19 °

max 23 ° / min 12 °

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 12°

Srijeda

01.05.

22° / 15°

Četvrtak

02.05.

18° / 14°

Petak

03.05.

18° / 11°

Subota

04.05.

18° / 11°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Specijalni tužilac: Bajden neće biti optužen iako je pogrešno rukovao dokumentima

Svijet

Comments 0

Specijalni tužilac: Bajden neće biti optužen iako je pogrešno rukovao dokumentima

Izvor: Glas Amerike

Autor: Antena M

  • Viber

Predsjednik Džo Bajden neće biti krivično gonjen zbog toga što je uzeo povjerljiva dokumenta o nacionalnoj bezbjednosti kada je napustio položaj potpredsjednika SAD 2017. godine, navodi se u izvještaju specijalnog tužioca koji je objavljen u četvrtak.

Tužilac Robert Hur rekao je da je odlučio da ne podiže optužnicu zato što je Bajden sarađivao u istrazi i zato što bio vjerovatno izazvao simpatije kao optuženi tokom suđenja.

"Razmatrali smo i to da bi se, na suđenju, gospodin Bajden poroti vjerovatno predstavio - kao što je to bio slučaj kad smo mi razgovarali sa njim - kao simpatični, dobronamjerni stariji čovjek sa lošim pamćenjem", napisao je Hur.

Bajden je rekao da mu je drago što je istraga završena bez podizanja optužnice.

"Drago mi je što su došli do zaključka do kojeg sam cijelo vrijeme vjerovao da će doći - da u ovom slučaju neće biti optužbi i da je stvar sada završena. U potpunosti sam sarađivao, nisam postavljao prepreke niti tražio odlaganja. U stvari, bio sam toliko riješen da specijalnom tužiocu dam sve ono što je bilo potrebno da sam pristao na pet sati razgovora tokom dva dana, 8. i 9. oktobra prošle godine, iako je Izrael upravo bio napadnut 7. oktobra i rešavao sam međunarodnu krizu", naveo je Bajden u saopštenju koje je objavila Bijela kuća.

Hurov zaključak osiguraće da Bajden, za razliku od svog očekivanog rivala na izborima u novembru Donalda Trampa, nije u opasnosti da završi u zatvoru zbog pogrešnog rukovanja osjetljivim vladinim dokumentima, navodi agencija Rojters.

Međutim, mogao bi da izazove dodatne probleme za 81-godišnjeg Bajdena koji pokušava da ubijedi birače da nije previše star da služi još jedan četvorogodišnji mandat.

Hur je napisao da je Bajdenovo pamćenje bilo "značajno ograničeno" kad je s njim razgovarao tužilački tim.

"Kao što se navodi u izvještaju specijalnog tužioca, predsjednik je u potpunosti sarađivao od prvog dana. Njegov tim je odmah prijavio pronađena povjerljiva dokumenta da bi osigurao da su odmah vraćena vladi zato što predsjednik zna gdje im je mjesto", naveo je u saopštenju Bajdenov pravni savjetnik Ričard Sauber.

Takođe je naveo da nije saglasan sa "netačnim i neadekvatnim komentarima u izvještaju specijalnog tužioca"

"Uprkos tome, najvažnije odluka koju je specijalni tužilac donio - da nije potrebna optužnica - je čvrsto zasnovanja na činjenicama i dokazima", naveo je Sauber.

Grupa povezana sa Trampovom kampanjom odmah je iskoristila Hurove komentare o Badenovom pamćenju.

"Ako ste previše senilni za suđenje, onda ste i previše senilni da budete predsjednik. Džo Bajden nije sposoban da vodi ovu naciju", naveo je Aleks Fajfer, direktor za komunikacije organizacije "Učiniti Ameriku ponovo velikom".

Predsjednik Bajden uzeo je povjerljiva dokumenta o američkom ratu u Avganstanu i drugim bezbjednosnim pitanjima kada je 2017. godine napustio položaj potpredsjednika Sjedinjenih Država, navodi se u izvještaju.

Među dokumentima je bio ručno ispisani dopis tadašnjem predsjedniku Baraku Obami 2009. godine u kojem se protivio povećanju broja američkih vojnika u Avganistanu, kao i bilješke povezane sa obavještajnim brifinzima i sastancima o nacionalnoj bezbjednosti, utvrđeno je tokom istrage.

Bajden je rekao piscu koji je radio na njegovim memoarima u februaru 2017. godine, tokom razgovora u kući koju je iznajmljivao u Virdžiniji, da je "upravo pronašao sva poverljiva dokumenta na donjem spratu", navodi se u izvještaju.

Hur je napisao da Bajdenovi potezi "predstavljaju ozbiljan rizik po nacionalnu bezbjednost imajući u vidu mogućnost da veoma osjetljive informacije budu izgubljene ili da ih iskoriste američki protivnici".

Dodao je međutim da su dokumenta možda prebačena u Bajdenovu kuću dok je on još bio potpredsjednika, kada je imao ovlašćenja da ih posjeduje.

Hur je rekao da Bajden ne bi bio optužen ni ako ne bi postojala dugogodišnja praksa Sekretarijata za pravosuđe da ne podiže optužnice protiv aktuelnih predsjednika.

Članovi Bajdenovog pravnog tima su povjerljiva dokumenta pronašli u kancelariji njegove nevladine organizacije u Vašingtonu, kao i u kući u Vilmongtonu, u Delaveru.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR