20 °

max 25 ° / min 19 °

Ponedjeljak

20.05.

25° / 19°

Utorak

21.05.

27° / 16°

Srijeda

22.05.

21° / 15°

Četvrtak

23.05.

22° / 13°

Petak

24.05.

23° / 14°

Subota

25.05.

25° / 16°

Nedjelja

26.05.

20° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Netanijahu predlaže novi model za mir

Svijet

Comments 0

Netanijahu predlaže novi model za mir

Izvor: Beta/B92

Autor: Milena Aprcović

  • Viber

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu sugerisao je “novi model” za mir sa Palestincima koji će im omogućiti da vladaju sobom.

On je istakao da će tim planom Izrael imati kontrolu nad bezbjednošću.

Učestvujući u diskusiji na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu, Netanijahu je odbio da podrži rješenje decenijskog sukoba po modelu dvije države, odnosno stvaranje nezavisne Palestine uz Izrael za koji se zalažu Palestinci i veći dio međunarodne zajednice.

Palestinci već imaju ograničenu autonomiju na djelovima Zapadne obale i po svoj prilici neće prihvatiti takav prijedlog. Oni teže da osnuju nezavisnu državu u pojasu Gaze i na Zapadnoj obali s istočnim Jerusalimom kao glavnim gradom.

Očekuje se da će administracija predsjednika SAD Donalda Trampa predstaviti dugo najavljivani mirovni prijedlog objema stranama sličan poziciji Izraela.

Palestinci su unaprijed odbacili svaki mogući prijedlog jer ne očekuju da ispuni njihove aspiracije za nezavisnošću. Netanijahu je međutim tvrdio da nema zamjene SAD u posredništvu mirovnom sporazumu između dvije strane.

“Mislim da nema zamjene SAD, kao poštenom posredniku. Nema drugog međunarodnog tijela koje bi to radilo", rekao je premijer Izraela.

Netanijahu je takođe ocijenio da je Tramp ponudio “osvježavajući stav” prijetnjom da će uskratiti pomoć Palestincima ukoliko ne obnove pregovore s Izraelom i da je namjera Trampovog stava da Palestinci” uđu u sobu i pregovaraju o miru”.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR