22 °

max 22 ° / min 15 °

Četvrtak

24.10.

22° / 15°

Petak

25.10.

21° / 16°

Subota

26.10.

22° / 16°

Nedjelja

27.10.

21° / 15°

Ponedjeljak

28.10.

21° / 15°

Utorak

29.10.

24° / 15°

Srijeda

30.10.

22° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Stejt department: Neke odredbe deklaracije Srbije i RS nastavak pokušaja destabilizacije BiH i regiona

Izvor: Screenshot Youtube

Region

Comments 1

Stejt department: Neke odredbe deklaracije Srbije i RS nastavak pokušaja destabilizacije BiH i regiona

Izvor: N1

Autor: Antena M

  • Viber

Američki Stejt department je povodom deklaracije usvojene na "Svesrpskom saboru" u Beogradu ocijenio da su neke od odredbi u toj deklaraciji nastavak pokušaja Republike Srpske da prekrši Dejtonski mirovni sporazum i destabilizuje BiH i region.

U odgovoru Stejt departmenta za N1 navodi se da Sjedinjene Države vjeruju da je budućnost svih zemalja Zapadnog Balkana u Evropskoj uniji u kojoj regionalna saradnja i dobrosusjedski odnosi vode ka većem miru, bezbjednosti i prosperitetu za sve.

„Pozivamo političke lidere u regionu da bolje iskoriste svoje sastanke za promovisanje regionalne stabilnosti i pomirenja. Kao što smo dosljedno jasno naglašavali, čvrsto podržavamo suverenitet, teritorijalni integritet i multietnički karakter Bosne i Hercegovine, čiji je dio Republika Srpska. Neke od odredbi u deklaraciji nastavak su pokušaja Republike Srpske da prekrši Dejtonski mirovni sporazum i destabilizuje BiH i region“, ističe se.

Naglašeno je i da Sjedinjene Države priznaju Kosovo kao suverenu, nezavisnu državu, kao što su činili i od 2008. godine.

Vlade Srbije i Republike Srpske usvojile su na „Svesrpskom saboru“ deklaraciju sa 49 zaključaka, u kojoj se, između ostalog, konstatuje da srpski narod predstavlja „jedinstvenu cjelinu“, navodi da je Dejtonski sporazum „trajno i bitno narušen“ i pozivaju se svi međunarodni akteri da se vrate njegovom poštovanju. Navodi se i da teritorija Republike Srpske ne može biti otuđena mimo Ustava i zakona tog entiteta BiH.

„Svesrpski sabor smatra da Republika Srpska može u mjeri u kojoj ocijeni kao cjelishodno da aktivira sve nadležnosti koje su prema Dejtonskom mirovnom sporazumu predviđene kao nadležnosti entiteta“, dodaje se u deklaraciji.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

jovan

Samo SAD, i njihove institucije mogu da zavedu red i mir na Ba lkanu. Rat bi još trajao da nije bilo reagovanja NATO- a i Ame rike, na Balkanu. Iako vlada ve lika antipropaganda protiv zapa da, narod želi mir, i zapadnjački sistem demokratije (80%).