14 °

max 14 ° / min 8 °

Četvrtak

18.04.

14° / 8°

Petak

19.04.

15° / 7°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 4°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 7°

Utorak

23.04.

19° / 7°

Srijeda

24.04.

20° / 13°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Kaufman: Dijaspora bosanskih Srba me zamolila da čestitam dan RS, nijesam bio svjestan implikacija

Izvor: Twitter/Stefan Kaufmann

Region

Comments 8

Kaufman: Dijaspora bosanskih Srba me zamolila da čestitam dan RS, nijesam bio svjestan implikacija

Autor: Antena M

  • Viber

Štefan Kaufman, njemački političar koji je još od 2009. član njemačkog Bundestaga kao zastupnik CDU-a (Hrišćansko-demokratska unija), stranke kancelarke Angele Merkel, izazvao je priličnu buru u bh. i regionalnoj javnosti, nakon što je objavljena video poruka u kojoj čestita 9. januar, neustavni dan RS. 

Poslije oštrih reakcija koje su uslijedile, Kaufman je uputio i javno izvinjenje svima koje je uvrijedio svojim postupkom.
 
U ekskluzivnom razgovoru za Avaz, Kaufman je otkrio kako je zapravo uopšte došlo do ove čestitke.

"6. januara pozvan sam da prisustvujem proslavi pravoslavnog Božića lokalne dijaspore bosanskih Srba u Njemačkoj. U tom kontekstu, zamoljen sam da snimim kratku video poruku za 9. januar, što sam učinio."

Tvrdi da u tom trenutku nije bio u potpunosti svjestan šta implicira taj datum, odnosno da on mnoge građane Bosne i Hercegovine asocira na najavu masovnih zločina koji su uslijedili tokom agresije na BiH.

"Moram priznati da sam u to vrijeme dan povezivao samo sa osnivanjem podnacionalnog entiteta. Nijesam bio svjestan drugih implikacija ovog datuma. Nakon što je kratki videozapis objavljen na mreži, lokalna bosansko-muslimanska zajednica obavijestila me je o ostalim implikacijama ovog datuma", kaže Kaufman.

Ističe da je, nakon što je upoznat sa značenjem ovog datuma, odlučio da uputi izvinjenje.

"Nikada mi nije bila namjera da vrijeđam nijednu etničku grupu, stoga sam se izvinio. Podsticanje dijaloga između muslimana, Hrvata i Srba u Njemačkoj i Bosni i Hercegovini vrlo mi je važno. Svako ko radi na uspostavljanju federalne Bosne i Hercegovine u Evropskoj uniji ima moju punu podršku", kazao je član njemačkog Bundestaga. 
 
Kaufmana je Avaz pitao i o njegovom stavu u vezi sa odnosom Savezne Republike Njemačke prema Bosni i Hercegovini, posebno u kontekstu činjenice da su neki njegovu izjavu povezali i s potencijalnim imenovanjem njemačkog političara Krisijana Šmita iz sestrinske CSU (Hrišćansko-socijalna unija), za novog visokog predstavnika u BiH, o čemu se posljednjih sedmica uveliko spekuliše.

"Njemačka podržava Bosnu i Hercegovinu na putu ka članstvu u EU. Takođe, podržavamo dijalog između različitih etničkih grupa u Bosni i Hercegovini. Čvrsto vjerujem da će i moj kolega Kristijan Šmit raditi na tim ključnim ciljevima. Duboko žalim što je moja video izjava pokrenula pitanja o odnosu Njemačke prema Bosni i Hercegovini", rekao je Kaufman za Avaz.

Komentari (8)

POŠALJI KOMENTAR

Vladimir

@Branka ,vas post govori mnogo vise o vama,nego bilo sta drugo.Mrznja razara,draga gospodjo..Ja nikad ne bih mogao da ceo narod okrivljujem za nesto..Moja molba je da ne vredjate ceo narod.Hvala Vam..

VojoS

Naravno da nijesu svi Srbi takvi, ali mora se priznati da se u zadnjih tridesetak godina, glas razumnih i postenih Srba skoro nikako ne cuje. Zao mi je ali to je fakat, a vi razmislite o tome.

Kotoranin

Ma sve je ok nego eto Vam ga naš minister vanzemaljskih poslova stize u Dojčland ako ga možeš tamo i zadržati sve ti je oprošteno!!!