10 °

max 15 ° / min 8 °

Petak

26.04.

15° / 8°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

25° / 15°

Srijeda

01.05.

22° / 13°

Četvrtak

02.05.

22° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Obilježena slava Beograda - bez litije zbog korone!

Izvor: Ilustracija, EPA

Region

Comments 4

Obilježena slava Beograda - bez litije zbog korone!

Autor: Antena M

  • Viber

Slava grada Beograda, Spasovdan - Vaznesenje Gospodnje, obilježena je danas, ali ove godine, zbog epidemije korona virusa, nije bilo litije ulicama srpske prijestonice.

 ''Zbog epidemioloških mjera koje su još na snazi, ove godine litija se neće održati'', objavio je na svom zvaničnom instagram profilu glavni urbanista Beograda Marko Stojčić, koji je ovogodišnji domaćin slave.

Litija se inače održava, kako je on podsjetio, od 1403, kada je despot Stefan Lazarević proglasio Beograd za prijestonicu i kada je Spasovdan i uzet za gradsku slavu.

''Tokom svih ovih vjekova slava se manje-više obilježavala. U vrijeme komunizma nije je bilo, pa je poslije 46 godina obnovljena. Patrijarh Pavle je 1993. ponovo poveo litiju u glavnom gradu i otada je s ponosom obilježavamo. Danas je slava svih Beograđanki i Beograđana'', naveo je on.

Liturgija u Vaznesenjskoj crkvi je održana, ali uz značajno manji broj ljudi.

''Poštujemo pravila vezana za socijalno distanciranje, a kao što je poznato, zabranjeno je i okupljanje većeg broja ljudi. Zbog toga smo zajedno sa SPC dogovorili da ove godine ne bude litije. Svima nam je žao zbog toga jer su slike sa litije svake godine sve ljepše, budući da imamo konjanike, crkvene barjake, zastave Grada Beograda, uz prisustvo pripadnika vojske i policije. Ipak, naš grad će još dugo da živi i očekuje nas još mnogo litija, proslava Spasovdana i ostalih važnih datuma za grad'', dodao je Vesić.

Komentari (4)

POŠALJI KOMENTAR

Milos

Recite nešto o ovome kerberi SPS-a! Ajmo, Ristoooo, Joanikijeree, Gojkoooo, Veliboreeee i ostali, Mada, Kneževicu, Bulatoviću, bacite koju kletvu na SRB vlasti!

Terra nova

Dje ste licemjeri srpski da se pobunite zašto je zabranjena litija? Dje si Amfilohije da kazes koju Vučiću i bačiš koju kletvu na njega i na onu premijerku. Kaži licemjeru stari kako se tamo ne smije održati litija a da se Irinej ne pobuni - dje je sad bogomržnja bratomržnja i bezakonje ?

Podrumar

i sta cemo sad? đe je Irinej Patrijarh kako ono veli Nikšićanima i Berancima - izdržite braćo !!! A sta je Beograđani - prpa a?