18 °

max 21 ° / min 13 °

Petak

10.05.

21° / 13°

Subota

11.05.

22° / 11°

Nedjelja

12.05.

21° / 12°

Ponedjeljak

13.05.

20° / 14°

Utorak

14.05.

21° / 13°

Srijeda

15.05.

22° / 13°

Četvrtak

16.05.

23° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Izraelski ambasador u Srbiji negirao genocid u Srebrenici, Konaković mu  odgovorio: “Ljudska ste sramota”

Region

Comments 1

Izraelski ambasador u Srbiji negirao genocid u Srebrenici, Konaković mu odgovorio: “Ljudska ste sramota”

Izvor: N1info.ba

Autor: Antena M

  • Viber

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković reagovao je na, kako navodi, sramne stavove ambasadora Izraela u Srbiji Yahela Vilana. Vilan je u intervjuu izjavio kako "Izrael nikada nije prihvatio nazivanje zločina u Srebrenici genocidom", te da je "pogrešno koristiti termin genocid za Srebrenicu."

-U svojstvu ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, osjećam dužnost da se oštro suprotstavim sramnoj izjavi ambasadora Izraela u Srbiji Yahel Vilan, koji je izjavio da ‘Izrael nikada nije prihvatio nazivanje zločina u Srebrenici genocidom’. Ovakve izjave nisu samo duboko pogrešne, već su i uvredljive za žrtve i preživjele genocida u Srebrenici, kao i za sve one koji drže do istine i pravde u međunarodnoj zajednici, ističe Konaković.

On podsjeća ambasadora Vilana da poređenje Holokausta i genocida u Srebrenici nije pitanje takmičenja u patnji, već priznavanje da je svaka žrtva zločina protiv čovječnosti zaslužna jednake počasti i pravde.

-Umanjivanje zločina u Srebrenici pod plaštom ‘važnosti termina’ nije samo intelektualno nepošteno, već i moralno upitno. Gospodine Vilane, vaše izjave nisu samo neodgovorne, već su i uvreda za temeljne vrijednosti koje bi svaki diplomat trebao ne samo cijeniti, već bi trebao i da ih promovira. Vi ste sramota diplomatije i ljudska ste sramota. Bosna i Hercegovina će nastaviti štititi istinu o Srebrenici i genocidu neustrašivog srca, spremna suprotstaviti se svakome ko pokuša umanjiti značaj ili negirati ovu tragičnu istinu naše nedavne povijesti, poručuje Konaković.

Podsjetimo, ovakve izjave stižu uoči mogućeg usvajanja Rezolucije o genocidu u Srebrenici u Ujedinjenim nacijama, protiv čega Srbija danima već intenzivno lobira.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

ziza

Znači li to ambasadore, da je Hitler sa prvom pogubio milione nedužnih Jevreja. Braniš li ovim neljudskim aktom zločine koje Izrael svakodnevno vrši prema nedužnom narodu nesrećne Palestine. Stidi se.