13 °

max 15 ° / min 6 °

Petak

19.04.

15° / 6°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 4°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 7°

Utorak

23.04.

11° / 10°

Srijeda

24.04.

13° / 9°

Četvrtak

25.04.

16° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Kfor razbio protest u Zvečanu, preko 53 osobe povrijeđene, među njima 11 italijanskih vojnika

Izvor: KoSSev

Region

Tag Video
Comments 9
Osude EU i NATO-a

Kfor razbio protest u Zvečanu, preko 53 osobe povrijeđene, među njima 11 italijanskih vojnika

Izvor: N1

Autor: Antena M

  • Viber

Kfor je razbio protest ispred zgrade opštine u Zvečanu na Kosovu. Poslijepodne je u toj većinski srpskoj opštini na sjeveru Kosova došlo do sukoba između snaga Kfora i okupljenih građana, bačene su šok bombe i suzavac, a letjele su i kamenice i flaše. Kako prenose mediji, ima povrijeđenih na obje strane.

Do sukoba je došlo kada su okupljeni Srbi odbili da, poslije višečasovnih pregovora i protesta, propuste tri blindirana policijska vozila, zatraživši da opštinske zgrade u Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku, napuste sve specijalne jedinice Kosovske policije.

Više od 53 osobe imaju različite vrste povreda od šok bombi, suzavca i udaraca, troje je zadržano u bolnici, a jedna osoba je životno ugrožena i ima prostrijelne rane, rekao je za N1 direktor Kliničko-bolničkog centra u Kosovskoj Mitrovici Zlatan Elek.

Italijanski list „Republika“ objavio je da je povrijeđen 41 pripadnik Kfora, od čega 11 Italijana.

Nasilje na sjeveru su osudili NATO, šef misije EU na Kosovu, članice Kvinte, ambasadori SAD i Britanije.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je albanski premijer Aljbin Kurti želio da dođe do sukoba NATO i Srba.

U nastavku pročitajte šta se tokom dana događalo na Kosovu:

20:43 Kfor: U Zvečanu povrijeđeno naših 25 pripadnika, nisu provocirali napad

20:39 NATO oštro osudio napade na vojnike Kfora: Nasilje mora odmah da prestane

20:34 Vučić: Zapuca li albanski okupator na Srbe situacija će biti drugačija

20:09 Šef kancelarije EU na Kosovu oštro osudio nasilne akcije protiv pripadnika Kfora

Šef kancelarije EU na Kosovu Tomaš Šunjog oštro je osudio nasilne akcije demonstranata danas u Zvečanu protiv vojnika Kfora, te ponovo pozvao na smanjenje tenzija.

"EU na Kosovu oštro osuđuje nasilne akcije demonstranata danas u Zvečanu, uključujući upotrebu eksploziva, protiv vojnika mirovnih snaga Kfora", napisao je Šunjog na Tviteru.

Dodao je da EU ponavlja poziv na hitan prekid nasilja i smanjenje tenzija.

19:55 Lavrov: Situacija na Kosovu alarmantna, može se desiti velika eksplozija u centru Evrope

19:51 Republika: Povrijeđen 41 pripadnik Kfora, od čega 11 Italijana

Italijanski list „La Republika“ objavio je da povrijeđen 41 pripadnik Kfora, od čega 11 Italijana, u sukobu Kfora i Srba u Zvečanu.

Ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani napisao je na Tviteru da su tri italijanska vojnika teško povrijeđena u sukobu sa srpskim demonstrantima. Oni nisu životno ugroženi, naveo je Tajani.

18:56 Osmani: Ilegalne srpske strukture napale kosovsku policiju, KFOR i novinare

18:51 Direktor KBC u Mitrovici za N1: Više od 53 osobe povrijeđene u sukobima u Zvečanu

Više od 53 osobe imaju različite vrste povreda od šok bombi, suzavca i udaraca, troje je zadržano u bolnici, a jedna osoba je životno ugrožena i ima prostrijelne rane, rekao je za N1 direktor Kliničko-bolničkog centra u Kosovskoj Mitrovici Zlatan Elek.

18:18 Ima povrijeđenih i na strani Kfora i na strani građana u Zvečanu

Kako javlja dopisnik RTS-a, ima povrijeđenih i na strani Kfora i na strani građana u Zvečanu. Čuju se pucnji i sporodične detonacije.

Povrijeđenima je pomoć pružena u Domu zdravlja u Zvečanu, a oni sa težim povredama prevezeni su u bolnicu u Kosovskoj Mitrovici.

U Leposaviću i Zubinom Potoku nije bilo tenzija, a građani su se razišli i najavili novo okupljanje za sjutra.

Helikopter Kfora nadlijeće to područje.

KoSSev javlja da je u oba pravca između Zvečana i Kosovske Mitrovice prošlo više vozila hitne pomoći tokom trajanja incidenta. Nezvanično saznaje da je navodno dvoje ljudi ranjeno.

17:36 Među povrijeđenima u Zvečanu i izvještač Tanjuga

U današnjim sukobima u Zvečanu između pripadnika Kfora i kosovskih Srba ima povrijeđenih Srba, među kojima je i izvještač Tanjuga sa lica mjesta.

Situacija se sada donekle smirila, javlja N1 ali se još uvijek povremeno bacaju kamenice i šok bombe u manjim količinima.

16:59 Eskalacija u Zvečanu: Bačeni suzavac i šok bombe, okupljeni uzvratili kamenicama i flašama

Situacija u Zvečanu je eskalirala, bačeni su suzavac, šok bombe, a okupljeni su uzvratili kamenicama i flašama.

16:17 Dačić: Priština je najveća prijetnja miru i stabilnosti u regionu

Priština je najveća prijetnja miru i stabilnosti u regionu, poručio je ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, koji je pozvao predstavnike diplomatskog kora da obezbijede poštovanje svih dogovora koji su postignuti u dijalogu Beograda i Prištine, prenosi N1.

Dačić je na prijemu povodom Dana diplomatije rekao da nije dovoljna retorička osuda jednostranih akata, a da na terenu ostaje situacija u koju je doveden srpski narod koji to, kako kaže, neće tolerisati.

“Zaštite srpski narod na Kosovu i Metohiji, to vam je obaveza po svim rezolucijama i deklaracijama međunarodniih organizacija. Nemojte dovoditi Srbiju u nezgodnu situaciju, uradite ono što je vaše”, poručio je Dačić.

Srbija je konstruktivna, a to nije njena slabost, već prednost, ističe Dačić. "Uradite ono što je do vas, a priča da se ne može uticati na premijera Kosova Aljbina Kurtija više se ni djeci ne može prodati", rekao je Dačić.

14:42 Srbi pjevali kosovskim specijalcima, plesali ispred KFOR-a

Okupljeni Srbi su u Zvečanu otpjevali pjesmu "Izađi mala", namijenjenu specijalcima kosovske policije koji se trenutno nalaze unutar zgrade opštine.

Srbi u Leposaviću plesali su kolo ispred pripadnika KFOR-a.

14:01 Lavrov: Na Kosovu se sprema velika eksplozija

Situacija u Kosovu je alarmantna i mogla bi izazvati još jedan sukob u središtu Evrope, rekao je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

“U središtu Evrope sprema se velika eksplozija, upravo na mjestu gdje je 1999. NATO izvršio nelegalnu agresiju na Jugoslaviju", rekao je Lavrov, prenose ruski mediji.

12:46 Ambasador SAD: Situacija zabrinjavajuća

Ambasador SAD u Prištini Džefri Hovenijer rekao je za medije nakon sastanaka sa gradonačelnicima i predsjednicom Vjosom Osmani da je situacija zabrinjavajuća, da bi on želio da se sastane i sa premijerom Aljbinom Kurtijem, da je razgovarao o bezbjednosnoj situaciji i o tome kako da se ne upotrijebi sila pri ulasku u opštinske objekte.

Hovenijer je nakon sastanka sa Osmani rekao da ne zna zašto dvojica gradonačelnika nisu prisustvovala sastanku i da su i oni dobili pozive.

Komentari (9)

POŠALJI KOMENTAR

Citalac

AV govori o drugima,a o njegovom doprinosu sukobu ni rijeci.Zlo od covjeka kojem ljudski zivoti, ama bas, nista ne znace.Bitno je da on postigne svoje bolesne,utopijske ciljeve.Srbi iz Hrvatske,svojevremeno,rekose vlastima Srbije, bolje da nam niste pomagali, onako kako jeste. Isto je sa Kosovom

BeLveder

" Gledate nam dom đe gori kojemu ste vatru dali, gledajte ga i smijte se, dok se i vaš ne zapali..."

Javor

Planski provociranje sukoba od strane Vučića. Cilj je skrenuti pažnju sa sukoba sa opozicijom u Srbiji i ostati na vlasti. Dovoljno je pogledati snimke i nedvosmisleno zaključiti da su bande koje napadaju policiju i KFOR, instruisane i pripremljene za stvaranje zla.