24 °

max 36 ° / min 21 °

Subota

27.07.

36° / 21°

Nedjelja

28.07.

38° / 23°

Ponedjeljak

29.07.

38° / 25°

Utorak

30.07.

36° / 22°

Srijeda

31.07.

37° / 20°

Četvrtak

01.08.

38° / 22°

Petak

02.08.

36° / 22°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
SAD uložile veto na rezoluciju o prekidu vatre u Gazi

Izvor: EPA-EFE

Svijet

Comments 0

SAD uložile veto na rezoluciju o prekidu vatre u Gazi

Autor: Antena M

  • Viber

63. je dan sukoba između Izraela i palestinske grupe Hamas.

23:04 Palestinski predstavnik u UN-u osudio neuspjeh rezolucije o prekidu vatre


Nakon što je SAD uložio veto na rezoluciju o prekidu vatre u Gazi, Riyad Mansour nazvao je taj potez “žalosnim”.

“To je katastrofalno”, rekao je.

“Umjesto da se ovom vijeću omogući da održi svoj mandat tako što će nakon dva mjeseca masakra konačno jasno pozvati na prekid zločina, ratnim zločincima se daje više vremena da ih ovjekovječe”, rekao je Mansour.

“Kako to može biti opravdano?”, upitao je.

22:32 Britanska predstavnica u UN-u: Rezolucija ‘ignorše teroristička djela Hamasa’


Barbara Woodward je objasnila zašto je Velika Britanija bila jedina zemlja koja je bila udržana pri glasanju o rezoluciji o prekidu vatre u Gazi.

“U pozivu na primirje zanemarena je činjenica da je Hamas počinio teroristička djela i da još uvijek drži civile kao taoce”, rekla je Woodward.

“Izrael mora biti u stanju odgovoriti na prijetnju koju predstavlja Hamas i to mora uraditi tako što će poštovati međunarodno humanitarno pravo kako bi onemogućio da takav napad ikad više bude izveden”, rekla je.

“Zato smo bili uzdržani.”

21:58 SAD uložile veto na rezoluciju o prekidu vatre u Gazi


Sjedinjene Američke Države  uložile su veto na posljednju rezoluciju Savjeta bezbjednosti UN-a kojom se traži hitni humanitarni prekid vatre u ratu između Izraela u palestinske grupe Hamasa u Gazi, navodi Rojters i dodaje kako se ovako Vašington izolovao jer štiti svog saveznika

13 država je bilo za kratku rezoluciju koju su predložili Ujedinjeni Arapski Emirati, SAD je bio protiv, dok je Velika Britanija bila uzdržana.

Glasanje je uslijedilo nakon rijetkog poteza generalnog sekretara UN-a Antonija Guterresa u srijedu koji je formalno upozorio 15-člano Vijeće na globalnu prijetnju od dvomjesečnog rata u Gazi.

Sjedinjene Američke Države i Izrael protive se prekidu vatre jer vjeruju da bi to koristilo samo Hamasu. Vašington umjesto toga podržava pauze u borbama kako bi se zaštitili civili i omogućilo oslobađanje talaca koje je Hamas uzeo u smrtonosnom napadu na Izrael 7. oktobra.

21:10 Najmanje deset poginulih u najnovijem izraelskom napadu na Khan Younis


Bombardovana je porodična kuća u Khan Younisu na jugu Gaze.

Palestinski zdravstveni zvaničnici  potvrdili su novinskoj agenciji Rojters da je najmanje deset osoba poginulo u ovom napadu.

20:45 Američki zvaničnik: Izrael može uraditi ‘više’ kako bi zaštitio civile u Gazi


“SAD nastavlja sarađivati s našim izraelskim kolegama kako bi bili što oprezniji i pažljivi u svom ciljanju”, rekao je portparol Vijeća za nacionalnu bezbjednost Džon Kirbi.

“Svakako, priznajemo da se može uraditi više kako bi se smanjile civilne žrtve”, dodao je.

19:35 Abbas poziva na međunarodnu mirovnu konferenciju za kraj rata u Gazi


Predsjednik Palestinske samouprave rekao je u intervjuu za Rojters da će, ako bude postignut obavezujući međunarodni sporazum o budućnosti Palestine, održati predsjedničke i parlamentarne izbore.

“Ja sam za mirni otpor. Ja sam za pregovore temeljene na međunarodnoj mirovnoj konferenciji i pod međunarodnim pokroviteljstvom koji bi doveli do rješenja pod zaštitom svjetskih sila za uspostavu suverene palestinske države u Pojasu Gaze, na Zapadnoj obali i u istočnom Jerusalemu”, rekao je Mahmud Abbas.

Izbori su zabranjeni nakon što je Hamas 2006. pobijedio u Gazi i potisnuo Palestinsku samoupravu iz Pojasa.

Na pitanje Rojtersa da li bi rizikovao održavanje izbora s obzirom na mogućnost da Hamas pobijedi kao i 2006. godine, Abbas je rekao: “Ko god pobijedi pobjeđuje, ovo će biti demokratski izbori”.

SAD predvode pozive Abbasu i Palestinskoj samoupravu da preuzmu vodstvo Gaze nakon završetka rata, dok je izraelski premijer Netanjahu ponovo odbio te pozive.

“Palestinske vlasti nisu rješenje”, napisao je Netanjahu na društvenoj mreži X.

16:51 Bombardovana najstarija i najveća džamija u Gazi

Izraelska vojska bombardovala je najstariju i najveću džamiju u Pojasu Gaze, Veliku Omari džamiju.

Snimci i fotografije na društvenim mrežama pokazuju ogromnu štetu na džamiji.

16:18 Gutereš: Situacija postaje neodrživa

“Prijetnja sigurnosti i sigurnosti radnika Ujedinjenih nacija u Gazi je bez presedana. Do sada je ubijeno više od 130 mojih kolega, mnogi sa svojim porodicama. Ovo je najveći pojedinačni gubitak života u istoriji naše organizacije, kazao je generalni sekretar UN-a Antonio Gutereš.

On je istakao kako ne može dovoljno naglasiti da je UN potpuno predan ostanku i pružanju pomoći ljudima u Gazi.

“Odajem počast herojskim humanitarnim radnicima koji su predani svom poslu uprkos opasnostima po njihovo zdravlje i živote. Jednostavno, situacija postaje neodrživa”, kazao je Gutereš.

Kako je naveo, vidjeli smo prelivanje na okupiranu Zapadnu obalu, Liban, Siriju, Irak i Jemen.

“Prema mom mišljenju, jasno je da postojeće prijetnje predstavljaju ozbiljan rizik za održavanje međunarodnog mira i sigurnosti. Rizik od kolapsa humanitarnog sistema direktno je povezan s potpunim nedostatkom sigurnosti i zaštite za naše osoblje u Gazi te s prirodom i intenzitetom vojnih operacija koje ljudima u očajničkoj potrebi ozbiljno ograničavaju pristup pomoći”, rekao je Gutereš.

15:33 Cijenjeni palestinski pjesnik Refaat Alareer ubijen u Gazi

Palestinski pjesnik Refaat Alareer, predvodnik mlađe generacija autora u Gazi koji se zarekao da će na engleskom jeziku ispisati njihovu istoriju, ubijen je u noći na petak u izraelskom napadu, objavili su njemu bliski ljudi.

"Ubistvo Refaata tragično je, bolno i skandalozno. To je golemi gubitak", komentarisao je na platformi X njegov prijatelj Ahmed Alnauk.

12:07 U pucnjavi na Zapadnoj obali nekoliko mrtvih, kaže palestinsko Ministarstvo zdravlja

Izraelske snage ubile su šest Palestinaca u izbjegličkom kampu na sjeveru Zapadne obale, saopštilo je palestinsko Ministarstvo zdravlja.

Tvrdi se da su ubijeni u kampu al-Fara kod Tubasa.

Palestinska novinska agencija Wafa kaže da je još nekoliko ljudi takođe povrijeđeno.

09:10 Program pomoći u Gazi više ne funkcioniše

Humanitarni program Ujedinjenih nacija (UN) u Gazi više ne funkcioniše, kazao je šef humanitarne službe UN-a Martin Grifits. 

Kako prenosi Radio Slobodna Evropa, rekao je da nema izlaza za narod Gaze i da je nada u budućnost, u najboljem slučaju, na prvom mjestu.

"Ovo znači da ako planirate humanitarnu isporuku u Gazi danas, morate planirati vjerovatnoću da će ona biti prekinuta, da može biti napadnuta, da može biti opljačkana, da može biti zaustavljena, biti preusmjerena, da možda neće uspjeti", kazao je. 

Izrael je pristao da, na zahtjev Sjedinjenih Američkih Država, otvori granični prelaz Kerem Šalom za pregled i inspekciju humanitarne pomoći dopremljene u Gazu preko Rafaha, drugog prelaza.

Grifits je, pozivajući na hitan prekid vatre, rekao da uništavanje zdravstvenog sistema u Gazi takođe znači da će se bolesti među ljudima širiti brže.

08:30 Ujedinjeni Arapski Emirati traže od Savjeta bezbjednosti UN da glasa za prekid vatre u Gazi

Ujedinjeni Arapski Emirati zatražili su od Savjeta bezbjednosti UN-a da glasa o nacrtu rezolucije kojom se zahtijeva trenutni humanitarni prekid vatre u Gazi. 

Da bi rezolucija bila usvojena, potrebno je najmanje devet glasova za i nijedan veto pet stalnih članica – SAD-a, Rusije, Kine, Francuske i Velike Britanije, prenosi Al Džazira. 

07:38 Netanjahu prijeti uništenjem Bejruta zbog napada Hezbolaha

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu zaprijetio je da će Bejrut biti pretvoren "u Gazu" ako Hezbolah "odluči da započne globalni rat".

Netanjahu je govorio na sjeveru Izraela nakon što je protivtenkovska raketa ispaljena iz Libana ubila civila u toj oblasti.

"Ako Hezbolah odluči da započne globalni rat, onda će Bejrut i jug Libana, nedaleko odavde, svojim rukama pretvoriti u Gazu i Kan Junis", rekao je on.

07:36 UN: Obećavajući znaci za ulazak pomoći u Pojas Gaze preko Izraela

Šef humanitarne organizacije UN Martin Grifits rekao je da je vidio obećavajuće znake da bi uskoro mogao biti otvoren prelaz iz Izraela u Pojas Gaze kako bi se omogućila dostava pomoći.

Kroz prelaz Kerem Šalom ulazilo je 60 odsto robe prije 7. oktobra i početka rata Izraela i Hamasa, prenosi RSE. 

Grifits je rekao da je posljednjih dana bilo naznaka da su Izrael i Egipat mnogo otvoreniji za ideju postepenog ponovnog otvaranja Kerem Šaloma.

Taj prelaz se nalazi na tromeđi Izraela, Pojasa Gaze i Egipta.

"Još pregovaramo i postoje neki obećavajući znaci u ovom trenutku", rekao je Grifits na konferenciji za novinare u Ženevi.

Izraelski zvaničnici su, međutim, za AFP rekli da će na tom prelazu samo dozvoliti inspekcije kamiona s humanitarnom pomoći, prije nego što ih usmjere ka prelazu Rafa, između Egipta i Gaze.

07:30 Blinken pozvao Izrael da učini više na zaštiti civila na jugu Gaze

Američki državni sekretar Entoni Blinken razgovarao je sa izraelskim ministrom za strateška pitanja i rekao da Izrael mora učiniti više da zaštiti civile tokom ofanzive na jug Gaze, prenosi Rojters. 

Blinken je takođe pozvao ministra Rona Dermera da dozvoli više humanitarne pomoći u Gazi, dok je pozdravio odluku Izraela da dozvole ulaz više goriva u gusto naseljenom području.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR