18 °

max 24 ° / min 15 °

Ponedjeljak

29.04.

24° / 15°

Utorak

30.04.

23° / 12°

Srijeda

01.05.

23° / 15°

Četvrtak

02.05.

18° / 14°

Petak

03.05.

16° / 10°

Subota

04.05.

16° / 10°

Nedjelja

05.05.

15° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Eskobar i Šole u Senatu: Radimo na produbljivanju odnosa sa Srbijom ali ”otvorenih očiju”

Izvor: screenshot

Region

Comments 14

Eskobar i Šole u Senatu: Radimo na produbljivanju odnosa sa Srbijom ali ”otvorenih očiju”

Autor: Biljana Jovićević

  • Viber

SAD vide kao veoma dobru smjenu generacija u crnogorskoj politici izborom Jakova Milatovića za novog predsjednika. Crna Gora je uvela sankcije Rusiji i pouzdan je NATO partner, te očekuju da će Milatović nastaviti u tom smjeru. U ovom trenutku se u Crnoj Gori održavaju NATO vježbe, što je dokaz posvećenosti. Izaslanik Gabrijel Eskobar odlazi na inauguraciju Milatovića odmah po okončanju saslušanja, rekao je savjetnik Stejt dipartmenta, Derek Šole odgovarajući na pitanja američkih senatora o Milatoviću i uticaju i miješanju Vladimira Putina na dešavanja u Crnoj Gori.

Eskobar je ponovio podršku za Otvoreni Balkan. Braneći incijativu u odgovoru na više pitanja američkih senatora, on je rekao:

"Otvoreni Balkan je samo jedna od mnogih incijativa i osim Srbije, Albanija i Sjeverna Makedonija vide korist od nje. Naša politika je da OB treba da bude komplementarna sa ostalim incijativama, a ne kompetitivna. Naš uslov je da se toj inicijativi prdruže svi jednako i budu ravnopravni. OB je jedina incijativa koja podrazumijeva i da Kosovo u njoj bude ravnopravno" ustvrdio je Eskobar, odgovarajući na brojne upite američkih zakonodavaca.  

Brojna su pitanja bila usmjerna na politiku Srbije i njenog predsjednika i probleme koji izazivaju u regionu, ali su američki izaslanici za Balkan uvjeravali senatore da sve vide i drže "širom otvorene oči". 

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, jedno govori za vani a drugo za unutrašnju upotrebu, rekao je predsjedavajući komiteta Senata za vanjske poslove Bob Mendez, na saslušanju u Kongresu o Zapadnom Balkanu.

"Zbog nepoštovanja usmeno postignutog dogovora sa Kosovom u februaru, vidim pritisak samo na Kosovo, ne i na Srbiju, čiji predsjednik koristi nacionalističku retoriku", dodao je Mendez.

Izaslanici za Balkan, Eskobar i Derek Šole pak kažu da rade na produbljivanju odnosa sa Srbijom i njenim građanima, ali, kako navode, sa “otvorenim očima”.

Derek Šole, savjetnik Stejt dipartmenta, kaže da je za moge od njih Zapadnih Balkan veoma lično pitanje, i da je Balkan "nedostajuće parče puzzle". Na pitanje oko toga zašto predsjednik Srbije izbjegava implementaciju, u februaru dogovorenog sporazuma, Šole je rekao da “iskreno rečeno vidim nevoljnost za implementaciju na obje strane”.

Bilo je riječi i o Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini.

Izbori u Crnoj Gori, pokazali demokratski kapcitet ove zemlje, kaže Šole. SAD-e apeluju na novo vođstvo da pojačaju ispunjavanje obaveza prema EU integracijima i nastavak borbe protiv kriminala i korupcije, te na brže i efikasnije uspostavljenje vladavine prava, rekao je Šole.

I Eskobar je rekao da su predsjednički izbori u Crnoj Gori protekli u redu i da očekuju fer i slobodne izbore i na izjašnjavanju za sastav parlamenta, odnosno izvršne vlasti u junu, a odmah nakon toga, brzi nastavak ispunjavanja evropske agende.  

I Šole i Eskobar su pomenuli ruski i kineski uticaj - kineski preko nuđenja novca putem kredita i infrastrukturnih investicija, dok Rusija po uobičajenoj matrici nastavlja da eksploatiše podjele i podriva stabilnost. Nijesu međutim detaljnije elaborirali primjere tog uticaja i pokušaja miješanja.

“Rekao bih da maligni kineski uticaj postoji u cijelom regionu, a ne samo u Srbiji, ali da je u Srbiji posebno alarmantan", navodi  Eskobar. Kao odgovor ili najefikasnije odvraćanje, preporučio je veće angažovanje američkih kompanija u Srbiji.

Američki zvaničnici priznaju da je u BIH posebno alarmantna Dodikova iredentistička retorika, te da stoga podržavaju vojnu misiju EUFOR -a, kao garanta stabilnosti BiH.

Senatori su međutim primjetili i da su posljednji potezi odnosno miješanje visokog predstavnika međunarodne zajednice (OHR) Kristijana Šimita (Christian Shmidt) sa uvođenjem izmjena izbornog zakonodavstva, umjesto da spusti tenzije, produbilo ih.

U komitetu za vanjske poslove američkog Senata se održano je saslušanje pod nazivom “Procjena američke politike prema Zapadnom Balkanu, na kojem su američki zakondavci saslušavali Dereka Šolea (Chollet) savjetnika Stejt dipartmenta (Department of State) i Garijela Eskobara (Gabriel Escobar) izaslanika za Balkan i zamjenika pomoćnika državnog sekretara za Evropu i Evroaziju.

Propitivanje o američkoj politici za Zapadni Balkan dešava se u momentu kada se predsjednik Srbije, Aleksandar Vučić našao pod pritiskom spolja i iznutra – nezadovoljstvo građana koje je kulminiralo nakon dva masovna ubistva 3. i 4. maja, iza kojih je ostalo 17 žrtava, kao i vanjskim pritiscima oko usklađivanja spoljne politike Srbije sa Zapadom, odnosno EU – tačnije uvođenje sankcija Rusiji zbog brutalne invazije na Ukrajinu, kao sa druge strane i Rusije, koja, ako je sudeći prema pisanju ruskih medija bliskih vlastima, od njega očekuje da ne popusti pod pritiskom, iako strahuju da bi do toga uskoro moglo doći.

Zapadni mediji, The New York Times i The Guardian objavli su posljednjih dana vrlo negativne tekstove o predsjedniku Vučiću, u kojima se opisuje njegov autoritarni stil vladanja i veze sa kriminalnim krugovima, dok sam predsjednik Srbije, nagovještava da bi rješenje mogao potražiti u raspisvanju novih izbora, o čemu će se više znati nakon najavljenog velikog kontramitinga njegovih pristalica u Beogradu, zakazanom za 26. maj, kao odgovora na masovne proteste građana koji su uslijedili nakon dvije velike tragedije u Srbiji početkom mjeseca.

Situacija i na cijelom Zapadnom Balkanu je bila u fokusu današnjeg saslušanja.

Berlinsko Vijeće za demokratizaciju politike (DPC), globalna nevladina organizacija, koja pažjivo prati situaciju u regionu i kritična je prema politici i SAD-a i EU prema Balkanu, postavila je prethodno na Twitteru nekoliko pitanja na koja bi zvaničnici administracije predsjednika Džoa Bajdena (Joe Biden) trebalo da odgovore. 

Think tank DPC predložio je da se odgovori na sljedeća otvorena pitanja:

* Kako Vlada SAD-a može braniti svoju politiku prema Srbiji i Vučiću kao njenom centru, u svjetlu devastirajućeg teksta u The New York Timesu u kome su detaljno iznesene kriminalne, nasilničke i anti-demokratske veze koje su isprepletene sa srbijanskom politikom i društvom i koje oblikuju pristup Srbije prema regionu. To se najbolje manifestuje kroz kvazi-zvaničnu ideologiju "srpskog sveta" koja prijeti da destabilizuje susjede Srbije.

* Američko zalaganje za "Otvoreni Balkan" legitimiše iredentističke ambicije Srbije i pospješuje apetite premijera Albanije Edija Rame, a sve na štetu Crne Gore, Kosova, Bosne i Hercegovine i Sjeverne Makedonije. Time se potkopava iako ne bez mana, korisni Berlinski proces?

*State Department je gurao Ured visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini da nametne promjene izbornog sistema te države dva puta u šest mjeseci kako bi se postigao željeni politički ishod. Koje moguće opravdanje možete ponuditi za to?

* S obzirom na očigledan neuspjeh politike SAD-a i EU na zapadnom Balkanu tokom više od 15 godina, zašto Kongres ne bi zahtijevao nezavisnu i sveobuhvatnu transatlantsku reviziju politike, stoji u pitanjima DPC-a.

Baronesa Arminka Helić, zastupnica Doma lordova Parlamenta Velike Britanije podijelila je njihov post na Twitteru, kao vrlo relevantan.

Komentari (14)

POŠALJI KOMENTAR

Dolores

Gospodine Eskobar, Vi otvoreno radite protiv Crne Gore, čineći joj štetu čije posljedice su nesagledive. Molim Vas, ostavite Crnu Goru da se vrati na put prema EU, izostavite je iz Vaših kombinacija sa Srbijom, iz čijih kandži smo se jedva iskobeljali 2006.g. Stop Otvorenom Balkanu! Ne želimo OB !!!

sičija

Ostavite nas na miru. Nećemo dozvoliti da Srbija i Kosovo rješavaju svoje probleme preko leđa Crne Gore. Nećemo dozvoliti da Crna Gora bude moneta za potkusurivanje nikome. Mi smo suverena država, članica UN, i to želimo da ostanemo, to zaslužujemo. Gospodin Eskobar ne želi da razumije Crnu Goru!

Ide vuk

Bolje je da ne radite ništa. Rezultati su problematični.