24 °

max 36 ° / min 21 °

Subota

27.07.

36° / 21°

Nedjelja

28.07.

38° / 23°

Ponedjeljak

29.07.

38° / 25°

Utorak

30.07.

36° / 22°

Srijeda

31.07.

37° / 20°

Četvrtak

01.08.

38° / 22°

Petak

02.08.

36° / 22°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Blinken: Izrael namjerava nastaviti s napadima u Gazi, ali mora zaštititi civile

Izvor: EPA

Svijet

Comments 1

Blinken: Izrael namjerava nastaviti s napadima u Gazi, ali mora zaštititi civile

Autor: Antena M

  • Viber

55. je dan sukoba između Izraela i palestinske grupe Hamas.

I danas pratimo najvažnija dešavanja na Bliskom istoku.

22:37 Nova razmjena zatvorenika


Portparol  Majed Al Ansari potvrdio je na društvenoj mreži X da će 30 palestinskih zatvorenika biti oslobođeno danas u zamjenu za deset zarobljenika u Gazi.

Pojasnio je da se dvojica oslobođenih ranije danas i dvojica ruskih državljana s dvojnim državljanstvom koji su sinoć pušteni takođe ubrajaju u današnji popis od deset zarobljenika.

21:35 Blinken: Izrael namjerava nastaviti s napadima u Gazi, ali mora zaštititi civile


Američki državni sekretar Entoni Blinken održava konferenciju za novinare u Tel Avivu.

“Naš neposredni fokus je rad s našim partnerima na produženju pauze kako bismo mogli nastaviti s izvlačenjem više talaca iz Gaze i pružanjem dodatne pomoći”, rekao je.

Američki državni sekretar jasno daje do znanja da Izrael nije voljan pristati na produženi prekid vatre i da će nastaviti s napadima na Gazu nakon što Hamas prestane oslobađati zarobljenike.

Blinken kaže da Izrael ima pravo osigurati da se napad Hamasa na njega od 7. oktobra ne ponovi i kaže da “Hamas ne može zadržati kontrolu nad Gazom”.

Dodao je da Izrael mora preduzeti više koraka kako bi zaštitio živote civila u bilo kojoj budućoj vojnoj operaciji, uključujući određivanje područja gdje civili mogu biti sigurni u južnoj i centralnoj Gazi.

“Bitan je način na koji se Izrael brani”, kaže Blinken.

“Imperativ je da djeluje u skladu sa međunarodnim humanitarnim pravom i zakonima ratovanja.”

21:19 Gantz Blinkenu: Nastavak rata u Gazi je nužan


Izraelski ministar i član ratnog kabineta Benny Gantz naveo je u objavi na X-u da je rekao američkom državnom sekretaru Entoniju Blinkenu da se operacije u Gazi moraju nastaviti.

“Za sigurnost Države Izrael i stabilnost cijele regije – Izrael mora završiti operativnu misiju i ukloniti prijetnju Hamasa i njegove vladavine u Pojasu”, prenio je Gantz riječi koje je rekao Blinkenu.

Gantz je također zahvalio SAD-u na podršci.

21:17 U Pojasu Gaze uništeno oko 46.000 stambenih jedinica

U Pojasu Gaze od 7. oktobra do 29. novembra potpuno je uništeno oko 46.000 stambenih jedinica, a 234.000 je oštećeno, navodi se u izvještaju Ujedinjenih nacija.
 
Satelitska analiza koju su uradili istraživači iz Državnog univerziteta Oregon pokazuje da je u Pojasu Gaze do 29. novembra u bombardovanju oštećeno između 26 i 34 odsto svih stambenih jedinica, što je šest procenata više nego u presjeku koji je rađen 18. novembra.

Na sjeveru Pojasa Gaze, gdje je izraelska vojska imala najveći broj vazdušnih napada, procjenjuje se da je oštećeno između 52 i 65 odsto stambenih objekata.

21:10 Vojska: Iznad južnog Izraela aktiviran sistem Željezna kupola


Izraelska vojska je u objavi na društvenim mrežama potvrdila da je raketni odbrambeni sistem Željezna kupola aktiviran iznad južnog Izraela.

Dodaju da je događaj u toku.

Nejasno je šta je pokrenulo aktivaciju odbrambenog sistema, koja dolazi tokom primirja između Izraela i Hamasa.

19: 17 Izrael kaže da je otvoren za produženje primirja, ali i da se rat mora nastaviti


Sedmi je dan primirja u Gazi a počeo je i novi krug razmjene zarobljenika između Izraela i Hamasa.

Primirje ističe sjutra ujutro, a pregovara se o njegovom produženju.

Izraelska vlada kaže da je otvorena za produženje primirja, dok Hamas pušta taoce, ali da se rat mora nastaviti.

18:42 Produžena humanitarna pauza u Pojasu Gaze
 
Majid Al-Ansari, portparol Ministarstva vanjskih poslova Katara, rekao je službenoj katarskoj novinskoj agenciji QNA da je humanitarna pauza produžena za još jedan dan pod istim uslovima
 
Izraelska vojska je u saopštenju nekoliko minuta prije kraja "humanitarne pauze" u Pojasu Gaze objavila da je pauza produžena za dan, javlja Anadolu.

"U skladu sa naporima posrednika, nastaviće se oslobađanje zarobljenika i obustava operacija u skladu sa uslovima okvira", navedeno je iz izraelske vojske.

I Hamas je objavio da je odlučeno da se "humanitarna pauza" produži za jedan dan.

Katar, koji posreduje između Izraela i Hamasa, takođe je objavio saopštenje u kojem potvrđuje da je "humanitarna pauza" produžena.

Četverodnevna humanitarna pauza u kojoj je posredovao Katar stupila je na snagu u petak, a privremeno je zaustavila izraelske napade na Pojas Gaze i uključila oslobađanje Izraelaca od strane Hamasa u zamjenu za oslobađanje Palestinaca iz izraelskih zatvora od strane Izraela.

Katar je kasno u ponedjeljak objavio sporazum o produženju početne četverodnevne pauze za još dva dana, a sada je dodatno produžena za još 24 sata.
 

18:15 Objavljena imena 30 palestinskih zatvorenika koji će biti oslobođeni kasnije danas


Klub palestinskih zatvorenika objavio je listu s imenima 30 palestinskih zatvorenika za koje se očekuje da će biti pušteni kasnije danas.

Na spisku imena je osam žena i 22 muške djece.

Oni su sedmi krug zatvorenika koji će biti pušteni u sklopu dogovora o razmjeni i produženom primirju između Izraela i Hamasa.

17:30 Izrael protjeruje španskog ambasadora

Izraelski ministar vanjskih poslova Eli Koen potvrdio je da je opozvao španskog ambasadora zbog, kako je rekao, "nečuvenih" izjava španskog premijera Pedra Sančeza.

Koen je, objavljujući na društvenim medijima, rekao da je Sančez "još jednom ponovio neutemeljene optužbe" protiv Izraela u vezi s ratom.

“Izrael djeluje, i nastaviće djelovati, u skladu s međunarodnim pravom, i nastaviće rat sve dok se svi taoci ne vrate i Hamas ne eliminiše iz Gaze”, napisao je Cohen.

"Za masakr 7. oktobra i za trenutno stanje u Pojasu Gaze odgovoran je jedan subjekt, a to je teroristička organizacija Hamas", poručio je.

U intervjuu za špansku televiziju ranije danas, Sančez je izrazio "iskrenu sumnju da Izrael poštuje međunarodno pravo u Gazi".

Tokom prošlosedmičnog putovanja sa svojim belgijskim kolegom u Izrael, palestinska područja i Egipat, Sančez je kritikovao operacije Izraela i rekao da treba priznati palestinsku državu. Izrael je kasnije pozvao belgijskog i španskog ambasadora na razgovor.

16:24 Blinken poslao poruku izraelskim vlastima

Američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je Izraelu da mora uzeti u obzir sigurnost i humanitarne potrebe palestinskih civila prije nastavka bilo kakve vojne operacije u Gazi.

Blinken se danas sastao sa Netanjahuom. 

"Sekretar je naglasio imperativ vođenja računa o potrebama humanitarne i civilne zaštite u južnoj Gazi prije bilo kakvih vojnih operacija tamo", saopšteno je iz Stejt Dipartmenta.

14:28 Izrael: Napadači u Jerusalimu su već bili u zatvoru zbog terorizma

Dvojica naoružanih napadača u jutrošnjoj pucnjavi u Jerusalimu već su bili u zatvoru zbog terorističkih aktivnosti, navodi izraelska bezbjednosna agencija.

Radi se o Muradu Namru (38) i njegovom bratu Ibrahimu Namru (30). Murad je proveo u zatvoru 10 godina zbog planiranja terorističkih napada, pušten je 2020. Ibrahim je završio u zatvoru 2014. godine.

12:47 Izraelska policija: U jutrašnjem napadu na Jerusalim ubijeno je troje ljudi, a ranjeno 16

Nakon jutrošnje pucnjave u kojoj je ubijeno troje ljudi, a povrijeđeno 16, pojačali smo sigurnosne mjere u Jerusalimu, saopštila je izraelska policija. Od povrijeđenih, troje je u teškom stanju, dodaje policija.

10:33 UK šalje jedan od najmoćnijih ratnih brodova u Zaliv: "To je poruka Iranu"

Ujedinjeno Kraljevstvo šalje jedan od svojih najsmrtonosnijih ratnih brodova u Persijski zaljev kako bi odvratilo rastuće prijetnje brodskom prevozu iz Irana i grupa koje podržavaju Iran u jeku izraelskog rata protiv Hamasa.

08:45 Savjetnik Netanjahua: Ako Hamas nastavi oslobađati 10 talaca dnevno, produžavaćemo primirje

Izrael će produžiti primirje ako Hamas nastavi oslobađati 10 živih talaca dnevno, ponovio je danas visoki izraelski zvaničnik. Mark Regev, viši savjetnik izraelskog premijera Benjamina Netanjahua, rekao je za CNN da je izraelsko stanovište o bilo kakvom produženju humanitarne stanke u borbama kristalno jasno. 

"Ako Hamas nastavi oslobađati 10 talaca dnevno, produžavaćemo primirje", kazao je Regev i dodao kako je u Gazi još najmanje 140 talaca. "Ovo je humanitarna pauza. Izrael je odlučio uništiti Hamasovu vojnu mašineriju i njegovu vlast nad Gazom. Ali se nećemo igrati sa životima naših ljudi. Hamas zna koji su parametri dogovora", rekao je. 

07:33 U posljednjem trenu produženo primirje, Hamas pustio još 16 talaca

Izrael i Hamas usaglasili su se o produženju prekida vatre za najmanje još jedan dan, nekoliko minuta prije isteka šestodnevnog primirja. Izraelska vojska rekla je u saopštenju da će se primirje produžiti zbog nastojanja posrednika da nastave proces oslobađanja talaca držanih u Gazi u zamjenu za palestinske zarobljenike.

Hamas, koji je juče oslobodio 16 talaca u zamjenu za oslobađanje 30 Palestinaca iz izraelskih zatvora, u izjavi je rekao da će se primirje nastaviti sedmi dan. Ranije je ta militantna grupa koja vlada Pojasom Gaze objavila da je Izrael odbio u zamjenu za daljnje produženje primirja primiti sedam žena i djece koje Hamas drži kao taoce, kao i tijela još troje za koje palestinski militanti tvrde da su ubijeni tokom izraelskog bombardovanja enklave.

06:55 Blinken stigao u Izrael: Učinićemo sve kako bismo produžili primirje

Američki državni sekretae Entoni Blinken stigao je danas u Tel Aviv gdje se očekuje da će se sastati s izraelskim čelnicima kako bi razgovarali o produženju izraelskog privremenog primirja s militantima Hamasa i povećanju humanitarne pomoći Pojasu Gaze.

06:39 Pucnjava u Jerusalimu, žena i dvojica napadača ubijeni, osmoro ranjeno

Policija je ubila dvojicu naoružanih napadača nakon što su počeli pucati po autobuskoj stanici u Jerusalimu, objavile su izraelske vlasti. U napadu je ubijena 24-godišnja žena, dok je osmoro ljudi prevezeno u bolnicu zbog zadobijenih povreda. Petoro njih je u teškom stanju, piše BBC.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Che

SAD ce i dalje podrzavati Izrael koji svaki dan u Gazi ubija 160 djece SHAME ON YOU USA !