18 °

max 20 ° / min 9 °

Subota

27.04.

20° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 12°

Srijeda

01.05.

20° / 15°

Četvrtak

02.05.

18° / 13°

Petak

03.05.

19° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
UN upozorava na opasnosti ako Izrael napadne prenaseljeni Rafah

Svijet

Comments 0

UN upozorava na opasnosti ako Izrael napadne prenaseljeni Rafah

Autor: Antena M

  • Viber

132. je dan sukoba na Bliskom istoku.

U nastavku najvažnija dešavanja:

22:41 Blinken: Hamasov plan za prekid vatre je moguć

 
Američki državni sekretar Antoni Blinken rekao je danas da je dogovor o oslobađanju talaca koje drži Hamas i dalje moguć, ali i da treba riješiti "vrlo teška" pitanja, prenosi Reuters.

Razgovori u kojima su učestvovali šefovi obavještajnih službi iz SAD-a, Egipta, Izraela i Katara o dogovoru kojim bi se zaustavio četveromjesečni izraelski rat u Gazi završili su bez pravih pomaka.

Upitan može li se postići dogovor o prekidu neprijateljstava prije početka muslimanskog svetog mjeseca Ramazana 10. marta, Blinken je rekao da je raniji odgovor Hamasa o potencijalnom sporazumu ipak ponudio mogućnost dogovora.

"Sada smo u procesu s našim kolegama iz Katara, iz Egipta, iz Izraela, radimo na tome vrlo intenzivno s ciljem da pokušamo pronaći sporazum i vjerujem da je to moguće", rekao je Blinken.

"Postoje neka vrlo, vrlo teška pitanja koja se moraju riješiti. Ali mi smo predani tome da učinimo sve što možemo kako bismo krenuli naprijed i vidjeli možemo li postići dogovor", rekao je Blinken.

 Blinken je također pozvao Izrael da istraži izvještaje da su izraelske snage ubile američkog tinejdžera palestinskog porijekla na okupiranoj Zapadnoj obali 10. februara, što je drugi takav slučaj u nekoliko sedmica.

"Jasno smo dali do znanja da treba provesti istragu. Moramo doći do činjenica i, ako je to potrebno, mora postojati odgovornost", rekao je.

16:37 Ministarstvo: Izraelska vojska upala u porodilište u bolnici Naser

Ministarstvo zdravstva Gaze objavilo je saopštenje da je izraelska vojska upala u zgradu porodilišta u medicinskom kompleksu Naser, dok nastavlja napad na najveću zdravstvenu ustanovu na jugu Gaze.

Ministarstvo je dodalo da je vojska uništila dva vozila hitne pomoći unutar kompleksa.

12:47 Izraelska vojska: Borbeni avioni pogodili nekoliko vojnih ciljeva u Libanu

U proteklih sat vremena izraelski ratni avioni izveli su talas od najmanje 12 napada na područje Wadi Saluki u Libanu, navodi se u saopštenju izraelske vojske objavljenom na društvenim mrežama.

U istom se takođe navodi da su ratni avioni tokom noći pogodili infrastrukturu Hezbolaha u oblastima Labbouneh i Tajbeh.

10:38 UN upozorava na opasnosti ako Izrael napadne prenaseljeni Rafah

Ako se izraelski napad na Rafah nastavi, rizik od zločina je “ozbiljan, stvaran i visok”, kaže Alice Wairimu Nderitu, specijalni savjetnik Ujedinjenih naroda za prevenciju genocida.

Uprkos pritisku stranih vlada i agencija za pomoć da ne izvrši invaziju, Izrael insistira da se mora probiti do Rafaha i eliminisati “bataljone Hamasa”.

“Borićemo se do potpune pobjede, a to uključuje snažnu akciju u Rafahu nakon što dopustimo civilnom stanovništvu da napusti borbene zone”, izjavio je ranije izraelski premijer Benjamin Netanjahu.

07:44 Devet civila ubijeno u izraelskim napadima u Libanu

Devet civila, uključujući četvoro djece, ubijeno je u srijedu u nizu izraelskih raketnih napada na sela širom južnog Libana, javlja Rojters, pozivajući se na izjave direktora bolnice i libanske bezbjednosne izvore.

Žena i dvoje djece, ubijeno je u izraelskom napadu na selo As-Sawana, dok su još dvoje djece, tri žene i muškarac, ubijeni tokom napada na zgradu u gradu Nabatieh.

Visoke su tenzije između libanske grupe Hezbolah i Izraela, a obje strane sve češće razmjenjuju vatru preko granice od 7. oktobra.

07:33 Australija, Kanada i Novi Zeland pozvali na hitno primirje u Gazi

Čelnici Kanade, Australije i Novog Zelanda u četvrtak su zajedno pozvali na hitno humanitarno primirje u Gazi, stoji u saopštenju nastalom kao odgovor na izvještaj o planiranoj izraelskoj ofanzivi na Rafah.

“Veoma smo zabrinuti zbog znakova da Izrael planira kopnenu ofanzivu u Rafahu. Vojna operacija u Rafahu bila bi katastrofalna”, poručili su premijeri tih zemalja.

“Hitno je potrebno humanitarno primirje”, upozorili su.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR