22 °

max 24 ° / min 14 °

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 12°

Srijeda

01.05.

23° / 15°

Četvrtak

02.05.

18° / 14°

Petak

03.05.

16° / 10°

Subota

04.05.

16° / 10°

Nedjelja

05.05.

15° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
BiH: Optužnica protiv muškarca koji je veličao Ratka Mladića porukom  “Bog te poživio, i zdrav nam bio"

Izvor: Klix.ba

Region

Comments 0

BiH: Optužnica protiv muškarca koji je veličao Ratka Mladića porukom “Bog te poživio, i zdrav nam bio"

Autor: Antena M

  • Viber

Tužilaštvo BiH podignulo je optužnicu protiv 48-godišnjaka iz Bratunca u istočnoj Bosni, koji je prošle godine veličao osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića, što je prva optužnica takve vrste koja je podignuta otkako je bivši visoki predstavnik za BiH Valentin Inzko s tim ciljem izmijenio krivični zakon.

Vojin Pavlović, čelnik minornog desničarskog udruženja pod nazivom Istočna alternativa, optužen je jer je u martu 2023. u Bratuncu postavljao plakate s Mladićevim likom na kojima je pisalo “Bog te poživio, i zdrav nam bio”, piše Hina.

Time je, kako stoji u optužnici, svjesno veličao osobu koja je osuđena pravosnažnom presudom međunarodnog krivičnog suda suda zbog teških kršenja međunarodnog humanitarnog prava uključujući genocid.

Optuženi je na taj način izazvao uznemirenje i strah kod većeg dijela stanovnika na tom području koji su vidjeli postavljeni plakat u centru grada, a posebno kod povratničke populacije koja je pretrpjela teška stradanja u proteklom ratu, navodi se u optužnici.

“Optuženi se tereti da je počinio krivično djelo izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti”, navodi se u optužnici koju je Sud BiH već potvrdio.

Krivični zakon BiH za ovo djelo predviđa zatvorsku kaznu od najmanje tri godine.

Nekadašnji visoki predstavnik za BiH Inzko u krivični je zakon uveo izmjene članka 145. po kojima se s krivičnim progonom suočava svako ko “odobri, porekne, grubo umanji ili pokuša opravdati zločin genocida, zločin protiv čovječnosti ili ratni zločin utvrđen pravomoćnom presudom” domaćih ili međunarodnih sudova.

Ukoliko je takvo djelo usmjereno protiv osoba ili pripadnika neke vjerske, rasne, etničke ili druge grupe na način koji bi mogao podstaknuti na nasilje ili mržnju propisana je kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR