24 °

max 36 ° / min 21 °

Subota

27.07.

36° / 21°

Nedjelja

28.07.

38° / 23°

Ponedjeljak

29.07.

38° / 25°

Utorak

30.07.

36° / 22°

Srijeda

31.07.

37° / 20°

Četvrtak

01.08.

38° / 22°

Petak

02.08.

36° / 22°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Konvoj od 100 kamiona sa humanitarnom pomoći ušao u Gazu

Izvor: EPA-EFE

Svijet

Comments 7

Konvoj od 100 kamiona sa humanitarnom pomoći ušao u Gazu

Autor: Antena M

  • Viber

65. je dan sukoba između Izraela i palestinske grupe Hamas.

Pročitajte najvažnija dešavanja:

22:54 Konvoj od 100 kamiona sa humanitarnom pomoći ušao u Gazu

Konvoj od 100 kamiona, koji prevoze humanitarnu pomoć, ušao je danas u Pojas Gaze iz Egipta, saopštili su palestinski zvaničnici.

Kako se navodi u saopštenju palestinske uprave za prelaze, u tri kamiona nalazilo se 129.000 litara goriva, a u dva kamiona plin, prenosi CNN.

Pojas Gaze napustilo je danas 513 osoba, uključujući 468 stranaca i 25 povrijeđenih Palestinaca, u pratnji 20 osoba. Trenutni broj kamiona je u skladu sa dnevnim prosjekom dozvoljenim tokom protekle nedjelje.

19:58 IDF: Primijećeni znaci da puca organizacija djelovanja Hamasa u Pojasu Gaze

Visoki oficir izraelskih odbrambenih snaga (IDF) izjavio je danas da je posljednjih dana izraelska vojska primijetila "znake da puca organizacija djelovanja Hamas" u Pojasu Gaze, dok IDF nastavlja ofanzivu protiv te militantne grupe.

"Obim razaranja i štete, stvaraju probleme komandovanja i kontrole (za Hamas). Postoje oblasti u Pojasu Gaze koje Hamas više vojno ne kontroliše", rekao je neimenovani oficir, prenio je "Tajms of Izrael".

Prema njegovim riječima, uprkos postignućima, kraj borbi još nije blizu. 

18:50 WHO glasao za trenutan i neometan pristup Gazi

Izvršni odbor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) usvojio je rezoluciju o rješavanju sve gore zdravstvene situacije u Pojasu Gaze, pozivajući na hitan i nesmetan humanitarni pristup.

Nakon što Vijeće sigurnosti UN-a nije uspjelo postići primirje, 34 zemlje u Izvršnom odboru WHO-a usvojile su konsenzusom rezoluciju kojom pozivaju na “trenutni, kontinuiran i nesmetan prolaz humanitarne pomoći” u Gazu.

16:17 Netanjahu napustio sjednicu vlade zbog Putina

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu napustio je današnju sjednicu vlade kako bi razgovarao sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, izjavio je portparol izraelskog premijera.

Njihov razgovor je trajao 50 minuta, a dolazi u trenutku kada vladaju tenzije na relaciji Moskva-Tel Aviv zbog antiizraelskih stavova Rusije, naveo je Tajms of Izrael.

Prvi zamjenik stalnog predstavnika Rusije pri Ujedinjenim nacijama, Dmitrij Poljanski, ove sedmice je na sjednici Savjeta bezbjednosti UN rekao da bi Izrael počinio ratni zločin ukoliko bi poplavio tunele u Gazi.

13:16 IDF: U zadnja 24 sata smo pogodili 250 ciljeva, uništen i Hamasov centar kod džamije

Izraelska vojska je danas objavila da je u posljednja 24 sata gađala oko 250 ciljeva u Pojasu Gaze, uključujući skladišta oružja, tunele i druge lokacije militanata. Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su kako su borbeni avioni u suradnji s kopnenim snagama uništili Hamasov komunikacijski centar smješten pored džamije na jugu Pojasa.

U južnom gradu Kanu Junisu, gdje izraelska vojska vodi blisku borbu od vrata do vrata, mreže tunela uništene su preciznim bombama, tvrdi IDF.

„Teroristička ćelija” koja je pokušala napasti izraelske jedinice koje su napredovale na tom području identifikovana je uz pomoć drona, dodaje se. Hamasove vlasti u Gazi objavile su da je u više od dva mjeseca borbi tamo ubijeno oko 17.7 hiljada Palestinaca.

11:57 Izraelska vojska objavila novi snimak zarobljenih članova Hamasa

Izraelska vojska objavila je videosnimak na kojem je prikazana desetine muškaraca na sjeveru Gaze te su saopštili kako su, iako Hamas tvrdi drugačije, sve osobe članovi ove palestinske organizacije.

Na snimku koji je objavila vojska može se vidjeti kako jedan od ljudi, obučen samo u donji veš, predaje pušku dok u pozadini u redu čeka još na desetine osoba.

"Polako, polako", može se čuti glas vojnika koji se zarobljenim Palestincima obraća na arapskom.

Povodom ovog snimka oglasio se i komandant izraelske vojske Herzi Halevi.

"Vidimo uspjehe svaki dan. Svakim danom vidimo sve više ubijenih operativaca Hamasa, a posljednjih dana vidimo kako se oni i predaju. To je znak raspada sistema i znak da trebamo raditi još jače", poručio je Halevi.

Na ove videosnimke reagovao je i portparol vojske Daniel Hagari koji je rekao kako su se brojni pripadnici Hamasa predali u Gazi.

09:41 Izraelska vojska i  Hamas žestoko su se sukobili  na jugu Pojasa Gaze, gdje stotine hiljada civila očajnički pokušava da se zaštiti od rata.

Rano jutros je izraelski avion izveo udare kraj Kan Junisa i na putu između tog grada i Rafe blizu granice s Egiptom, objavila je Vlada Hamasa.

Nekoliko sati kasnije izvor blizak vojnim krilima Hamasa i Islamskog džihada je saopštio da pripadnici te dvije organizacije učestvuju u sukobima oko Kan Junisa.

Izraelska vojska je saopštila da je pojačala svoje operacije na jugu Pojasa Gaze.

Načelnik Generalštaba Izraela Herci Halevi izjavio je da se mora “pojačati pritisak” i da su ubijeni mnogobrojni članovi Hamasa.

Na samom početku kopnene ofanzive, krajem oktobra, izraelska vojska je naredila stanovnicima sjevernog dijela Pojasa Gaze da idu na jug.

Pojačanjem sukoba na jugu i poslije američkog veta u Savjetu bezbjednosti UN na rezoluciju kojom se predlaže prekid vatre raste, strah za civilno stanovništvo u Pojasu Gaze, a posebno na jugu.

08:16 Španija, Belgija, Irska i Malta traže da Samit EU pozove na prekid vatre

Te zemlje žele da čelnici EU-a na samitu iduće sedmice razgovaraju o situaciji u Pojasu Gaze i zajedno pozovu na trajno humanitarno primirje koje bi okončalo sukob, poručile su u pismu predsjedniku Evropskog savjeta.

Čelnici EU-a sastaće se 14. i 15. decembra u Briselu kako bi razgovarali o pomoći Ukrajini koja se bori protiv ruske agresije i reviziji dugoročnog proračuna EU-a, a na dnevnom redu je i situacija na Bliskom istoku.

Pismo četvorice premijera upućeno predsedniku Evropskog savjeta Šarlu Mišelu naglasilo je ozbiljnost rata između Izraela i Hamasa u Pojasu Gaze i mogućnosti da sukob eskalira i proširi se na regiju.

Sadržaj pisma, koje je Rojters dobio na uvid, navodi da bi evropski čelnici trebalo da usaglase zajedničko stajalište da „hitno pozovu strane da proglase trajno humanitarno primirje koje može dovesti do kraja neprijateljstava“ i da zatraže mjere da se odmah zaštiti civile u Gazi.

Četiri zemlje, koje su i ranije kritikovale Izrael zbog njegovog pristupa sukobu, pozvale su da se što je prije moguće održi međunarodna mirovna konferencija kako bi se razgovaralo o uspostavi palestinske države uz Izrael, prenosi Hina.

Komentari (7)

POŠALJI KOMENTAR

Svedska

Sto ce im humanitarna pomoc , jeli da budu siti kad budu ubijeni.

Javor

@Simokljuse, a koliko puta su im to "vratili" zemlju? Biće da si ti iz 7. bataljona, pa si tako "pošteno" informisan.

Javor

@Simoklser, ja sam ti lajkao negativno. Takve, kao ti, smatram ravnim onima koji su počinili holokaust za vrijeme 2.Svjetskog rata i genocid u Srebrenici.