22 °

max 24 ° / min 16 °

Ponedjeljak

05.06.

24° / 16°

Utorak

06.06.

25° / 17°

Srijeda

07.06.

23° / 18°

Četvrtak

08.06.

25° / 18°

Petak

09.06.

25° / 17°

Subota

10.06.

25° / 15°

Nedjelja

11.06.

26° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
SAD: Planirano 106,2 miliona dolara za podršku reformama na Zapadnom Balkanu

Region

Comments 0

SAD: Planirano 106,2 miliona dolara za podršku reformama na Zapadnom Balkanu

Autor: Antena M

  • Viber

U prijedlogu budžeta Stejt departmenta za fiskalnu 2023. godinu opredijeljeno je 106,2 miliona dolara za Zapadni Balkanu u dijelu u kome se predviđa pomoć za inostrane operacije, objavio je Glas Amerike.
 
Kako se navodi u zvaničnom dokumentu Stejt departmenta, predviđena je američka pomoć za Crnu Goru, Kosovo, Bosnu i Hercegovinu, Srbiju, Sjevernu Makedoniju i Albaniju za podršku ulasku u EU i reforme koje se u skladu tim moraju sprovesti, kao i za napore da se suprotstavi ruskom i kineskom uticaju i dezinformacijama, sa posebnim naglaskom na jačanju vladavine prava i tranparentnosti u vladi, borbi protiv korupcije, osnaživanju građanskog aktivizma i obezbjeđivanju dinamičnog nezavisnog medijskog sektora.

"Predviđeni programi bi uključili i jačali lokalne vlasti i omladinu da se podstakne ekonomski rast, zaustavi odliv mozgova i promoviše pomirenje među različitim etničkim zajednicama", navodi se u prijedlogu budžeta.

Program bi ojačao odgovornost vlade kroz fiskalnu transparentnost i dao mogućnost građanima da motivišu predstavnike da budu odgovorni prema građanskom društvu.

Kako se navodi u prijedlogu budžeta, finansiranje bi promovisalo da privatni sektor vodi ekonomski rast, energetsku sigurnost i čistu energiju, sajber bezbjednost, stabilan finansijski i regulatorni ambijent za investicije i podržalo dijalog pod pokroviteljstvom EU o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije.

Ove investicije bi stimulisale ekonomski oporavak od kovida-19, navodi se u prijedlogu budžeta Stejt departmenta u dijelu o stranim operacijama. Taj budžet predložio je američki predsjednik Džozef Bajden, a o njegovim djelovima se raspravlja pred odborima Senata i Predstavničkog doma.

U regionalnom programu za Evropu i Evroaziju, predviđeno je 108, 7 miliona dolara. Američka pomoć bi podržala partnere da se suprotstave ruskim dezinformacijama i pruže otpor pojačanoj ruskoj agresiji protiv demokratije, ljudskih prava, svetskog poretka, vladavine prava i miroljubive koegzistencije.

"Američka pomoć bi podržala programe koji diversifikuju izvore zelene energije i smanjuju zavisnost od ruske energije, promovišu stabilnost demokratije i da pomognu da se smanji pritisak na evropske vlade i lokalne zajednice koje pomažu izbjegle od ruske ničim izazvane, neopravdane i već isplanirane dalje invazije na Ukrajinu. Podrška inicijativama za borbu potiv korupcije, promovisanje regionalne saradnje i ekonomskih integracija, pogotovo na Zapadnom Balkanu, podrška prekograničnim energetskim povezivanjima, promovisanje razvoja građanskog društva, jačanje profesionalnog istraživačkog novinarstva pogotovo kroz regionalne novinarske mreže", navodi se u prijedlogu budžeta u programu za Evropu i Evroaziju.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR