22 °

max 23 ° / min 14 °

Ponedjeljak

29.05.

23° / 14°

Utorak

30.05.

24° / 15°

Srijeda

31.05.

22° / 16°

Četvrtak

01.06.

24° / 16°

Petak

02.06.

23° / 16°

Subota

03.06.

22° / 15°

Nedjelja

04.06.

23° / 16°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Kurti: Sporazum nije najbolji za Kosovo, ali je prilika da se krene naprijed

Region

Comments 0

Kurti: Sporazum nije najbolji za Kosovo, ali je prilika da se krene naprijed

Autor: Antena M

  • Viber

Premijer Kosova Aljbin Kurti potvrdio je da sporazum postignut u Ohridu između Kosova i Srbije kao uslov sadrži i osnivanje zajednice opština sa srpskom većinom, prenose kosovski mediji.

Kurti je u intervjuu za RTK rekao da sporazum nije najbolji za Kosovo, ali je prilika da se krene naprijed, prenijela je Fena.

Naveo je da se u članu 10. evropskog prijedloga o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova kaže da obje strane potvrđuju da se svi dosadašnji sporazumi moraju primijeniti.

“Dakle, postoji 39 sporazuma koji se moraju sprovesti”, rekao je Kurti, dodajući da je u članu 7, u kojem se govori o srpskoj zajednici na Kosovu, riječ o službama, a ne strukturama.

“Nivo samoupravljanja, bez ugrožavanja ustavnog poretka Kosova”, dodao je Kurti i ukazao da je imao više prijedloga, ali da je, tvrdi, druga strana zaprijetila da će prekinuti razgovore.

Čelnici Srbije i Kosova postigli su u subotu u Ohridu dogovor da će primijeniti sporazum o normalizaciji odnosa dvije strane, narušene od osamostaljenja Kosova 2008. Pokrovitelj pregovora je Evropska unija, uz snažnu podršku Sjedinjenih Američkih Država.

U tekstu sporazuma kaže se da će dvije strane razvijati “normalne, dobrosusjedske odnose na temelju jednakih prava”, da će “međusobno priznavati dokumente i nacionalne simbole, uključujući pasoše, diplome, registarske tablice i carinske pečate”, te da se Srbija neće protiviti članstvu Kosova u bilo kojoj međunarodnoj organizaciji.

Takođe, nijedna strana neće blokirati niti podsticati druge da blokiraju napredak druge strane na njenom putu prema EU.

Vučić je više puta dosad ponovio da neće priznati nezavisnost Kosova niti prihvatiti članstvo u UN-u. Iz Prištine su, pak, stigle poruke da zajednica srpskih opština, na čijem osnivanju insistira Beograd, može biti dio konačnog sporazuma samo ako u centru ima uzajamno priznanje.

Kurti je rekao da je Ohridski sporazum “de fakto priznanje Kosova od Srbije”.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR