10 °

max 12 ° / min 10 °

Utorak

21.03.

12° / 10°

Srijeda

22.03.

18° / 9°

Četvrtak

23.03.

17° / 9°

Petak

24.03.

17° / 10°

Subota

25.03.

17° / 10°

Nedjelja

26.03.

17° / 9°

Ponedjeljak

27.03.

11° / 6°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Diplomatski izvori za Danas: Vučić ima samo par nedjelja da pristane na francusko-njemački prijedlog za dijalog

Izvor: EPA

Region

Comments 2

Diplomatski izvori za Danas: Vučić ima samo par nedjelja da pristane na francusko-njemački prijedlog za dijalog

Izvor: Danas.rs

Autor: Nikoleta Rakočević

  • Viber

Predsjednik Srbije, Aleksandar Vučić ima svega nekoliko nedjelja da pristane na francusko-njemački prijedlog za dijalog Begrada i Prištine, kažu za Danas nezvanično diplomatski izvori.

Ne više od par sedmica Vučić ima na raspolaganju da se saglasi sa ovim predlogom, ili okrene politički kurs na drugu stranu – ističu njihovi sagovornici.

Podsjetimo, kako je izvijestila Radio slobodna Evropa, visoki predstavnik Evropske unije za zajedničku spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj potvrdio je da su Beograd i Priština dobile ažurirani tekst takozvanog francusko-njemačkog plana za dijalog.

 „Posljednja verzija teksta poslata je juče u Beograd, a danas Kosovu. Oni (Kosovo i Srbija) sada moraju da se upuste u ozbiljnu diskusiju jer se radi o trenutku gdje postoji velika mogućnost“, izjavio je Borelji u Tirani 6. decembra, gdje učestvuje u samitu EU-Zapadni Balkan.

Plan Evropske unije koji su podržale Njemačka, Francuska i Sjedinjene Američke Države je sastavni dio dijaloga o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije.

Podsjetimo, prema tom predlogu sporazuma, Srbija i Kosovo bi trebalo da potpišu sporazum o normalizaciji do marta sljedeće godine.

Po svoj prilici postoje ambicije Evropske unije da do marta sljedeće godine dođe do sporazuma o normalizaciji između Beograda i Prištine – rekao je nedavno za Danas Igor Novaković, direktor istraživanja ISAC fonda.

Komentarišući izjavu premijera Kosova da Evropska unija i SAD „planiraju da se do marta sljedeće godine postigne konačan sporazum između Kosova i Srbije“, sagovornik Danasa je rekao da to ne bi značilo međusobno priznavanje, već priznavanje pravnog subjektiviteta Kosova, odnosno da Srbija prizna pravni subjektivitet Kosova i neograničavanje Prištine u međunarodnim odnosima.

– To, takođe, ne znači nužno da Srbija prizna članstvo Kosova u Ujedinjenim nacijama, nego da se Srbija obaveže da to neće sprječavati – kaže Igor Novaković.

Komentari (2)

POŠALJI KOMENTAR

Anon

@@@@@ u stvari, na Albanskom se zove Prizreni.