8 °

max 16 ° / min 7 °

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 15°

Utorak

30.04.

25° / 15°

Srijeda

01.05.

23° / 17°

Četvrtak

02.05.

23° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
EP usvojio Rezoluciju kojom se poziva na međusobno priznanje Srbije i Kosova

Region

Comments 0

EP usvojio Rezoluciju kojom se poziva na međusobno priznanje Srbije i Kosova

Izvor: RSE

Autor: Antena M

  • Viber

Evropski parlament (EP) usvojio je rezoluciju u kojoj se navodi da konačni sporazum između Srbije i Kosova treba biti "zasnovan na međusobnom priznanju".

Ovo je prvi put da zvaničan dokument jedne evropske institucije spominje međusobno priznanje. Pet država članica Evropske unije (EU) ne priznaje kosovsku nezavisnost, a EP je jedina institucija koja Kosovo tretira kao državu. Rezolucije EP inače nijesu pravno obavezujuće za države članice EU.

Odbor Evropskog parlamenta prvi put traži međusobno priznanje Srbije i Kosova

Za ovu rezoluciju je glasalo 233 zastupnika, protiv ih je bilo 78 njih, a 34 uzdržanih.

Usvojenom rezolucijom, evropski zastupinici pozivaju vlasti u Srbiji "da pokažu stvarnu posvećenost vrijednostima EU i da se usklade sa odlukama i pozicijama EU u spoljnoj politici i bezbjednosti politika, uključujući sankcije Rusiji".

Evropski parlament Rezolucijom poziva srpske vlasti da djeluju protiv veličanja osuđenih ratnih zločinaca i da prekinu svaku retoriku i postupke koji podrivaju integritet zemalja u susjedstvu i ugrožavaju regionalnu stabilnost i pomirenje.

Žali se zbog kontinuiranog pritiska na pravosuđe i javnog poricanja međunarodnih presuda za ratne zločine i poziva novoizabranu većinu da prioritetno ojača garancije za nezavisnost i efikasnost pravosuđa.

Podsjećaju se beogradske vlasti da će napredak u dijalogu o normaliziciji odnosa sa Kosovom odrediti tempo pristupnih pregovora.

Ponavlja se podrška dijalogu Beograda i Prištine i važnost konstruktivnog angažmana srpskih i kosovskih vlasti u cilju postizanja sveobuhvatnog pravno obavezujućeg sporazuma o normalizaciji, što je ključno za obje zemlje da napreduju njihovim evropskim putevima.

Takođe se poziva na poštovanje i punu primjenu svih prethodnih sporazuma, uključujući i Zajednicu srpskih opština na Kosovu.

Lajčak poručio da je nastala 'nova situacija' u odnosima Srbije i Kosova

U nacrtu Rezolucije se poseban prostor posvećuje stanju u medijima. Ističe se žaljenje zbog ograničene slobode medija i "zloupotrebe medija za sticanje nepoštene političke prednosti", te napada na političke protivnike i širenje dezinformacija.

U tekstu nacrta se navodi da su evropski zastupnici "duboko zabrinuti" zbog širenja dezinformacija o ruskoj agresiji protiv Ukrajine, stoga se pozivaju srpske vlasti i Evropska komisija da podrže infrastruktura za borbu protiv dezinformacija i drugih hibridnih prijetnji.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR