17 °

max 22 ° / min 12 °

Nedjelja

05.05.

22° / 12°

Ponedjeljak

06.05.

20° / 12°

Utorak

07.05.

21° / 13°

Srijeda

08.05.

23° / 14°

Četvrtak

09.05.

20° / 15°

Petak

10.05.

22° / 13°

Subota

11.05.

20° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Izraelski napad u Rafahu: Više mrtvih, ranjen veći broj djece

Izvor: EPA

Svijet

Comments 2

Izraelski napad u Rafahu: Više mrtvih, ranjen veći broj djece

Autor: Antena M

  • Viber

143. je dan sukoba na Bliskom istoku. I danas smo pratili dešavanja:

22:47 UN: ‘Ojačana i osnažena palestinska vlada je ključna’

Portparol UN-a Stephane Dujaric rekao da je “ojačana i osnažena palestinska vlada koja može upravljati cijelim okupiranim palestinskim teritorijem ključna na putu ka postizanju uspostave potpuno nezavisne, demokratske, susjedne, suverene i održive palestinske države”.

Dujric je tako reagovao na vijest o ostavci palestinskog premijera Mohammada Štajeha, o čemu smo ranije izvijestili.

21:31 Izraelska vojska otkrila tunel koji spaja delove centralne Gaze sa glavnim gradom

Izraelska vojska je objavila da je pronašla deset kilometara dug tunel koji spaja djelove centralne Gaze sa glavnim gradom Gaza Sitijem na sjeveru.

Tunel prolazi kraj Turske bolnice u centralnom dijelu i Univerziteta Israa u Gaza Sitiju.

Objavljene su fotografije i video snimci za koje vojska tvrdi da pokazuju unutrašanjost tunela sa dugim hodnicima, stepenicima, krevetima i oružjem, pored ostalog.

21:00 Izraelski napad u Rafahu: Više mrtvih, ranjen veći broj djece 

Izraelski ratni avioni izveli su napad na civilno područje u zapadnom dijelu grada Rafaha na jugu Gaze.

U udarima je pogođena stambena zgrada u neposrednoj blizini Kuvajtske bolnice.

Ubijen je i ranjen veći broj ljudi. Reporter Al Jazeere izvijestio je da je među ranjenima veći broj djece.

19:15 Hamas: Glad u Gazi je ‘sramota za čovječanstvo’

Palestinska grupa je oštro kritikovala administraciju američkog predsjednika Džozefa Bajdena jer je omogućila izraelsku opsadu Gaze koja je stotine hiljada Palestinaca dovela na rub gladi.

“Nesposobnost međunarodne zajednice i američko pokriće zločinu izgladnjivanja koje okupacija koristi kao oružje za postizanje političkih ciljeva sramota je za čovječanstvo koju istorija neće izbrisati, čak i ako se američka administracija krije iza obmanjujućih izjava o humanitarnoj situaciji u Pojasu Gaze”, navedeno je u saopštenju Hamasa.

14:26 Palestinski premijer podnio ostavku

Palestinski premijer Mohamed Štaje podnio je danas ostavku na tu funkciju. Kako prenosi Radio Slobodna Evropa, Štaje je podnio ostavku kako bi omogućio formiranje širokog konsenzusa među Palestincima o političkim aranžmanima poslije rata u Pojasu Gaze.

Navodi se da taj potez signalizira spremnost palestinskog rukovodstva, koje podržava Zapad, da prihvati promjene koje bi mogle dovesti do reformi neophodnih za revitalizaciju palestinskih vlasti.

Štaje je rekao da u sljedećoj fazi treba uzeti u obzir novu stvarnost u Pojasu Gaze, koja je opustošena poslije skoro pet mjeseci teških borbi.

On je kazao da je, pored novih političkih aranžmana, potrebno "proširivanje autoriteta (palestinske) Uprave na cijelu zemlju, Palestinu".

Predsjednik Mahmud Abas treba da odluči da li prihvata ostavku Štajea i njegove vlade, a može i da traži od njega da ostane na dužnosti dok se ne naimenuje stalna zamjena.

12:13 Izrael prvi put od početka rata napao libanski grad u kojem su rimske ruševine

Izrael je danas izvršio najmanje dva istovremena napada na ciljeve oko libanskog grada Baalbeka, rekla su dva bezbjednosna izvora za Reuters, što predstavlja prvo izraelsko bombardovanje istočnog Libana otkako su izbili regionalni sukobi nakon početka rata u Gazi.

Izraelska vojska je rekla da "trenutno gađa terorističke ciljeve Hezbolaha duboko u Libanu", no nije pružila dalje pojedinosti. Oružana grupa Hezbolah, koju podupire Iran, nije odmah komentirala incident.

09:27 Vojnik SAD se zapalio ispred ambasade Izraela u Vašingtonu uzvikujući: Sloboda Palestini

Pripadnik američke vojske zapalio se u znak protesta protiv rata u Gazi, ispred izraelske ambasade u Vašingtonu, saopštile su vlasti.

Vojnik je prevezen u bolnicu nakon što su vatru ugasili pripadnici bezbjednosti, javlja Rojters.

Muškarac je i dalje u kritičnom stanju, rekao je portparol policije. Portparol vazduhoplovstva je potvrdio da je u incidentu učestvovao aktivni vazduhoplovac.

„Više neću biti saučesnik u genocidu“, rekao je on na snimku koji je emitovao uživo preko interneta, prenosi Njujork tajms.

Potom se polio bistrom tečnošću i zapalio, vičući „Slobodna Palestina“, piše Tajms.

Lokalna policija i tajna služba bezbjednosti istražuju incident.

Izraelska ambasada je meta kontinuiranih protesta protiv rata u Gazi.

Rat u Gazi doveo je do propalestinskih i proizraelskih protesta u Sjedinjenim Državama.

07:30 Kralj Jordana upozorio na prijetnju širenja sukoba ako Izrael nastavi napade tokom Ramazana

Jordanski kralj Abdulah Drugi upozorio je na mogućnost širenja regionalnog rata ako Izrael nastavi svoju vojnu kampanju u Pojasu Gaze tokom Ramazana, muslimanskog svetog mjeseca koji treba da počne 10. i 11. marta.

Tokom sastanka u Amanu sa palestinskim predsjednikom Mahmudom Abasom, kralj Jordana je ocijenio da bi „nastavak rata protiv Gaze tokom svetog mjeseca Ramazana povećao prijetnju od širenja sukoba“, javila je jordanska agencija Petra.

Komentari (2)

POŠALJI KOMENTAR

čitalac

Jordan je vrlo umjerena i pristojna arapska država, a takav je i kralj Abdulah - treba ga poslušati. By the way, oni kažu Ramadan a ne Ramazan; to je i korijen muškog imana Ramadan, prezimena Ramadanovski, naziva hotela u Podgorici Ramada i sl.