24 °

max 36 ° / min 21 °

Subota

27.07.

36° / 21°

Nedjelja

28.07.

38° / 23°

Ponedjeljak

29.07.

38° / 25°

Utorak

30.07.

36° / 22°

Srijeda

31.07.

37° / 20°

Četvrtak

01.08.

38° / 22°

Petak

02.08.

36° / 22°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Ukrajina otpustila dva zvaničnika za sajber bezbjednost, tužioci najavili istragu o pronevjeri

Izvor: pixabay

Svijet

Comments 0

Ukrajina otpustila dva zvaničnika za sajber bezbjednost, tužioci najavili istragu o pronevjeri

Autor: Antena M

  • Viber

Ukrajina je danas otpustila svoja dva najviša civilna zvaničnika za sajberbezbjednost pošto su tužioci najavili istragu o pronevjeri u vezi sa nabavkom softvera u period od 2020. do 2022. godine u koju je navodno bio umiješan šef nacionallne obavještajne službe. Među otpuštenima je i Viktor Žora, poznat na međunarodnom planu kao simbol ukrajinske odbrane od neprekidnih hakerskih napada iz Rusije.

Sa Žorom je otpušten njegov šef Jurij Ščihol, šef Državne službe za specijalne komunikacije i informatičku zaštitu, objavio je na Telegramu visoki funkcioner ukrajinske vlade Taras Melničuk.

Ni Žora ni Ščihol se ne pominju imenom u saopštenju Nacionalnog biroa za borbu protiv korupcije, u kojem se navodi da su među osumnjičenima šef državne obavještajne službe i njegov zamjenik, kao i „generalni direktor i jedan zaposleni u jednom državnom preduzeću“, i da je Služba za specijalne komunikacije uključena u koruptivnu šemu.

Ukrajinu potresaju korupcionaški skandali, a nedavno je otpušteno šest pomoćnika ministra odbrane.

Reforme državne uprave i hvatanje u koštac sa široko rasprostranjenom korupcijom, koja je postojala u Ukrajini i prije ruske invazije, ključni su uslov za dobijanje članstva u Evropskoj uniji i NATO-u.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, izabran na funkciju 2019.  jer je obećano da će se izboriti sa korupcijom, i njegovi saradnici prikazali su nedavna otpuštanja najviših zvaničnika, naročito bivšeg šefa Službe državne bezbjednosti Ivana Bakanova, kao dokaz njihovih napora da se obećano ispuni. Bakanov je otpušten u julu 2022.

Učesnici u toj šemi su navodno uzeli 62 miliona ukrajinskih grivnji (oko 1,7 miliona dolara) kroz ugovor bez sprovedenih javnih nabavki, naduvavanjem cijene softvera i usluga kupljenih iz inostranstva, saopštio je biro za borbu protiv korupcije.

Naziv pribavljenog softvera nije objavljen.

Državna služba za specijalne komunikacije i informatičku zaštitu saopštila je da su sve nabavke bile u skladu sa zakonom, a vlasti se pozivaju da se uzdrže od upiranja prstom u pojedince dok se istraga ne završi.

Žora je rekao za Asošijeted pres da nema šta da doda tom saopštenju.

On je predstavljao Ukrajinu na velikim konferencijama u Vašingtonu i evropskim prijestonicama.

U septembru je Žora rekao novinarima da su ruski hakeri poslednjih meseci posebno zainteresovani za krađu podataka iz agencija uključenih u istrage o ruskim ratnim zločinima u Ukrajini.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR