24 °

max 36 ° / min 22 °

Ponedjeljak

22.07.

36° / 22°

Utorak

23.07.

37° / 23°

Srijeda

24.07.

37° / 21°

Četvrtak

25.07.

33° / 21°

Petak

26.07.

34° / 20°

Subota

27.07.

37° / 20°

Nedjelja

28.07.

39° / 23°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Financial Times: Srbija izvezla u Ukrajinu granate vrijednosti 800 miliona eura

Izvor: Roman Chop/AP

Svijet

Comments 2

Financial Times: Srbija izvezla u Ukrajinu granate vrijednosti 800 miliona eura

Autor: Antena M

  • Viber

Financial Times je objavio podatak da je Srbija indirektno, preko drugih zemalja, od početka ruske invazije na Kijev izvezla u Ukrajinu granate u vrijednosti od 800 miliona eura.

List piše da Srbija diskretno povećava prodaju municije Zapadu jačajući odbranu Ukrajine, iako je samo jedna od dvije evropske zemlje koje se nisu pridružile zapadnim sankcijama Rusiji.

Vučić je potvrdio da je informacija o vrijednosti municije uglavnom tačna, predstavivši prodaju kao poslovnu priliku, tvrdi list.

"Ovo je dio našeg ekonomskog preporoda i važno za nas. Da, mi izvozimo našu municiju. Ne možemo izvoziti u Ukrajinu ili u Rusiju, ali imamo mnogo ugovora sa Amerikancima, Špancima, Česima, drugima. Šta oni s tim rade na kraju je njihov posao", rekao je Vučić, prenosi list.

Dodao je čak i da zna gdje odlaze granate to nije njegov posao.

"Moj posao je da osiguram da sa svojom municijom poslujemo legalno, da je prodajemo. Moramo se brinuti za svoje ljude, i to je to. To je sve što mogu reći. Imamo prijatelje u Kijevu i Moskvi. Ovo su naša braća Slaveni", rekao je Vučić.

Na pitanje da li je cifra približno tačna, rekao je da je u pitanju zarada ostvarena u period od dvije tri godine, a ne jednoj.

Vučić se odupro pritisku Zapada da usvoji režim sankcija Rusiji i dozvolio je nastavak ruskih letova, iako kaže da je posvećen tome da njegova zemlja postane članica EU, podsjeća list.

"Evropa i SAD su godinama radile na tome da Vučića udalje od Putina", rekao je zapadni diplomata i dodao da je ključni igrač američki ambasador Christopher Hill, koji je u Beograd stigao mjesec dana nakon početka ruske invazije.

Vučić je rekao da Srbija ima zlatnu priliku jer je njeno oružje jeftinije nego na Zapadu i dodao da bi obim ukupnog srpskog izvoza municije mogao da se poveća.

Učešće Srbije u prometu municije u Ukrajinu je dovoljno prikriveno da zvanični podaci to ne odražavaju, smatraju diplomate i analitičari. Institut za svjetsku ekonomiju Kiel, koji prati podršku Ukrajini, nije direktno pratio aktivnosti Srbije i nije naišao na sistematske dokaze o doprinosu Beogradu, rekao je Christoph Trebesch, koji rukovodi tim naporima.

Komentari (2)

POŠALJI KOMENTAR

Ante

Vučić očito - ambasadoru Hilu plaća granatama za Ukrajinu, dopuštenje za pravljenje nereda na Zapadnom Balkanu!?

Rade

Nije Srbija izvezla granate nego neka banda iz Srbije , njima pare a nama sramota