22 °

max 25 ° / min 15 °

Subota

18.05.

25° / 15°

Nedjelja

19.05.

25° / 18°

Ponedjeljak

20.05.

26° / 17°

Utorak

21.05.

26° / 17°

Srijeda

22.05.

21° / 15°

Četvrtak

23.05.

23° / 14°

Petak

24.05.

25° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Si Đinping želi saradnju s Francuskom i međunarodnom zajednicom na rješavanju krize u Ukrajini

Izvor: EPA/EFE

Svijet

Comments 0

Si Đinping želi saradnju s Francuskom i međunarodnom zajednicom na rješavanju krize u Ukrajini

Izvor: Danas.rs

Autor: Antena M

  • Viber

Kineski predsjednik Si Đinping koji je danas poslije podne doputovao u državnu posjetu Parizu, potvrdio je francuskom listu Figaro da namjerava da „radi sa Francuskom i cijelom međunarodnom zajednicom na rješavanju krize“ u Ukrajini.

„Nadamo se da će se mir i stabilnost brzo vratiti u Evropu i namjeravamo da radimo sa Francuskom i cijelom međunarodnom zajednicom na pronalaženju dobrih puteva za rješavanje krize“, napisao je Si Đinping u kolumni koju je objavio pariski list.

„Shvatamo kakav je preokret ukrajinska kriza izazvala za Evropljane. Kina nije izvor ove krize, niti je ona strana ili učesnik u njoj“, dodao je kineski predsjednik, navodeći da je njegova zemlja uvijek igrala konstruktivnu ulogu u promovisanju mirnog rješenja u tom sukobu između Rusije i Ukrajine.

Kineski predsjednik je podsjetio da je u nekoliko navrata pozvao „da se poštuju ciljevi i principi Povelje UN, da se poštuju suverenitet i teritorijalni integritet svih zemalja, da se uzmu u obzir legitimni bezbjednosni problemi različitih strana i insistira na imperativ da se ne koristi nuklearno oružje ili vodi nuklearni rat“.

Kina je „pružila Ukrajini humanitarnu pomoć, a naš specijalni izaslanik je nekoliko puta putovao u te zemlje“ (Ukrajinu i Rusiju), dodao je Si Đinping.

Kineski predsjednik doputovao je danas u Pariz, gdje njegov francuski kolega Emanuel Makron (Emmanuel Macron) namjerava da se založi za međudržavni trgovinski reciprocitet i traženje rješenja za rat u Ukrajini, u kojem Kina nastavlja da pokazuje podršku Rusiji, javila je agencija Frans pres.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR