17 °

max 23 ° / min 12 °

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 13°

Srijeda

01.05.

21° / 15°

Četvrtak

02.05.

16° / 14°

Petak

03.05.

17° / 10°

Subota

04.05.

21° / 10°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Evropski poslanici traže od Evropske komisije međunarodnu istragu o izborima u Srbiji

Izvor: EPA/EFE

Region

Comments 0

Evropski poslanici traže od Evropske komisije međunarodnu istragu o izborima u Srbiji

Izvor: N1

Autor: Antena M

  • Viber

Poslanici Evropskog parlamenta iz Evropske narodne partije (EPP), Zelenih i Socijaldemokrata (S&D) uputili su pismo predsjednici Evropske komisije, komesaru za proširenje i visokom predstavniku EU za spojlnu politiku i bezbjednost, u kom traže da se pokrene međunarodna istraga parlamentarnih, pokrajinskih i lokalnih izbora u Srbiji pod okriljem OEBS-a, Savjeta Evrope i Evropske komisije, prenosi European Western Balkans.

U pismu se traži i da se ne priznaju rezultati izbora dok se ne završi potpuna nezavisna istraga izbornih nepravilnosti.

Poslanici zahtijevaju istragu sa posebnom pažnjom na izbore za Skupštinu grada Beograda, kao i da se ti rezultati prijave Evropskom parlamentu, navodi EWB.

“Mi ostajemo potpora građanima Srbije koji protestuju za svoju šansu da iskoriste svoje demokratska prava, kao i za pristupanje Srbije Evropskoj uniji. Nažalost, ozbiljne tvrdnje u vezi sa nedavnim izborima nisu u skladu sa demokratskim standardima i podrivaju ovaj cilj”, navodi se u pismu poslanika EP.

Oni podsjećaju na saopštenje Visokog predstavnika EU Borelja i komesara za proširenja Varheljila nakon održanih izbora u kom se sami spomenuli da nalazi međunarodnih posmatrača iz OEBS/ODIHR predstavljaju razlog za zabrinutost u vezi sa izbornim procesom.

“Nekoliko međunarodnih i domaćih misija za posmatranje zaključilo je da se izbori u Srbiji ne mogu smatrati slobodnim i poštenim i pronašli su dokaze o nepravilnostima i otvorenoj izbornoj prevari. Posmatračka misija CRTA izrazila je takođe zabrinutost u vezi sa lokalnim izbrorima u gradu Beogradu”, navodi se u pismo.

Dodaje se da neki od nalaza uključuju tvrdnje o kupovini glasova, zloupotrebi javnih resursa, falsifikovanim potpisima podrške na izbornim listama, nesrazmjernom uticaju vlade na medijske kuće, ozbiljnim i dobro planiranim manipulacijama biračkim spiskom i migracijama birača, uključujući iz susjednih zemalja, kao i pritiske na korisnike socijalne pomoći i zaposlene u državnim preduzećima da glasaju za vladajuću stranku kako bi zadržali svoje poslove i beneficije”, navodi se u pismu.

Pismo su potpisali poslanici: Tomas Vajc (Zeleni/EFA), Gvendolin Delbos Korfild (Zeleni/EFA), Lukas Mandl (EPP), Tonino Picula (S&D), Andreas Šider (S&D), Tineke Strik (Zeleni/EFA).

Evropski parlament glasaće 8. februara o rezoluciji o srpskim izborima. Rezoluciju su pratili debate na plenarnoj sjednici u Strazburu, kao i Odboru za spoljne poslove u EP (AFET).

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR