14 °

max 24 ° / min 14 °

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 13°

Srijeda

01.05.

20° / 15°

Četvrtak

02.05.

19° / 14°

Petak

03.05.

16° / 10°

Subota

04.05.

18° / 9°

Nedjelja

05.05.

20° / 10°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Tviter privlačan desničarima: Lavina naloga koji negiraju genocid

Region

Comments 0

Tviter privlačan desničarima: Lavina naloga koji negiraju genocid

Izvor: AlDžazira

Autor: Antena M

  • Viber

Britanska organizacija Remembering Srebrenica prijavila je više stotina Twitter naloga koji relativizuju genocid; uklonjeno je samo šest takvih naloga.

Twitter još ne sankcioniše u dovoljnoj mjeri negiranje genocida u Srebrenici i veličanje ratnih zločinaca. Lavina desničara koristi tu društvenu mrežu i nesmetano ugrožava pomirenje u Bosni i Hercegovini, u kojoj je rat od 1992. do 1995. godine odnio oko 100.000 ljudskih života.

Popularna američka mreža ima stroga pravila kada je u pitanju sadržaj koji se objavljuje na toj platformi, ali samo za neke slučajeve, poput sadržaja koji se odnosi na korona virus. Takođe, nalog bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa ta je društvena mreža suspendirala zbog promoviranja nasilja nakon predsjedničkih izbora 2020. godine. Ali, sadržaj koji se odnosi na genocid, ili druge ratne zločine još uvijek je nedovoljno kontrolisan na Twitteru, uključujući i sadržaj koji se odnosi na zločine počinjeni na području nekadašnje Jugoslavije.

Prema analizi Nermine Kuloglije, novinarke Balkanske istraživačke mreže (BIRN BiH), medija koji je specijaliziran za pračenje suđenja osumnjičenim za ratne zločine u zemljama nastale raspadom Jugoslavije, samo sa 20 promatranih Twitter naloga u prošloj je godini podijeljeno na stotine sadržaja koji dovode u pitanje pravnu kvalifikaciju genocida u Srebrenici.

Da biste imali Twitter nalog, i pisali komentare o bilo čemu, uključujući i negiranje genocida ne morate otkrivati svoj identitet, što dodatno privlači mnoge grupe da iznose svoje stavove.

Negatori genocida uobičajeno relativiziraju broj ljudi ubijenih u Srebrenici; promovišu tezu da ubijeni nisu bili civili već vojnici Armije Republike Bosne i Hercegovine; genocid objašnjavaju kao logična i opravdana reakcija na neke vojne akcije Armije RBiH.

Za negiranje genocida desničari koriste nepotvrđene informacije, teorije zavjere, ili izjave nekih poznatih ličnosti, poput Noama Chomskog, koji je rekao da zločine u Srebrenici ne bi trebali nazivati genocidom. Američki lingvist priznaje samo dva genocida: holokaust i zločine nad Indijancima.

Kuloglija ne može potvrditi da iza Twitter naloga koji negiraju genocid u Srebrenici stoji neka politička stranka ili druga organizacija. Evidentno je, međutim, kaže ona, da su Twitter nalozi sa koji se negira genocid u Srebrenici međusobno povezani, i da često retvitaju jedni druge, odnosno sadržaj sa jednog Twitter naloga dijeli se na drugom Twitteru profilu.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR