26 °

max 26 ° / min 17 °

Nedjelja

19.05.

26° / 17°

Ponedjeljak

20.05.

26° / 18°

Utorak

21.05.

27° / 17°

Srijeda

22.05.

21° / 15°

Četvrtak

23.05.

22° / 14°

Petak

24.05.

23° / 15°

Subota

25.05.

21° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Izraelski tenk ubio novinara Rojtersa

Izvor: EPA-EFE,

Svijet

Comments 1

Izraelski tenk ubio novinara Rojtersa

Autor: Antena M

  • Viber

159. je dan sukoba na Bliskom istoku.

U nastavku pratimo dešavanja:

20:06 Istraga UN-a pokazala da je novinara Rojtersa ubio izraelski tenk

Izraelski tenk ubio je novinara Rojtersa Isama Abdalaha u Libanu 13. oktobra prošle godine, pošto je ispalio dvije granate kalibra 120 milimetara na grupu „jasno identifikovanih novinara“, što predstavlja kršenje međunarodnog prava, utvrdila je istraga Ujedinjenih nacija o tom incidentu.

Istraga Privremenih snaga UN u Libanu (UNIFIL), sažeta u izvještaju u koji je Rojters imao uvid, pokazuje da njihovo osoblje nije zabilježilo nikakvu razmjenu vatre preko granice sa Izraelom više od 40 minuta prije nego što je izraelski tenk otvorio vatru.

„Pucanje na civile, u ovom slučaju jasno identifikovane novinare, predstavlja kršenje rezolucije Savjeta bezbjednosti UN 1701 (2006) i međunarodnog prava“, navodi se u izveštaju UNIFIL.

„Procjenjuje se da nije bilo razmjene vatre preko Plave linije u vrijeme incidenta. Razlog za napade na novinare nije poznat“, dodaje se u izveštaju od 27. februara.

15:02 Nekoliko ubijenih i povrijeđenih u izraelskom napadu na skladište UNRWA-a

Palestinski novinari podijelili su snimke na kojima se vidi kako ljudi dovoze žrtve izraelskog bombaškog napada u centru Rafaha u kuvajtsku bolnicu.

Novinari kažu da je granatiran centar za distribuciju pomoći UNRWA-a u Rafah.

14:23 Hamas kaže da pomorska ruta pomoći za Gazu nije adekvatna

Vlada Gaze kaže da je slanje broda pomoći s Kipra na opkoljeno područje neadekvatan odgovor na potrebe 2,4 miliona ljudi.

“Prema onome što je najavljeno, teret na brodu ne premašuje teret jednog ili dva kamiona i bit će potrebni dani da stigne”, rekao je Salama Marouf, glasnogovornik Hamasa u izjavi koju prenosi AFP.

Rekao je da su neka logistička pitanja o operaciji ostala bez odgovora i izrazio zabrinutost oko izraelskih inspekcija.

“Još uvijek se ne zna gdje će pristati i kako će stići do obala Gaze”, rekao je Marouf.

“Štaviše, bit će predmet inspekcije okupacijske vojske.”

13:43 SAD je "partner" u izraelskim zločinima nad Palestincima

Sami al-Arian, direktor Centra za islam i globalna pitanja na Univerzitetu Zaim u Istanbulu, kaže da se izraelski zločini protiv Palestinaca nastavljaju nesmanjenim dijelom i zbog podrške SAD-a.

Rekao je za Al Jazeeru da SAD “štiti Izrael”.

“Od (bivšeg američkog predsjednika Ričarda) Niksona SAD je uložio 48 veta. Tri pod Bajdenom samo tokom ovog sukoba. Svaki američki predsjednik od Niksona uložio je jedan ili više veta kako bi zaštitio Izrael od bilo kakve odgovornosti”, rekao je.

“Povrh toga, imamo vrlo slab globalni odgovor, posebno iz evropskih zemalja. To je, u kombinaciji s američkom zaštitom, štit za Izrael.”

12:10 Ministarstvo zdravstva u Gazi: Raste broj ubijenih

Broj ubijenih u izraelskim napadima na Gazu od početka rata popeo se na 31.272, najnoviji su podaci Ministarstva zdravstva.

Još 73.024 osobe su ranjene, saopštilo je Ministarstvo.

10:09 Izraelska vojska tvrdi da je ubila osam palestinskih boraca u Gazi

Izraelske snage kažu da su “intenzivirale” operacije unutar Kan Junisa, upuštajući se u teške borbe sa palestinskim borcima.

U posljednja 24 sata, izraelska vojska je rekla da su njeni vojnici razmijenili vatru sa sedam palestinskih boraca koji su bili “zabarikadirani unutar kompleksa” u Kan Junisu, ubivši nekoliko njih.

Izraelski vazdušni napad ubio je preostale borce unutar kompleksa, dodaje se u saopštenju.

U odvojenom izraelskom vazdušnom napadu u centralnoj regiji Deir el-Balah ubijen je još jedan palestinski borac, tvrdi vojska, prenosi AJB. 

08:11 Borelj: Izrael koristi izgladnjivanje kao oružje rata

Žozep Borelj, visoki predstavnik EU za vanjsku politiku, rekao je da humanitarna kriza u Gazi "nije prirodna katastrofa" te je optužio Izrael da koristi glad kao oružje rata. 

"Ovo je kriza koju je stvorio čovjek", rekao je Borelj savjetu bezbjednosti UN-a u utorak.

On je naveo da humanitarna pomoć mora stići u Gazu gdje nema prirodnih katastrofa, poplava ili zemljotresa.

"Ovo je kriza koju je stvorio čovjek. A kada tražimo alternativne načine pružanja podrške morem ili vazduhom, moramo podsjetiti da to moramo učiniti jer se prirodni način pružanja podrške putevima zatvara, vještački zatvara, a gladovanje se koristi kao ratno oružje", rekao je Borelj.

Kaže da se ovakva praksa osuđuje u Ukrajini, a iste riječi se moraju koristiti i u Gazi.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Solun

Svaki dan na desetke gine Izraelskoh vojnika u Gazi ali o tome niko ne izvestava u Evropi,Americi itd.Arapski programi vrlo precizno o tome govore svakodnevno a ima i snimaka.Izrael prikriva svoje gubitke ljustva i vojne tehnike.Izrael vec gubi rat u Gazi od Hamaza.