11 °

max 14 ° / min 6 °

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 7°

Ponedjeljak

22.04.

16° / 8°

Utorak

23.04.

13° / 11°

Srijeda

24.04.

13° / 9°

Četvrtak

25.04.

11° / 7°

Petak

26.04.

15° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Najveća evakuacija u Britaniji od Drugog svjetskog rata

Izvor: pixabay ilustracija

Svijet

Comments 0

Najveća evakuacija u Britaniji od Drugog svjetskog rata

Izvor: Agencije

Autor: Antena M

  • Viber

Jedna veoma opasna neeksplodirana bomba iz Drugog svjetskog rata oprezno se danas prevozi kroz jugozapadni engleski lučki grad Plimut vojnim konvojem da bi bila odložena u more, što je izazvalo jednu od najvećih evakuacija u Ujedinjenom Kraljevstvu od rata.

Policija Devona i Kornvola je saopštila da će bomba, nađena u dvorištu tamošnje stambene kuće u utorak, biti odnijeta do navoza za trajekt da bi bila odložena u more iza lukobrana.

Veruje se da je bomba teška oko 500 kilograma, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Više od 3.000 ljudi je evakuisano iz svojih domova. Ministarstvo odbrane saopštilo je da je evakuacija jedna od najvećih od Drugog svetskog rata.

Odluka o premještanju bombe donijeta je poslije procjene stručnjaka za uklanjanje bombi da bi postojao preveliki rizik, uključujući i uništenje većeg broja kuća, ako bi se manipulisalo bombom i ona eksplodirala u dvorištu gde je nađena.

Policijski nadzornik Fil Vilijams je objasnio da "postoji element rizika i vojska ga je procijenila i smatra da je ovo najmanji rizik".

Glavna željeznička linija je zatvorena dok prolazi konvoj, a trajekti ne plove, autobusi su preusmjereni. Škole i vrtići su zatvoreni i svim preduzećima je rečeno da zaposlene pošalju kući.

Džil Perit, pomoćnik predsjednik Gradskog vijeća Plimuta, rekao je da je više od 1.000 policajaca i vojnika bilo uključeno u bezbjedno uklanjanje bombe.

Plimut, glavni britanski primorski grad, bio je na meti nemačke Luftvafe tokom Drugog svjetskog rata. Najteže bombardovanje bilo je tokom sedam noći u martu i aprilu 1941. Tokom rata, više od 1.100 civila u tom gradu je poginulo od napada iz vazduha.

Od kraja rata neeksplodirana ubojna sredstva su redovno nalažena širom Velike Britanije. Procenjuje se da 10 odsto njemačkih bombi koje su bačene tokom rata nije eksplodiralo, mnoge u gradovima.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR