35° / 22°

Srijeda

31.07.

38° / 19°

Četvrtak

01.08.

38° / 22°

Petak

02.08.

37° / 23°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
U napadu na Herson dvoje poginulih i troje ranjenih

Izvor: EPA EFE

Svijet

Comments 0

U napadu na Herson dvoje poginulih i troje ranjenih

Autor: Antena M

  • Viber

Na portalu Antena M pratite dešavanja 578. dana ruske agresije na Ukrajinu.

20:55 Ukrajina: Rusi su na Herson bacili dvije vazdušne bombe

U današnjim ruskim napadima na regiju Herson poginulo je dvoje ljudi, a najmanje devet ih je povrijeđeno, rekli su ukrajinski zvaničnici.

"Neprijatelj je bacio dvije vazdušne bombe na grad Herson. Jedna je pogodila industrijsko područje, a druga civilnu infrastrukturu", rekao je Oleksandr Prokudin, čelnik regionalne vojne uprave. 

Među ranjenima je i 49-godišnja žena koja radi kao zaštitarka, dodao je. Tokom napada na grad Herson povrijeđeno je šestoro ljudi. Još troje je ranjeno u drugim dijelovima regije. Kabinet glavnog tužioca Ukrajine je saopštio da su u napadima u blizini grada Berislava ubijene dvije osobe, a tri povrijeđene. 

18:47 U Rusiji otkazan vatromet nakon napada drona

Vatromet u ruskoj regiji Kursk otkazan je nakon što je ukrajinski dron udario u upravnu zgradu u gradu, rekao je načelnik te regije.

"Zbog nedavnih događaja sam odlučio otkazati vatromet u čast Dana grada. Mislim da je to razumna odluka sa stajališta mira i sigurnosti stanovnika", napisao je na Telegramu Igor Kucak. 

Podsjetimo, ranije danas se ukrajinski dron zabio u upravnu zgradu u gradu Kursku i oštetio krov. Za sada nema izvještaja o žrtvama. 

15:42 Dvoje poginulih, troje ranjenih u Hersonu

Dvije osobe su poginule, a tri su ranjene u današnjim napadima ruske vojske na regiju Hersona, na jugu Ukrajine, izjavio je načelnik regije Oleksandr Prokudin, prenosi agencija Tanjug pozivajući se na AP.

13:32 Ubijena jedna osoba, tri ranjene u napadu na Herson

Jedna osoba je ubijena, a tri su povrijeđene u napadima na ukrajinski grad Herson, rekao je regionalni guverner.

U posljednja 24 sata Rusija je izvela 83 napada, rekao je Oleksander Prokudin na Telegramu, ispalivši ukupno 332 granate i 28 samo na grad.

"Ruska vojska je gađala stambene četvrti naseljenih područja u regiji", rekao je, dodajući da je meta bila i jedna bankarska institucija.

12:32 Zelenski razgovarao sa američkim biznismenima o mogućnostima ulaganja u Ukrajinu

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski potvrdio je da se tokom ovonedjeljne posjete Sjedinjenim Američkim Državama sastao sa vodećim američkim preduzetnicima i finansijerima i da je sa njima razgovarao o mogućnostima ulaganja u Ukrajinu.

Zelenski je rekao da su biznismeni, među kojima su bili i Majkl Blumberg, Lari Fink i Bil Akman, izrazili spremnost da odobre velika ulaganja u obnovu Ukrajine nakon rata sa Rusijom.

“Američki preduzetnici i finansijeri su potvrdili svoju spremnost za velike investicije u našoj zemlji neposredno po završetku rata i dobijanja bezbjednosnih garancija. Radimo na pobjedi i obnovi Ukrajine”, napisao je Zelenski na svom Telegram kanalu, uz fotografije sa sastanka sa američkim biznismenima.

10:31 Rusi granatirali Nikopolj tokom noći

Ruske snage granatirale su Nikopolj u Dnjepropetrovskoj oblasti tokom noći 24. septembra, ranivši 25-godišnjeg muškarca i oštetivši supermarket i vrtić, kaže Serhij Lisak, načelnik regionalne vojne uprave.

09:50 Drugi brod s ukrajinskim žitom stigao do Istanbula

Drugi brod s ukrajinskim žitom stigao je u nedjelju u tursku luku Istanbul iz Crnog mora, pokazuju podaci portala za praćenje pomorskog saobraćaja, uprkos prijetnjama Moskve da će napasti brodove koji uplovljavaju i isplovljavaju iz Ukrajine, prenosi Hina pozivajući se na AFP.

Brod "Aroyat" za rasute terete isplovio je u petak iz luke Čornomorsk blizu Odese i drugi je brod koji prolazi “humanitarnim koridorom” koji je Kijev uspostavio uz svoju zapadnu obalu Crnog mora kako bi izbjegao rusku blokadu.  Brod "Resilient Africa" napustio je Ukrajinu u utorak s utovarenih 3.000 metričkih tona pšenice i u četvrtak je bez poteškoća stigao u Istanbul.

Podaci mrežnih stranica Marine Traffic i Vessel Finder pokazali su da je Aroyat natovaren sa 17.600 tona ukrajinskog žita namijenjenih Egiptu.

Moskva se u julu povukla iz međunarodnog sporazuma potpisanog u julu 2022., kojim su dvije susjedne države uz posredništvo UN-a i Turske dogovorile izvoz žita i drugih poljoprivrednih proizvoda Ukrajine preko Crnog mora.

Taj sporazum omogućio je izvoz gotovo 33 miliona tona žita u godinu dana.

Kijev želi da uspostavi puteve snadbijevanja za Afriku kako bi zaobišao Rusiju koja je ljetos, kada se povukla iz sporazuma, obećala nekim afričkim državama da će im besplatno isporučiti žito.

Ukrajina i Rusija su među najvećim svjetskim izvoznicima žitarica i njihova je proizvodnja ključna za svjetsku prehrambenu sigurnost. Ruska invazija i međunarodne sankcije nametnuti Moskvi destabilizovale su snadbijevanje svjetskih tržišta.

09:46 Papa: Neke zemlje igraju igre s Ukrajinom, osigurale oružje, pa se povlače

07:44 Zima neće okončati ukrajinsku kontraofanzivu

Predstojeća zima neće nužno zaustaviti napredovanje ukrajinskih kontraofanzivnih trupa, napisao je Institut za proučavanje rata (ISW) u izvještaju od 23. septembra.

"Iako sezonsko vrijeme može usporiti kretanje terena i izazvati logistiku, to neće nametnuti definitivan kraj ukrajinskim kontraofanzivnim operacijama", ocijenili su.

U intervjuu za CNN 2 u subotu, general Oleksandr Tarnavski je rekao da zima neće ozbiljno poremetiti kontraofanzivu jer ukrajinske snage napreduju pješice i ne oslanjaju se na vozila.

Tarnavski komanduje ukrajinskim trupama na liniji fronta u oblastima Zaporožja i Donjecka.

Prema izvještaju, vrijeme neće biti odlučujući faktor za uspjeh kontraofanzive.

"Kulminacija ukrajinske kontraofanzive će vjerovatno zavisiti više od ruskog i ukrajinskog odnosa snaga, kao i od zapadne pomoći Ukrajini", navodi se u izvještaju.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR