15 °

max 15 ° / min 8 °

Četvrtak

18.04.

15° / 8°

Petak

19.04.

15° / 7°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 4°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 7°

Utorak

23.04.

19° / 7°

Srijeda

24.04.

20° / 13°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Sa sastanka NATO: Ruska zvijer želi preuzeti kontrolu nad Zapadnim Balkanom

Region

Comments 4

Sa sastanka NATO: Ruska zvijer želi preuzeti kontrolu nad Zapadnim Balkanom

Izvor: Index.hr

Autor: Antena M

  • Viber

NATO je obećao pomoći ruskim susjedima "da prežive kao nezavisne nacije", objavivši da je ishod rata od "egzistencijalne važnosti" za zemlje poput Moldavije i Gruzije.

Nakon drugog dana razgovora između ministara vanjskih poslova NATO-a, estonski predstavnik Urmas Reinsalu rekao je: "Poruka je jasna: svi saveznici NATO-a svjesni su da zvijer takođe želi da preuzme kontrolu nad Zapadnim Balkanom, a mi trebamo pomoći ovim zemljama da prežive."

U fokusu današnjih razgovora bila je Bosna, kao i bivše sovjetske republike Moldavija i Gruzija - koje obije imaju odcijepljene regije koje su okupirale ruske trupe.

"Ishod rata itekako će utjecati na Moldaviju i Gruziju. To je od egzistencijalne važnosti za njihov teritorijalni integritet, njihovo pravo da biraju svoj put u budućnosti", rekao je Reinsalu.

Na to se nadovezao i generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, rekavši da je tim zemljama sada potrebna podrška. "Na različite su načine pogođene ruskim ratom u Ukrajini, ali bolje ih je sada podržati nego vidjeti razvoj događaja koji ide u potpuno pogrešnom smjeru, kao što smo vidjeli s invazijom na Ukrajinu ranije ove godine", rekao je Stoltenberg.

Bosanskohercegovačka ministrica vanjskih poslova Bisera Turković, koja je pozvana da se pridruži sastanku NATO-a, rekla je da je zabrinuta zbog namjera Rusije za svoju zemlju. "Imamo ruske predstavnike u vladi i podjela u našoj zemlji je duboka", upozorila je Turković.

Komentari (4)

POŠALJI KOMENTAR

mb

Samo vi mazite oci, a finansirajte i dalje te kvislinge kao abazovic vucic dodik…

rm

Potpuno ispravno govoriš, no ko te čuje !? Nema bez svakodnevnih protesta . Samo tako može nešto da se promijeni. Živi bili pa viđeli !

Radmila

Ruski spijun Abazovic,njegovi saradnici i koalicioni partneri,vam prisustvuju sastancima! Tako branite ZB i jednu clanicu, zasto im ne zabranite pristup sjedistu alijanse?!