13 °

max 15 ° / min 7 °

Petak

26.04.

15° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

25° / 15°

Srijeda

01.05.

22° / 13°

Četvrtak

02.05.

22° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Eskobar: Dijalog Beograda i Prištine u nadležnosti EU i da SAD to poštuju

Region

Comments 0

Eskobar: Dijalog Beograda i Prištine u nadležnosti EU i da SAD to poštuju

Autor: Antena M

  • Viber

Zamjenik pomoćnika državnog sekretara Gabrijel Eskobar obratio se medijima u Beogradu.

On se sinoć, zajedno sa Miroslavom Lajčakom sastao s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, a prethodnog dana je sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine boravio u Prištini.

Na početku obraćanja, Eskobar je rekao da nije u posjeti regionu samo zbog krize na sjeveru Kosova, već i zbog brojnih pitanja i saradnje koje SAD imaju sa regionom.

On je rekao da je dijalog Beograda i Prištine u nadležnosti EU i da SAD to poštuju.

Potrebno je odmah da se deeskalira situacija, rekao je i dodao da se nada da će biti novih lokalnih izbora na Kosovu, kao i da mu je predsjednik Srbije rekao da će iskoristiti svoj uticaj da ubijedi Srbe da učestvuju na ponovljenim izborima.

Zatim je istakao da je u razgovoru sa predsjednikom Vučićem jasno naznačio da okretanje leđa sporazumu znači okretanje leđa Evropi, uz sve posljedice u smislu neuspjeha daljih integracija i bliže saradnje sa Evropom, što je, kako je istakao, ozbiljna posljedica sama po sebi.

''Prvenstveno moramo odmah smiriti tenzije, a to znači da se nadamo da će gradonačelnici neće pokušati da koriste te zgrade opština i da će se kosovska policija povući iz zgrada, ali i da srpski demonstranti napuste te lokacije. A ako bude novih izbora, i kada dodje do novih izbora, Srbi bi trebalo da na njima učestvuju bez ikakvih preduslova'', rekao je Eskobar.

On je istakao da je predsjednik Vučić rekao da će učini sve da iskoristi svoj uticaj da Srbi ponovo učestvuju na izborima na sjeveru Kosova.

Eskobar je naveo da očekuje da dijalog između specijalnog izaslanika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka i vlade u Prištini bude nastavljen i nakon što on ode iz Beograda.

''Nadam se da će oni prepoznati da ima jedna posljedica, koju sam naznačio, a to je da, kao što sam rekao, okretanje ledja evopskom predlogu znači okretanje ledja EU, a tu je i Ujedinjeno Kraljevstvo i SAD. Mi, kao njihovi prijatelji, ohrabrujemo ih da se usklade sa nama i da se dodje do regionalne stabilnosti'', rekao je Eskobar.

Dodao je da ''ako Priština ne želi partnerstvo, da će se onda udaljiti od saveza sa NATO-om, što je samo po sebi velika posljedica''.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR