20 °

max 20 ° / min 13 °

Utorak

07.05.

20° / 13°

Srijeda

08.05.

23° / 13°

Četvrtak

09.05.

24° / 15°

Petak

10.05.

23° / 13°

Subota

11.05.

21° / 12°

Nedjelja

12.05.

21° / 13°

Ponedjeljak

13.05.

21° / 13°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Blinken: SAD traže jasan i primjenjiv plan Izraela za invaziju na Rafu

Izvor: EPA

Svijet

Comments 0

Blinken: SAD traže jasan i primjenjiv plan Izraela za invaziju na Rafu

Autor: Antena M

  • Viber

161. je dan sukoba na Bliskom istoku. U nastavku pročitajte ključne informacije.

18:15 Blinken: SAD traže jasan i primjenjiv plan Izraela za invaziju na Rafu

Američki državni sekretar Entoni Blinken je izjavio da SAD moraju da vide jasan i primjenjiv plan Izraela za invaziju na grad Rafu na jugu Pojasa Gaze, gdje se od rata sklonilo više od polovine stanovnika te palestinske teritorije.

Blinken je izjavio da SAD još nisu vidjele plan invazije pošto je kabinet premijera Izraela Benjamina Netanjahua saopštio da ga je odobrio – prenijele su agencije.

U Rafu se sklonilo više od milion Palestinaca tokom rata koji traje već više od pet mjeseci i u kojem su izraelske sngae ubile više od 30.000 ljudi širom Pojasa Gaze.

17:00 Izrael šalje delegaciju u Katar na pregovore o oslobađanju talaca

Kabinet premijera Izraela Benjamina Netanjahua najavio je slanje delegacije u Dohu, glavni grad Katara, da nastavi pregovore o oslobađanju talaca pošto je Hamas svoj predlog podnio posrednicima.

U saopštenju Netanjahuovog kabineta su Hamasovi zahtjevi označeni kao „i dalje nerealni“ i navedeno je da će delegacija otputovati pošto o odgovoru Izraela bude raspravljao uži sastav Vlade, zadužen za bezbjednost – prenijeli su izraelski mediji.

11:31 SAD završavaju svoj Nacrt rezolucije o prekidu vatre u Gazi

Sjedinjene Američke Države završavaju pisanje svog Nacrta rezolucije o prekidu vatre između Izraela i Hamasa, nakon čega će tražiti glasanje o tom dokumentu pred Savjetom bezbjednosti Ujedinjenih nacija.

„Nedvosmisleno podržavamo međunarodne diplomatske napore da se uspostavi trenutni i održivi prekid vatre kao dio sporazuma o oslobađanju talaca“, navodi se u Nacrtu rezolucije, u koji je Rojters imao uvid.

Za usvajanje rezolucije potrebno je najmanje devet glasova, ali i da nijedna od stalnih članica Saveta bezbjednosti UN ne uloži veto.

Rojters navodi da SAD žele da bilo kakva podrška Savjeta bezbjednosti prekidu vatre bude povezana sa oslobađanjem talaca koje Hamas drži u Gazi.

Sjedinjene Države su prethodnih mjeseci blokirale nekoliko rezolucija kojima se pozivali na hitan prekid vatre u Pojasu Gaze.

09:33 Hamas predlaže dvije faze oslobađanja svih talaca i zatočenih Palestinaca; Netanjahu: Ti zahtjevi su nerealni

Predlog Hamasa za primirje uključuje prvu fazu puštanja izraelskih žena, djece, starijih i bolesnih, u zamjenu za od 700 do 1.000 Palestinaca iz izraelskih zatvora, javlja Rojters.

Predlog se odnosi i na izraelske vojnikinje.

U drugoj fazi bi, kako se navodi, trebalo da budu pušteni svi zatočeni na obje strane.

U Hamasu kažu da su spremni za dogovor o trajnom prekidu vatre i dogovor o roku za izraelsko povlačenje iz Gaze, nakon što se obavi prva faza najnovije razmjene zarobljenika.

Kancelarija izraelskog premijera Benjamina Netanjahua saopštila je da je novi predlog za primirje u Pojasu Gaze, koji su predstavnici Hamasa predstavili posrednicima "i dalje zasnovan na nerealnim zahtjevima".

Izrael je navodno pristao na šestosedmično primirje u zamjenu za oslobađanje nekih svojih zarobljenika koji su još u Gazi. Ali Hamas insistira da će prihvatiti samo dogovor koji dolazi s "trajnim prekidom vatre" i potpunim povlačenjem izraelskih trupa.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR