10 °

max 16 ° / min 7 °

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

22° / 13°

Srijeda

01.05.

19° / 14°

Četvrtak

02.05.

19° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Povjerljivi dokument Pentagona: Srbija pristala da šalje oružje Ukrajini

Izvor: EPA/EFE

Region

Comments 0

Povjerljivi dokument Pentagona: Srbija pristala da šalje oružje Ukrajini

Izvor: N1

Autor: Antena M

  • Viber

Srbija, jedina evropska zemlja koja je odbila da uvede sankcije Rusiji zbog invazije na Ukrajinu, pristala je da snabdije Kijev oružjem ili je već poslala oružje, navodi se u povjerljivom dokumentu Pentagona, prenosi Rojters.

Dokument, skup odgovora evropskih vlada na molbe Ukrajine za vojno obučavanje i oružje, bio je među desetinama povjerljivih dokumenata objavljenih na internetu posljednjih nedjelja u onome što bi moglo biti najozbiljnije curenje američkih tajni proteklih godina, navodi Rojters.

Nazvan „Evropa/Odgovor na tekući konflikt Rusije i Ukrajine“, dokument sadrži liste pozicija 38 evropskih vlada u odgovoru na molbe Ukrajine za vojnu pomoć.

Lista pokazuje da je Srbija odbila da obezbijedi vježbe ukrajinskim snagama, ali se obavezala da će poslati oružje ili ju je već poslala. Takođe se navodi da Srbija ima političku volju i vojnu sposobnost da obezbijedi oružje Ukrajini u budućnosti.

Dokument je označen kao tajni i NOFORN (Not Releasable to Foreign Nationals), što zabranjuje njegovu distribuciju stranim obavještajnim službama i vojskama. Datiran je na 2. mart i ima pečat kancelarije Združenih načelnika štabova.

Rojters nije mogao nezavisno da provjeri autentičnost dokumenta. Kabinet predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i Ambasada Ukrajine nisu odmah odgovorili na pitanja Rojtersa, kao ni Pentagon, koji je prethodno odbio da komentariše procurjele dokumente.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR