12 °

max 12 ° / min 9 °

Subota

24.02.

12° / 9°

Nedjelja

25.02.

13° / 9°

Ponedjeljak

26.02.

16° / 9°

Utorak

27.02.

15° / 11°

Srijeda

28.02.

17° / 10°

Četvrtak

29.02.

17° / 10°

Petak

01.03.

15° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Fon der Lajen: EU otvara vrata jedinstvenog tržišta Zapadnom Balkanu, ali uz reforme

Izvor: EPA-EFE

Region

Comments 0

Fon der Lajen: EU otvara vrata jedinstvenog tržišta Zapadnom Balkanu, ali uz reforme

Izvor: Beta

Autor: Antena M

  • Viber

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je u Tirani da je EU spremna da ekonomijama Zapadnog Balkana obezbijedi pristup jedinstvenom evropskom tržištu, ali su za to neophodne reforme i zajedničko regionalno tržište.

- Želimo da kompanijama sa Zapadnog Balkana obezbijedimo pristup jedinstvenom evropskom tržištu, ali za to su potrebne reforme na Zapadnom Balkanu. Oni koji su za to spremni i žele da završe svoje zajedničko regionalno tržište, dobijaju fondove za ulaganja od EU. Dakle, to je podsticaj za one koji zaista žele da idu naprijed, da unaprijede ekonomiju. Naša vrata su otvorena - rekla je Fon der Lajen novinarima pred početak samita Berlinskog procesa.

Ona je rekla da će jedan od glavnih tema biti ekonomija Zapadnog Balkana i da će predstaviti Plan rasta za Zapadni Balkan.

To što se samit održava prvi put na Zapadnom Balkanu šalje snažnu poruku koliko smo posvećeni proširenju, navela je Fon der Lajen.

Hrvatski premijer Andrej Plenković rekao je da će samit u Tirani biti prilika i za razgovor o situaciji na sjeveru Kosova, nakon incidenta u Banjskoj.

- Siguran sam da ćemo razgovarati i o toj veoma lošoj situaciji. Ovo je prilika da nas lideri Srbije i Kosova izvijeste o najnovijim događajima - rekao je Plenković dolazeći na samit.

U Tirani se danas održava samit Berlinskog procesa, a kao glavne teme najavljene su integracija Zapadnog Balkana u jedinstveno tržište EU i zelena i digitalna tranzicija, dok će na agendi radnog ručka biti dobrosusjedski odnosi i bilateralna pitanja. 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR