24 °

max 24 ° / min 12 °

Nedjelja

05.05.

24° / 12°

Ponedjeljak

06.05.

20° / 12°

Utorak

07.05.

21° / 13°

Srijeda

08.05.

23° / 14°

Četvrtak

09.05.

18° / 14°

Petak

10.05.

22° / 13°

Subota

11.05.

20° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Nastavlja se polemika Zaeva i Moskve zbog izjave u Živoj istini

Svijet

Comments 2

Nastavlja se polemika Zaeva i Moskve zbog izjave u Živoj istini

Izvor: Radio Slobodna Evropa

Autor: Nikoleta Rakočević

  • Viber

Ostajem pri stavu vlade, koji je i moj lično, da želimo unapređenje odnosa sa Rusijom, ali da je naš strateški cilj članstvo u Evropskoj uniji i NATO, odgovorio je na jučerašnjoj pres konferenciji makedonski premijer Zoran Zaev na pitanje Radija Slobodna Evropa u vezi sa ozbiljnim primjedbama koje su juče razmijenjene na relaciji Skoplje - Moskva.

"Generalno, komentari koje sam dao u intervjuu bili su na osnovu reakcije Rusije kada se Crna Gora učlanjivala u NATO i dešavanja u tom periodu. Dao sam komentar o našoj i mojoj odlučnosti o ispunjenju aspiracija mog naroda za članstvo u EU I NATO-u"- rekao je Zaev.

Podsjetimo, Zaev je gostujući u Živoj istini kod Darka Šukovića kazao da je spreman na žestoku reakciju Rusije kada dođe vrijeme za zvanično pristupanje Alijansi, te da je prema mišljenju analitičara, nakon Mila Đukanovića sada on na redu za likvidaciju.

Zaev: Kažu mi da sam, nakon Đukanovića, ja meta! Ali, Makedonija hoće u NATO i spremni smo!

Portparol ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova prekjuče je rekla da su neosnovane insinuacije izjave makedonskog premijera da Rusija sprema njegovu likvidaciju. Ona je dodala da je to pokušaj samoreklame i da služi jedino kao pokriće za ubrzano pridruživanje balkanske države u sjevernoatlanski pakt.

“Najvažnije je što takve izjave nanose štetu rusko-makedonskim odnosima i očigledno se razlikuju od deklarisane spremnosti Skoplja da gradi konstruktivnu saradnju sa našom zemljom”, istakla je Zaharova.

Slično je reagovala i ambasada Rusije u Makedoniji.

"Sa čuđenjem i zabrinutošću ističemo da je u tom intervjuu, u kontekstu na prošlogodišnje događaje u Crnoj Gori, šef makedonske vlade, pozivajući se na neke 'izvještaje' i 'analitičare', namjerno ili ne, predstavio situaciju na taj način da je Ruska Federacija navodno bila umiješana u pokušaje za 'likvidaciju' i spremala takve akcije protiv samog gospodina Zorana Zaeva. Kategorički izjavljujemo da su takve tvrdnje neosnovane i smatramo ih nedopustivim”, navodi se u reakciji ruske ambasade.

Podsjetimo, premijer Makedonije Zoran Zaev je gostujući u Živoj istini izjavio da Makedonija nema druge alternative osim ulaska u NATO.

"Kako su reagovali oko Crne Gore, vjerovatno će reagovati žestoko. Spremni smo. Moja zemlja nema druge alternative. Ja samo kažem ovako: mi želimo da unaprijedimo našu saradnju sa Rusijom, želimo da što više paradajza, kupusa i drugih poljoprivrednih proizvoda prodamo tamo. Ali mi nemamo alternative za NATO”, rekao je Zaev.

Strateško opredjeljenje i interes Republike Makedonije je članstvo u NATO i EU, a u isto vrijeme Vlada Makedonije je ozbiljno posvećena građenju prijateljskih odnosa i saradnje sa Ruskom Federacijom na principijelnom demokratskom nivou, piše  u reakciji makedonske vlade na saopštenje ruskog ministarstva.

“Izjava predsjednika Vlade Republike Makedonije za crnogorski medij se bazira na iskustva iz regiona i reakcije Ruske Federacije prilikom učlanjivanja drugih zemalja iz regiona u Alijansi. U intervjuu premijer Zoran Zaev ni u jednom trenutku nije doveo ukazivanja o likvidaciji prema njemu u bilo kakvoj relaciji sa Ruskom Federacijom”, kaže se u saopštenju makedonske vlade.

Komentari (2)

POŠALJI KOMENTAR

Drljevićevac

Na šta spade Rusija kad reaguje baš na svaku božiju izjavu politicara malih i prilično nebitnih drzavica... Putin odlikova Tomu četnika kome je glavni "uspjeh" u karijeri klanje baba po Hrvatskoj i pečenje rakije u nekoj selendri. Koliko li su para bačili na njega? A na naše nesposobne ravnogorce?

mr

Čim su se oglasili, bacili su oko na Makedoniju, a samim tim i na tebe...Mlogo si im bitan, pripazi se...