21 °

max 24 ° / min 14 °

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 12°

Srijeda

01.05.

23° / 15°

Četvrtak

02.05.

20° / 13°

Petak

03.05.

15° / 11°

Subota

04.05.

18° / 11°

Nedjelja

05.05.

20° / 11°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Odbor Senata odobrio zakonski predlog o Zapadnom Balkanu, evo šta piše u njemu

Region

Comments 0

Odbor Senata odobrio zakonski predlog o Zapadnom Balkanu, evo šta piše u njemu

Autor: Antena M

  • Viber

Spoljnopolitički odbor američkog Senata odobrio je predlog zakona o Zapadnom Balkanu i poslaće ga na izjašanjavanje pred puni sastav gornjeg doma Kongresa.

Parlamentarni i lokalni izbori u Srbiji – i ono što je uslijedilo odmah poslije njih – povod su za duboku zabrinutost u pogledu stanja demokratije u Srbiji, između ostalog iz zbog konačnog izvještaja Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava OEBS-a, navodi se u tekstu zakonskog predloga pod nazivom „Zakon o demokratiji i prosperitetu Zapadnog Balkana“, piše Glas Amerike.

Zakon je Senatu u maju prošle godine podnijela demokratska senatorka Džin Šahin, predsjedavajuća senatskog Pododbora za Evropu, uz podršku kolega iz obje političke stranke. Šahin je sada predložila izmjene tog zakona.

U tekstu predloga podsjeća se da je u izveštaju ODIHR-a utvrđeno da su postojali „nepravdeni“ izborni uslovi, da je bilo „brojnih proceduralnih nedostataka, uključujući nekozistentnu primjenu zaštitnih mera tokom glasanja i brojanja glasova i česte primjere prevelikih gužvi (overcrowding) i kršenja tajnosti glasanja, te da je bilo brojnih slučajeva grupnog glasanja“. Ističe se i da je u izvještaju navedeno da se „glasanje mora ponoviti“ na nekim biračkim mjestima.

„Organizacija za evropsku bezbjednost i saradnju takođe je navela da su zvaničnici u Srbiji optužili uglavnom mirne demonstrante, opozicione stranke i civilno društvo da ‘pokušavaju da destabilizuju vladu’, što je zabrinjavajuća optužba koja ugrožava bezbjednost važnih elemenata društva u Srbiji“, navodi se u zakonskom predlogu, prenosi Glas Amerike.

U tekstu predloga, između ostalog se navodi i da bi Srbija i Kosovo trebalo da postignu hitan napredak u primjeni Aneksa Sporazuma o putu ka normalizaciju odnosa, koji je postignut u februaru prošle godine u Ohridu.

Uz podršku senatora Rodžera Vikera, Bena Kardina, Dika Durbina i Krisa van Holena, cilj predloga senatorke iz Nju Hempšira je promocija saradnje među zemljama Zapadnog Balkana, ali i saradnju tih zemalja sa Sjedinjenim Državama.

Gotovo ista grupa senatora predložila je sličan zakon i prošlom sazivu Senata, ali nije usvojen.

Zakonski predlog, između ostalog, predviđa uspostavljanje regionalne inicijative za trgovinu i ekonomsku konkurentnost, kodificiranje dvije postojeće izvršne uredbe o izricanju sankcija radi korupcije i prijetnji miru i stabilnosti na Zapadnom Balkanu, kao i pokretanje inicijative za borbu protiv korupcije, koja bi američkog državnog sekretara usmjerila da pruži tehničku pomoć svim zemljama u izradi nacionalnih strategija za borbu protiv korupcije.

U tekstu zakonskog predloga se između ostalog navodi da je korupcija i dalje problem na Zapadnom Balkanu i da je jedna od najvećih prepreka ekonomskom i političkom razvoju regiona, te da kampanje dezinformacija podrivaju kredibilnost demokratskih institucija, uključujući integritet izbora, u zapadnobalkanskoj sedmorki, prenosi Glas Amerike.

Ukazuje se i na zavisnost Zapadnog Balkana od ruskih izvora fosilnih goriva, što „ometa njihove aspiracije za evropskim integracijama“, i poručuje da je smanjenje te zavisnosti u nacionalnom interesu SAD. Upozorava se i na sve veći uticaj Kine na Zapadnom Balkanu, koji bi „takođe mogao da ima štetan uticaj po stratešku konkurenciju, demokratiju i ekonomsku integraciju sa Evropom“.

Takođe se ocjenjuje da je u obostranom interesu SAD i zemalja regiona da promovišu stabilni i održivi ekonomski rast i razvoj u regionu, da su reforme i integracija sa Evropskom unijom doveli do značajnog demokratskog i ekonomskog napretka, ali da su stopa siromaštva i nezaposlenosti na Balkanu i dalje veći nego u susjednim članicama EU i da odlazak građana, naročito mladih, utiče na demografsku sliku svake zemlje.

Dodaje se da postojeći regionalni ekonomski napori, kao što su Zajedničko regionalno tržište, Berlinski proces i Otvoreni Balkan, imaju potencijal da poboljšaju ekonomske uslove na Zapadnom Balkanu.

U zakonskom predlogu se poziva i na blisku koordinaciju sa Evropskom unijom, Ujedinjenim Kraljevstvom i drugim saveznicima i partnerima kada je riječ o sankcijama koje se tiču zemalja regiona i da se „usklade napori što je više moguće“ da bi se pokazala jasna posvećenost poštovanju demokratskih principa.

Navedeno je i da je neophodno da Amerika poveća napore da se suprostavi ruskim malignim kampanjama širenja uticaja i „drugim destabilizujućim i remetilačkim aktivnostima čija je meta Zapadni Balkan“, kroz saradnju sa vladinim institucijama, političkim akterima, novinarima, civilnim društvom i poslovnim liderima.

U zakonskom predlogu se poziva i na podršku ubrzanoj integraciji zemalja u EU i NATO, za one koje to žele i ispunjavaju uslove. Traži se i nastavak američke podrške razvoju civilnih društva, nezavisnih medija, političke stabilnosti i modernih tržišnih ekonomija. Sjedinjene Države bi trebalo da daju „prioritet partnerstvima i programima za zemljama Zapadnog Balkana koje pokazuju posvećenost jačanju demokratija i poštuju ljudska prava“, navodi se u predlogu američkog zakona, u kojem se ističe da je region ključan za mir, stabilnost i prosperite evropskog kontinenta.

Region Zapadnog Balkana, prema definiciji američkog Kongresa, čine Albanija, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Kosovo, Crna Gora, Sjeverna Makednija i Srbija. Da bi zakonski predlog bio usvojen, mora prvo da ga odobri puni sastav Senata, a zatim i Predstavnički dom pre nego što ga potpiše predsjednik Džo Bajden.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR